Skocz do zawartości

wycinanie laserem

Tomek_

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

wlasnie wycinam sobie zefirka - moze wreszcie uda mi sie skonczyc model ? :(

no i przypomnialo mi sie o wycinarce laserowej, ktora ktos pokazywal chyba na tym forum (albo na alehar) oraz filmy z laserami z nagrywarek ktorymi sie cos tam zapala itp

np

http://www.youtube.com/watch?v=VxT2R9o1ed8&feature=related

gosc pisze ze laser ma 5mm srednice, zastanawiam sie czy jak by zastosowac jakas soczewke to czy dalo by rade skupić promien na np 0,5mm, mysle ze takie cos wystarczylo by do wycinania depronu w domu ;)

inna kwestia jest stół do tego :devil:

co myslicie o takim zastosowaniu ? a moze juz ktos takie cos zrobil ?

pozdro :)

Opublikowano

Jeżeli chcesz eksperymentować z laserami, nawet z tymi z napędów, to radzę ci najpierw dużo na ten temat poczytać. Nie które, nawet słabe lasery, mogą bardzo łatwo uszkodzić wzrok :!:

Opublikowano

No to good że wiesz czym to grozi.

Jakiś czas temu interesowałem się tym tematem -> prosta wycinarka CNC chodziła mi po głowie :twisted:

Ale szczerze mówiąc, to drut oporowy (w domowych zastosowaniach) jest o wiele praktyczniejszy niż lasery.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Laser z napędu to ok 100mW- tym można sobie najwyżej oko zjarać, a nie powycinać coś z nawet ślimaczą prędkością

Lasery o mocy kilkunastu- kilkudziesięcu watów to koszty amatorksiej maszyny.

BTW, na laser można spojrzeć dwa razy- raz lewym, raz prawym okien :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.