Robot_ Opublikowano 20 Maja 2008 Opublikowano 20 Maja 2008 Witam, Budowa toto-2 rozpoczęta. Pomału buduje kadłub, za parę dni wstawię zdjęcia z budowy. Po przeczytaniu dużej ilość postów, postanowiłem zrobić skrzydło z rdzeniem ze styropianu pokrytego balsą 1mm. Płat dodatkowo będzie dzielony, ze względu na łatwość transportu. W związku z tym, że nigdy nie robiłem tak skrzydła proszę o kilka rad. - Jak zrobić dzielenie płata? a) Wystarczy wydłubać kawałek styropianu i w to miejsce wstawić kawałek sosny z rurką aluminiową pod bagnet węglowy. Czy potrzebne są dodatkowe wzmocnienia w styropianie (np dodatkowe żebro ze sklejki)? c) Bagnet jeden czy dwa i jakiej średnicy? d) co zrobić aby się płaty nie rozjechały w locie? - Czy pokryć gotowe skrzydło? a) papier japoński + celon i na to lakier wystarczy? - Co zrobić z krawędzią spływu? a) Jest potrzebne dodatkowe wzmocnienie? - Gdzie zamawiacie rdzenie? To na razie wszystko. Chciałbym kupić wszystkie potrzebne rzeczy, dlatego tyle pytań na początek Pozdrawiam Robert ----Edit----- kadłub przed oklejeniem
luki0506 Opublikowano 26 Czerwca 2008 Opublikowano 26 Czerwca 2008 Witam odpowiadam na pytania : - dzielenie skrzydła na bagnet lub pręt (1) - ja bym skrzydło pokrył oracover - em standard - moim zdaniem nie wzmacniał bym krawędź spływu ale to zależy od ciebie
Patryk Urban Opublikowano 29 Czerwca 2008 Opublikowano 29 Czerwca 2008 Wg mnie to japonka i celon w zupełności wystarczą...
Barlu Opublikowano 29 Czerwca 2008 Opublikowano 29 Czerwca 2008 Czy potrzebne są dodatkowe wzmocnienia w styropianie (np dodatkowe żebro ze sklejki)? Według mojego "widzi mi się" (jak to się mówi) jeśli chcesz skrzydło dzielić i ta rurkę wkleić to nie w pusty styropian tylko właśnie w żebra ze sklejki żeby rdzeni nie powyrywało/poszarpało/itp. tak nie wiem: ze trzy bym dał, na końcu rurki na początku i w środku. Ale to tylko moje zdanie o wzmocnieniu skrzydła, przy niefortunnym lądowaniu żeby nie rozerwało rdzeni tym bagnetem i ewentualnego pokrycia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.