Marcin81 Opublikowano 25 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 Dzieciak w rowie wygrał ten film A model na drugim planie, choć nadal wysoko Gratuluję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Pielaszkiewicz Opublikowano 27 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Mój syn Grzegorz rzeczywiście wygrał :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Leśniewski Opublikowano 29 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 Bardzo ładny samolot, bardzo ładnie lata - gratulację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Pielaszkiewicz Opublikowano 25 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2017 Witajcie, Ponieważ pogoda nie rozpieszcza, przesyłam zdjęcia gotowego modelu. Masa do lotu to 717g. MAC 151mm NP (XFLR5) 93 mm CoG 60mm SM 21% (jeśli dobrze liczę...) AoI +0,3 - wg. planów. Pod maską: Turingy D2830-11 1000kV Śmigło CAM 11x8 - w tej konfiguracji jeżeli jedzie się mocno na pełnym heblu to niestety grzeje się... Do normalnego wejścia na pułap i bujania się pod chmurką w zupełności wystarczy. Mocy jest aż nadmiar - można spokojnie wejść na pułap jadąc na 50%... na 100% wyciska jakieś 22 Amp. LiPol 2S 1800 Turingy Regler HK Blue 30A Serwa 2x HK939MG + 1x BMS-306DMAX Odbiornik Jeti R5L Kondensator 16V 4700uF W tej konfiguracji model wyważa się idealnie bez żadnego dodatkowego balastu. Lipol wg. planów i od ręki CoG był na miejscu Model dużo lata ostatnimi czasy, przeważnie zabieram go i latam na przemian wraz z Easy Glider'em i jest on dla mnie jakimś punktem odniesienia dla TOTO. W locie zachowuje się bardzo prawidłowo - można startować z ręki nie używając drążków aż wejdzie na pułap W porównaniu do EG z MPX jest o wiele bardziej agresywny i daje więcej frajdy z latania. Bardzo ładnie sygnalizuje noszenia. Brakuje mi natomiast steru kierunku, nie jakoś bardzo - ale przydałby się. Wydaje mi się że kąt zaklinowania płata jest zbyt mały - model trymuje na dużej prędkości i w porównaniu z EG to jest rakieta. Mam takie odczucie że EG leci do ziemi jak kowadło w porównaniu z TOTO, który o wiele wydajniej wytraca energię. Planuję zamontować mu telemetrię i sprawdzić jak maja się wyliczenia z XFLR'a do rzeczywistości dla TOTO w tej konfiguracji, dla zainteresowanych podaję link to pliku z modelem TOTO-2 w XFLR5. https://www.dropbox.com/s/kk6ymt102eeef11/toto-2.xfl?dl=0 Model kręci podstawową akrobację. Jak do tej pory nie wystąpiły pęknięcia poszycia na skrzydle. Michał 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 28 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2017 Fajnie wyszedł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel1985 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 Toto to je fajne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi