arkadius0 Opublikowano 24 Lipca 2015 Opublikowano 24 Lipca 2015 Witajcie. Nie jestem modelarzem, jedynie kiedyś za młodu w pracowni modelarskiej zrobiłem kilka modeli szybowców. Latały . Interesująca dziedzina, ale brak mi na nią czasu.Zawitałem u Was na forum, gdyż zostałem posiadaczem kilku modelarskich rekwizytów. Mianowicie: aparatury, małe silniki spalinowe, silnik elektryczny, uszkodzony model samolotu, motorówka MAJESTY 800S i katamaran NQD 757 Sports game.Modelu latającego nie będę przywracał do życia, ale chcę wprawić w ruch któryś model pływający. Przymocować do niej echosondę i sondować akweny wodne. Posiadam dwie archaiczne aparatury, ale nie wiem na jakiej częstotliwości pracują i czy w ogóle działają. Jedną, tą Space5 naładowałem dedykowanym zasilaczem i włącza się. Do drugiej (Futaba FP-T6LH) włożyłem pakiet 7x aku LI-MH i również się włącza.Teraz pytanie. Może ktoś miał styczność z tymi urządzeniami i wie na jakiej częstotliwości one pracują. Chyba, że otworzyć i sprawdzić kwarce muszę?W jednej z motorówek (NQD) jest odbiornik na 40MHz, i z żadną z aparatur nie reaguje. Także tę częstotliwość raczej mogę wykluczyć.Jak najprościej sprawdzić aparatury? Mam tu w Białymstoku lotnisko i modelarzy puszczających modele latające. Zapewne i znajdą się tacy z pływającymi. Może z nimi się skontaktować i sprawdzić działanie tych aparatur?.Za wszelkie info będę wdzięczny.
Rekomendowane odpowiedzi