Skocz do zawartości

Graupner Junior Plus - problem ze sterem kierunku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam następujący problem. uszkodzeniu uległ "zawias" SK w moim Graupnerze, prawdopodobnie podczas transportu. Jako, ze model jest wykonany z elaporu zawiaz był zrobiony poprzez głębokie nacięcie pomiędzy Statecznikiem pionowym a SK. Muszę zrobić nowy zawias i tu pytanie. czy użycie zawiasów nylonowych to dobry pomysł? Jeśli tak czym najlepiej wkleić, bo ca raczej odpada?

Bardzo proszę o pilną pomoc

Opublikowano

Witam

Ja mam co prawda Juniora bez plusa, ale ster kierunku na UHUpora trzyma już kilka lat. Podkleiłem dodatkowo dwoma kawałkami taśmy w poprzek osi zawiasu - ale nie mam przekonania czy było to potrzebne.

Pozdrawiam

AK

PS. Jaki nylon?

Opublikowano

myślałem o zawiasach nylonowych. Oryginalny zawias praktycznie sie zerwał i SK wisi na włosku. Czy mógłbyś pokazać jak to u Ciebie wygląda?

ja myślałem o wklejeniu zawiasów jak w normalnych modelach konstrukcyjnych. To moje pierwsze epp.

dzięki za pomoc.

Opublikowano

Nie mam pod rękę swoich zdjęć.Tu jest film jak się to robi w modelach z depronu: http://pfmrc.eu/index.php?/topic/40943-patenty-na-zawiasy/

Ja zrobiłem podobnie  - model spadł mi pionowo na ogon, jak próbowałem odkręcić kołpak. Trudność w Juniorze polega tylko na tym, że nie można tego zrobić na stole jak w przypadku płaskich powierzchni. Gdy da się za dużo kleju, to niestety trzeba po wstępnym dociśnięciu, to co wystaje poza oś zawiasu rozprowadzić placem. Niestety jak to z uchuporem po dociśnięciu nie ma szansy na poprawkę i musi się udać za pierwszym razem. Czy trzeba wzmacniać taśmą - wydaje mi się, że była to przesada. Zawsze można to zrobić jak po skejeniu będzie coś nie tak. Warto spróbować na kawałkach z podkładów pod panele - jak nanosić klej i w jaki sposób połączyć-docisnąć - i przekonac się, że to działa!!!. Zawiasy nylonowe moim zdaniem nie są potrzebne - chyba, że do bardzo ostrego latania.

Pozdrawiam AK

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

na klej ca też można tylko trzeba uważać żeby nie zalać zawiasu,ja mam wklejone zawiasy w Juniorze na zwykły klej polimerowy i zdaje to egzamin,uhu też wytrzyma.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.