Robot_ Opublikowano 20 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2008 Witam, Budowa toto-2 rozpoczęta. Pomału buduje kadłub, za parę dni wstawię zdjęcia z budowy. Po przeczytaniu dużej ilość postów, postanowiłem zrobić skrzydło z rdzeniem ze styropianu pokrytego balsą 1mm. Płat dodatkowo będzie dzielony, ze względu na łatwość transportu. W związku z tym, że nigdy nie robiłem tak skrzydła proszę o kilka rad. - Jak zrobić dzielenie płata? a) Wystarczy wydłubać kawałek styropianu i w to miejsce wstawić kawałek sosny z rurką aluminiową pod bagnet węglowy. Czy potrzebne są dodatkowe wzmocnienia w styropianie (np dodatkowe żebro ze sklejki)? c) Bagnet jeden czy dwa i jakiej średnicy? d) co zrobić aby się płaty nie rozjechały w locie? - Czy pokryć gotowe skrzydło? a) papier japoński + celon i na to lakier wystarczy? - Co zrobić z krawędzią spływu? a) Jest potrzebne dodatkowe wzmocnienie? - Gdzie zamawiacie rdzenie? To na razie wszystko. Chciałbym kupić wszystkie potrzebne rzeczy, dlatego tyle pytań na początek Pozdrawiam Robert ----Edit----- kadłub przed oklejeniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki0506 Opublikowano 26 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2008 Witam odpowiadam na pytania : - dzielenie skrzydła na bagnet lub pręt (1) - ja bym skrzydło pokrył oracover - em standard - moim zdaniem nie wzmacniał bym krawędź spływu ale to zależy od ciebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 29 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2008 Wg mnie to japonka i celon w zupełności wystarczą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 29 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2008 Czy potrzebne są dodatkowe wzmocnienia w styropianie (np dodatkowe żebro ze sklejki)? Według mojego "widzi mi się" (jak to się mówi) jeśli chcesz skrzydło dzielić i ta rurkę wkleić to nie w pusty styropian tylko właśnie w żebra ze sklejki żeby rdzeni nie powyrywało/poszarpało/itp. tak nie wiem: ze trzy bym dał, na końcu rurki na początku i w środku. Ale to tylko moje zdanie o wzmocnieniu skrzydła, przy niefortunnym lądowaniu żeby nie rozerwało rdzeni tym bagnetem i ewentualnego pokrycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.