Skocz do zawartości

Naza Lite - problem ze sterownikami win10

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Assistant nie łączy się z Nazą :(

NAZA M Lite V2
-windows 10
-podpisywanie sterowników wyłączone
soft:
-DJI Driver Instaler
-Naza-M v2 Assistant Softwarev2.40
pobrane tutaj http://www.dji.com/product/naza-m-v2/download

Naza i rxTG 9X8c v2 - podłączone cztery kanały, zasilanie oraz led/usb. Do Nazy nie są podłączone ESC i silniki.

ruchy:
- instalacja driver
- podczas instalacji włączona Naza i radio
driver zainstalował się

- instalacja Assistant
powiodła się, po włączeniu programu zielona dioda Nazy rozjaśniła się.

Brak łączności programu z Nazą.

Widać Nazę w Menadżerze urzadzeń:
Porty (COM i LPT) > DJI USB Virtual COM (COM5)

Czy ktoś uporał się z tym?

Bez podłączenia do USB w kompie, po włączeniu zasilania Naza mruga diodami kolorowo, następnie przerwa, 3x zielone, przerwa i pomarańczowe migające, czyli sygnalizuje brak podłączenia do apki, czy tak powinno być?

Opublikowano

Cześć,

Też miałem problem z Assistentem pod win10 próbowałem chyba wszystkiego ale bez oczekiwanego efektu.. jedyne co Ci mogę poradzić to przesiadka na kompa z innym windowsem (na 7 działa bez zarzutów). Jeżeli nie dysponujesz innym komputerem to jedyne co Ci zostaje to postawienie wirtualnej maszyny i przekierowanie portu USB. 

Opublikowano

dakozio, dziekuję, na wirtualce poszło, ale nie tu był błąd. Teraz śmiga też na win10.

miałem zainstalowany  Assistant Softwarev2.40, on nie jest do Naza m Lite, nie zauważyłem tego i straciłem kupę czasu, o nerwach nie wspomnę, cóż :)

właściwy jest Assistant 1.0 pobrany stąd - http://www.dji.com/product/naza-m-lite/download

Opublikowano

O widzisz to ciekawe, sprawdzę to jak tylko wrócę do domu. Ale wydaje mi się że ja sprawdzałem na obu OS'ach na tym samym instalatorze i na 10 nie działało na 7 poszło bez problem.. w każdym razie sprawdzę to i dam znać jak poszło.

EDIT:

No i sprawdziłem mam Assistant'a w wersji 1.00 i pod 10'tką nie chce za żadne skarby ruszyć choć w menadżerze oczywiście dobrze wykrywa podpiętą Naze :)

Opublikowano

A czy te czary robiłeś?

W Menadżerze klikasz prawym na DJI... i wybierasz właściwości > sterownik > aktualizuj sterownik > przeglądaj mój komputer w poszukiwaniu oprogramowania sterownika > pozwól mi wybrać z listy sterowników urządzeń na moim komputerze > z dysku > przeglądaj > Ten komputer > Dysk C: > Pliki programów (x86) > DJI Product > DJI driver2.02 > source64 (lub source32 w zależności od tego jaki masz system) > dji_vcom_driver11.inf < wymuszasz instalację tego konkretnego sterownika.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.