bh91 Opublikowano 27 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2008 WItam! To mój pierwszy post tutaj więc chciałem się z wami przywitać! Chciałbym zakupić swój pierwszy model i nie mogę się zdecydować - mam tu na myśli: Belt - cp (niewiem czym się różni od honey bee king 2) Walkera 36b Mini titan - ten model troszke przydrogi jest na początek. Przęglądam ebay i wszystkie zachęcają i z mojej początkowej skłonności na belt -cp zrobił się mętlik i nie wiem który będzie lepszy dla mnie. Dodam, że w przyszłości chciałbym dokupić jakąś obudowę która zmieni wygląd lub wpakować "wnętrzności" do swojej konstrukcji. Pozdrawiam i liczę na pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 27 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2008 Walkera 36 nie polecam. Dlaczego? Bo ją mam Przede wszystkim sterowanie kątami łopat mało precyzyjne, sam mechanizm zmiany kątów awaryjny. Problem z mocowaniem większych pakietów niż 1000 mAh. Najlepiej to chyba Mini Titan choć Belt CP też może być. A w ogóle to na początek symulator, choćby darmowy Heli-X. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelmaniak Opublikowano 27 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2008 moim pierwszym smiglakiem był trex450 - bardzo udana konstrukcja, stabilna w locie - solidna w wykonaniu. nauczyłem sie na tym modelu prawidłowej konfiguracji i ustawienia śmigłowca. Mniejsze modele są z natury trudniejsze w pilotażu dlatego na Twoim miejscu wybrałbym TREX'a lub Minititana... no i te tanie i ogólniedostępne częsci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytan Opublikowano 28 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2008 Jeśli jaszcze nie latałeś helikami,to na początek proponuję Lamę3. Wyrób sobie na niej odruchy w sterowaniu helikiem. Jak Cię to wciągnie to potem jeśli będziesz naprawdę chciał latać, to MiniTitan,albo TRex450. Zapomnij o Walkera i tym podobnych nielototach. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
From_heaven Opublikowano 28 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2008 Zupełnie zgadzam się z przedmówcą. Na początek bierz Lamę v3 lub v4. To bardzo stabilne modele i w dodatku niedrogie. Nawet jeśli kupisz niedrogiego Belta, to pierwsza kraksa może Cię kosztować prawie tyle co Lama. A tym modelem nauczysz się podstawowych odruchów. Lama wolniej reaguje na stery i co najważniejsze właściwie sama się poziomuje. Jeśli jest dobrze wyregulowana, to w zawisie możesz nawet na chwilę puścić drążki. Jeśli będziesz dużo latał, Lamę opanujesz po miesiącu. Dopiero wtedy pomyśl o czymś poważniejszym. Ja zaczynałem od Lamy, potem przesiadłem się na spalinowego Raptora. Wydaje mi się, że z Beltem jest taki problem, że w wersji dostępnej w sklepie ma bardzo słabe wyposażenie, przede wszystkim żyroskop. A to może zdecydowanie utrudnić naukę. Ale też cena jest w zasadzie nie do pobicia. Życzę powodzenia i naprawdę dużej cierpliwości! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barton3 Opublikowano 28 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2008 jako pierwszy model do nauki latania polecam LAME v3 tez ja mam...czesci wrazie czego sa tanie..a do nauki dosc prosty model :] chcialem kupic kinga na pczatek..wydawalo mi sie ze sterowanie nie jest takie trudne a tu z lama mam maly klopot :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bh91 Opublikowano 28 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2008 Ok dzięki za odpowiedzi - cierpliwości nie zabraknie bo modelarzem jestem od lat a chciałem spróbować teraz trochę rc - helikoptery uznałem za prostsze w opanowaniu z powodu możliwości zawisu. Informacja że lama będzie tania w nauce bardzo mi pomaga - jak każdy uczeń szkoły średniej nie mam dużo kasy. A może i na raptorka sie uzbiera. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
From_heaven Opublikowano 28 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2008 Oj, to wybrałeś sobie najtrudniejszy rodzaj modelarstwa/pilotażu. Samolot (nie latałem) to podobno przy helikopterze małe piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bh91 Opublikowano 28 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2008 Ale za to tak majestatycznie wygląda w zawisie dlaa takich widoków chyba warto się pomęczyć? Mi sie marzy taki ciężki ciemiężny model Mi-24 z 5 łopatkami wirnika głównego - ospały i powolny... ahh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doman Opublikowano 29 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2008 Do nauki prawidłowych odruchów i zasad sterowania heli -> Lama 2 V3 Do nauki latania "prawdziwym" heli, jak już mamy podstawy opanowane -> Belt CP Ad. Belt CP. Świetny model! Jest to konkurencja klasowa(na ile się da) dla T-Rex'a 450, tańszy, części też tańsze. Jak kupujesz heli, to staraj się nie patrzeć na sam śmigłowiec, tylko właśnie na koszt i dostępność części. Ja właśnie zanabyłem Belta i jestem bardzo zadowolony, stosunek cena/jakość jest po prostu świetny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HANS Opublikowano 29 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2008 Ad. Belt CP. Świetny model! Jest to konkurencja klasowa(na ile się da) dla T-Rex'a 450, :rotfl: :lol2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doman Opublikowano 29 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2008 Ad. Belt CP. Świetny model! Jest to konkurencja klasowa(na ile się da) dla T-Rex'a 450, :rotfl: :lol2: Poczytaj na zagranicznych forach nim sobie boki pozrywasz ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bh91 Opublikowano 29 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2008 Ja już troszcze czytałem więc nie będę podważał opini o t-rexie heli prawdopodobnie kupie lamę v3. Kupuje na ebayu i co ciekawe u nas głowicę z alu (tą fioletową) można kupić na allegro już za 200 zł natomiast na ebayu głowicę razem z modułem ogonowym za 90 zł z przesyłką z hongkongu lub usa wiec nie ma mowy żebym w częsci zaopatrywał się w kraju naszym to samo ceny heli - belt cp mozna kupic za 490 z kosztami juz wliczonymi... w kraju? 650 700 i w górę :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doman Opublikowano 29 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2008 Ja ostatnio do Lamy myślałem o takim tuningu(a tak, tak, posiadam Lamę :-) ): http://allegro.pl/item371316546__lama_da_sie_tuning_owac_jeszcze_bardziej_.html Do latania Lamą nie jest konieczny tuning, ba, jak pozmieniasz części na alu to helik będzie mniej stabilny - tak więc tuning potraktuj jako etap po nauce latania podstawową wersją Lamy 8) Faktycznie w PL, średnio ceny wyglądają. Choć ja kupiłem Belta CP praktycznie nówkę z drugiej ręki ARF za 500zł - minus odbiornik i pakiet, wersja - nie standardowa. W PL można upolować okazje, to jest plus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati1988k Opublikowano 29 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2008 A co sądzicie o modelach z hobbycity http://unitedhobbies.com/UNITEDHOBBIES/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6902 Jak za heli gotowy do loty to cena chyba super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieczotronix Opublikowano 29 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2008 ja właśnie ulotniłem mini titana - marzyłem o heliku od lat, jednak postanowiłem zabrać się do tego porządnie, od podstaw. Mój plan obejmował - rok zabawy w samochody RC - wyrabianie podstawowych odruchów, refleksu, poznanie osprzętu i tuning - dwa lata zabawy w samoloty RC - poznanie osprzętu lotniczego, zachowania rzeczy latających, zwyczai i narowów nadajników, odbiorników, serw, regulatorów, pakietów - tydzień latania lamą (po tygodniu przyszedł pocztą symulator - patrz niżej - i lama stałą się nudna) - pół roku ćwiczeń na komercyjnym symulatorze heli - opanowanie zawisu, wyrobienie orientacji i refleksu (symulator phoenix, ale reflex też będzie dobry) - studia teoretyczne helikopterstwa w oparciu o materiały z sieci Po tym wszystkim zakupiłem mini titana + porządny osprzęt i to wszytko , złożyłem odpaliłem i zaraz na 2-gim pakiecie rozbiłem (złe ustawienia i złe odruchy). Potem se 2 pakiety powisiałem i od 4-tego już latam na polu. Na 8-mym pakiecie nawet zrobiłem pierwszego fikołka. Podwozie treningowe okazało się niepotrzebne. Cud malina! Czyli plan zrealizowany w 100%, skuteczność bezwzględna. Przyjemność maksymalna. Polecam wszystkim takie spokojne i kompleksowe podejście. Odradzam zakup helika bez obeznania z techniką całą modelarską (odbiorniki i ich humory, regulatory itp) i bez ćwiczenia w symulatorze. bo grozi to poważnym okaleczeniem albo przynajmniej dotkliwymi stratami finansowymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bh91 Opublikowano 29 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2008 No ja też nie chcę stracić majatku przez moją naukę (jeszcze) modelarskiej sztuki latania co do sklepu z poprzedniej strony - wysyłka 38$ więc wychodzi 500 zł (mówię o belt cp) czyli tyle co na ebayu - ale sklepik wygląda na ciekawy, bo od ebaya czasem głowa boli widząc miliony przedmiotów w coraz to niższych cenach i mniejszysch kosztach transportu Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doman Opublikowano 30 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2008 A co sądzicie o modelach z hobbycity http://unitedhobbies.com/UNITEDHOBBIES/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6902 Jak za heli gotowy do loty to cena chyba super A części? Szukałeś? Są dostępne w kilku miejscach? W jakich cenach i gdzie? Sam helik nie jest najważniejszy -przynajmniej w moim odczuciu- za to dostępność i cena części - tak. Moja rada... 1. Teoria(śmigłowiec jak i RC). 2. Lama i symulator. 3. "Prawdziwszy helik"*. *dobrze jest też wcześniej latać samolotami - nauka będzie szła szybciej i... bezpieczniej/taniej. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.