RCmichal Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Witam wszystkich! Mam problem z modelem Blizzard z Multiplexu. Model kupiłem nowy, wyposażyłem.Pierwszy lot wykonałem z sterami wytrymowanymi na 0 czyli beż żadnych wychyłów w stosunku do skrzydeł stateczników. Model miał tendencję do delikatnego nurkowania - delikatne wytrymowanie sterów wysokości pomogło oraz do przechylania w prawą stornę. Poważny problem stanowi mocne przechylanie się modelu na prawą stronę - stosunkowo bardzo duże trymowanie spowodowało zdecydowaną poprawę. Duże wychyły lotek, bo około 6-9 stopni, powodują jednak niedokońca ładny lot szybowcowy i ogólnie trochę niefajne zachowanie modelu. Dodam, że problem przechylania występował zarówno w locie szybowcowym jak i na silniku. Skrzydła i stateczniki są równe, wyważenie poprawne... Nie wiem jak ugryźć problem.
S.Papa Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Ogon masz na jednym, czy na dwóch serwach?
RCmichal Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Autor Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Ogon masz na jednym, czy na dwóch serwach? Na dwóch serwomechanizmach ią symetrycznie do siebie, a ich kąt nie powinien powodować takiego zachowania modelu. Obecnie stery na ogonie są 1-2mm podniesione w górę aby skontrować opadanie modelu.
S.Papa Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Spróbuj wrócić z trymem na zero i przesuń środek ciężkości do tyłu, powinien przestać walić się na nos 1
Rekomendowane odpowiedzi