olo Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Od pewnego czasu testuję programowany włącznik RC którym załączam żarzenie świecy silnika w modelu.Układ zrobił znajomy modelarz,elektronik hobbysta .Jako pierwszy użytkownik mam go przetestować i przekazać ewentualne uwagi które zostaną uwzględnione w wersji v2 włącznika. Dioda sygnalizuje punkt załączenia Programowanie 1. Drążek gazu na minimum i nacisnąć przycisk- dioda LED kilka razy mrugnie; 2. Uruchomić silnik, ustawić obroty na te, przy których ma załączyć się świeca i znowu nacisnąć przycisk- Led znowu kilka razy mrugnie ale teraz szybciej 3. To wszystko, nastawy zostają wpisane do pamięci i nie trzeba za każdym razem programować układu. Na pewno trzeba wyjąć przycisk programowania z płytki i zamontować na kablu który można będzie umieścić w wygodnym do obsługi miejscu. Jeżeli komuś po obejrzeniu fotek i filmu nasuną się jakieś uwagi dotyczące działania układu to proszę pisać,może dzięki temu powstanie jeszcze lepsze urządzenie Działanie w modelu http://pl.youtube.com/watch?v=fMfDTpN2aWU Test na,,sucho" zamiast świecy podłączyłem żarówkę zasilaną z osobnego pakietu,normalnie świeca zasilana jest z ogniwa umieszczonego obok włącznika http://pl.youtube.com/watch?v=yYSKhQ6aFDw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 1 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2009 Czy to wyłącznik czy proporcjonalne podgrzewanie ? Zabieram się za coś takiego i nie mogę zabrac ale chetnie dołacze sie do projektu o ile kolega bedzie chcial sie podzielic informacjami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 1 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2009 Ja wyłącznika wym nie wyjmował z płytki. Raz ustawiony nie ma potrzeby być programowany przed każdym lotem. A jak chcemy przestawić to można się poświęcić. A tak jest jeszcze ryzyko że przypadkowo przestawimy. czy jest to sterowane uP ?? Może warto zrobić procedure rozruchową, że najpierw gaz a max przez 5 sek dopiero wtedy zaczyna działać, a nie zaraz po włączeniu zasilania wtedy oszczędzimy na świecach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 1 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2009 To tylko włącznik ON-OFF a z tego ogniwa którym steruje uruchamiałem silnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 1 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2009 na mikrokontrolerze ? czy na innym ukladzie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 1 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2009 Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.