rapier Opublikowano 25 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2008 Wlasnie skonczylem budowe nowego szybowca na zbocze. Mikrus to wielki ale mam wrazenie ze bedzie rownie uroczy w powietrzu jak maly jest bo ma.......60cm rozpietosci i wage do lotu 83g :D Konstrukcja calobalsowa kryta solarfilmem Najciekawsze jest w tym modelu sterowanie. Uklad klasyczny ze statecznikiem V ale....ani lotek ani pow sterowych na stateczniku u niego nie znajdziecie..JAk wiec odbywa sie sterowanie...ano katem natarcia obu niezaleznych polowek platowca Calosc jest w 2 min rozbieralna i skladalna ( lacznie ze statecznikiem ) na plask i miesci sie w walizce na nadajnik :D Jutro wrzuce fotki a teraz ide na herbatke z piana na 2 palce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 25 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2008 Bardzom ciekawy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 25 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2008 Bardzom ciekawy! No to nie bede sie znecal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 25 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2008 Sprawdzałeś już skuteczność takiego sterowania? W szczególności sterownie wysokością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 25 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2008 Sprawdzałeś już skuteczność takiego sterowania? W szczególności sterownie wysokością. Nie musialem Zrobilo to wielu przedemna Strona o CROBE ( polecam filmy ) A jakby bylo malo to prosze: http://pl.youtube.com/watch?v=bIphubOLYkc http://pl.youtube.com/watch?v=tdPZU5rVNNM http://pl.youtube.com/watch?v=XNfEmAH_xrA http://pl.youtube.com/watch?v=JDkHrTAgGxI \ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 25 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2008 MMMiodzio :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 25 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2008 Bardzo fajny i ładny szybowczyk, ciekawy pomysł ze sterowaniem i mocowaniem skrzydeł. Czekamy na filmy z lotów. A nie myślałeś dać mu silniczek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arki Opublikowano 26 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2008 rapier, witam gdzie idzie plany zdobyc pozdrawiam Arek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 26 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2008 Np. TU 2 link i tam jest zzipowany plan. Calosc czesci miesci sie na kartce A3 Moje spostrzezenie jedna jest takie ze lepiej zrobic pelne skrzydla z 5mm lekiej balsy i oszlifowac. I tak profil jest raczej nieokreslony. Wagowo mi wyszlo 1g ciezej na polowke a nie mialem selekcjonowanej balsy. Skad wiem ze 1g ciezej? Ano zrobilem wczesniej skrzydla wg. planow ale pomomo dobrego przypiecia do deski montazowej po celonowaniu 3 krotnym i tak nabraly sobie tylko znanego profilu i skonczyly jako podpalka na ognisko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 26 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2008 No i model po pierwszych lotach. Swiadkiem ich byl Slawomir Model po wstepnej regulacjii i dowazeniu wykonuje piekne loty slizgowe. O czyms wiecej mozna bedzie pomyslec na zboczu. Sterowanie sprawdza sie idealnie. Widac ze model lubi predkosc. Tak wiec zabawa na zboczu powinna byc przednia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 26 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2008 lepiej zrobic pelne skrzydla z 5mm lekiej balsy i oszlifowac Kurczę, miałem kiedy minimodel Graupner Mosquito (rozp. koło 57 cm): Skrzydła wykonane dokładnie tak. Byłoby bardzo łatwo przerobić na sterowanie takie, jak w CROBE. Niestety sprzedałem go jakiś czas temu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Wycinam Crobe 2, na razie skrzydełka konstr. drugie skrzydełka z pełnej balsy (po szkrzydłach do dl z "Robaka"), dwa mikroserwa 4 g + 14g lipo 300 mah + corona 4 ch. ciekawe ile będzie ważył :!: i czy będzie latał :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2008 LAtac bedzie na bank ale najlepiej zbocze i wiaterek 5-7m/s Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Też sie nie moge doczekać... 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Witam Chyba czegoś nie zrozumiałem więc stąd moje pytanie... Czy sterowanie wysokością odbywa się poprzez obrócenie obu połówek skrzydła jednocześnie? Chyba dobrze rozumiem? Z czego zrobiłeś bagnet Arku? Poza tym to skrzydło przed spadnięciem zabezpiecza tylko ten drucik do mocowany do orczyka serwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinmb Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2008 czy do latania tym modelem trzeba zastosowac mikser Delta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2008 tak. dokladnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Rapier: szerokość góry i dołu kadłuba brałeś z planów? Jakieś pomysły na rurkę plastikową 1mm/2mm, mam pręt tylko lenistwo powstrzymuje mnie przed wierceniem? Czy na bagnet skrzydełek można dać rurkę stalową 1,5mm/2mm? rurkę 3mm mam węgielek 8) ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Ja właśnie się zastanawiam nad bagnetem bo po powrocie z wakacji chcę zacząć ten model... Czy na bagnet mogę użyć prętu węglowego 3mm? Akurat mam taki pod ręką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Panowie....Rurka w skrzydle to bowden a bagnet to pret stalowy 2mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.