Przemek147 Opublikowano 30 Października 2016 Opublikowano 30 Października 2016 Witam Na wstępie zaznaczę że jestem początkującym modelarzem rc i to mój pierwszy quadcopter. Składam (a przynajmniej próbuję) racera 250 opartego o CC3D na ramie zmr250. Po milionie problemów wynikających głównie z mojej głupoty i niewiedzy, pojawił się problem z kanałem 1-szego silnika w FC. Pierwszy kanał nie działa i nie chce zacząć działać. Przelutowałem cały pin myśląc że to może zimne luty ale niestety. Słyszałem o tym że da się "zamienić" 1-szy z 5-tym kanałem. Tak żeby ESC wpiąć po prostu w piąty kanał. Problem w tym że nie wiem jak to zrobić. Dodam tylko jeszcze że CC3D na wgrany cleanflight. Proszę o pomoc i wyrozumiałość. Dopiero zaczynam.
tymonidas Opublikowano 31 Października 2016 Opublikowano 31 Października 2016 Jeśli to na pewno nie działający 1-szy pin na wyjściu to musisz poczytać o "custom motor mix". W Twoim przypadku (zamiana wyjścia 1 na 5) po wejściu w CLI byłoby chyba tak: mixer custom mmix reset mmix 0 1.0, 0.0, 0.0, 0.0 mmix 1 1.0, -1.0, -1.0, 1.0 mmix 2 1.0, 1.0, 1.0, 1.0 mmix 3 1.0, 1.0, -1.0, -1.0 mmix 4 1.0, -1.0, 1.0, -1.0 save oczywiście wszelkie próby na biurku robimy ze zdjętymi śmigłami Też kiedyś to robiłem (output 3 na 5), ale okazało się, że po kolejnym przeflashowaniu kontrolera wszystko ruszyło jak trzeba.
Przemek147 Opublikowano 31 Października 2016 Autor Opublikowano 31 Października 2016 To tak... na wstępie dzięki za pomoc Jestem pewny że to wyjście bo jeśli podepne ESC np. pod 2-gie wyjście to silnik działa. Skopiowałem to co napisałeś i dzieje się tak że: -w zakładce motors jakby dodało mi piąty silnik.(i tak chyba ma być) Ale ten piąty silnik (jeśli podepne ESC pod 5-ty output) zachowuje sie ja wcześniej pierwszy (czyli nie działa). Ktoś może wie jak temu zaradzić? Edit: Przlutowałem piąty pin dalej nie działa , Edit: Zamieniłem piąty pin z szóstym i dalej nie działa ...
tymonidas Opublikowano 31 Października 2016 Opublikowano 31 Października 2016 no to flashuj jeszcze raz, może wybierz (dla testów) hex zamiast quad, spróbuj betaflight (tylko gdybyś chciał na nim latać po PID controller = legacy)
vaderjk Opublikowano 1 Listopada 2016 Opublikowano 1 Listopada 2016 The board cannot currently be used for hexacopters/octocopters. Tak jest w manualu do cleanflight cc3d Jak zaznaczysz w Motors że chcesz sterować silnikami to jak ruszasz suwakami to na kanale 1 podnosi się pasek tak jak np na drugim? Tylko silnik się nie kręci?
Przemek147 Opublikowano 2 Listopada 2016 Autor Opublikowano 2 Listopada 2016 tak podnosi się normalnie 1 a po mixowaniu 5 i potem 6 też
Przemek147 Opublikowano 2 Listopada 2016 Autor Opublikowano 2 Listopada 2016 zmiana na betaflight potem powrót na OP i znowu na cleanflight wszędzie to samo, zastanawiam się nad kupnem nowego CC3D może robiąc moją sztuke chińczyk dowiedział sie że nie dostanie miski ryżu
tymonidas Opublikowano 4 Listopada 2016 Opublikowano 4 Listopada 2016 Jeśli myślisz o nowym FC to może polska myśl techniczna? https://flyinglemon.eu/flight-controllers/35-air32-32-bit-flight-controller.html Nabyłem, polutowałem (sprzedawca nie robił żadnych problemów, żeby dorzucić piny - domyślnie przychodzi bez), i to jest naprawdę dobry kontroler. Przesiadłem się z Flip32, też na ZMR250 i nie mogę powiedziec nic złego o tej płytce.
Przemek147 Opublikowano 4 Listopada 2016 Autor Opublikowano 4 Listopada 2016 Fajna propozycja ale dość droga Raczej będe nabywał kolejne CC3D lub naze32 lub flip32
Przemek147 Opublikowano 5 Listopada 2016 Autor Opublikowano 5 Listopada 2016 Tak jest to najzwyklejsze CC3D, ja z wracaniem na OP nie miałem problemu (robiłem to nawet dwa razy) posiłkowałem się poradnikiem z abc rc Co do serwa to nie wiem bo nie miałem jeszcze do czynienia z tricopterami
tymonidas Opublikowano 6 Listopada 2016 Opublikowano 6 Listopada 2016 najtańsze nie jest, ale działa bez żadnego zająknięcia - po kliku kontrolerach jakie miałem po prostu połknąłem żabę i kupiłem
Rekomendowane odpowiedzi