false Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Po dość długim czasie i po wielu przejściach, do lotu wreszcie gotowy jest mój Wicherek. Chociaż nie bardzo wiem czy tak go można nazwać, ponieważ troche do przerobiłem: Kadłub: -to co najbardziej rzuca się w oczy, czyli kadłub zwężający się ku tyłowi -ścianki górna i dolna z całych desek balsy 2,5mm -mocowanie skrzydeł gumą na kołkach -ster wysokości-płaski, konstrukcyjny Skrzydła: -oba płaty są calością, -zrezygnowałem z zastrzałów -zmienilem profil (standardowa, zaokrąglona krawędź natarcia) Stateczniki kryte papierem japońskim, reszta szyfon, impregnowany nitrocellonem. Malowany akrylowym lakierem samochodowym. Podwozie ze stalowego drutu sprężynującego, kółka piankowe 8cm i 4cm. Waga 2,1 kg, rozpiętość 176cm, długość 115cm. Wyposażenie: -napęd: MVVS 4,6ccm, śmigło kavan 9x6, zbiornik ręcznie lutowany z blachy (puszka po konserwie) -zasilanie graupner 4,8V 1000mah -odbiornik hiteca HFD-08RO, serwa standardowe HS-311 i HS-322HD, na lotkach HS-81 Jutro oblot, zobaczymy jak poleci, zrobię parę zdjęć z lotu i wrzucę. Nie znalazłem żadnych zdjęć z budowy, mam tylko robione dziś: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2008 ...jeśli mogę zasugerować: wyrzuciłbym te orczyki z serw i dał normalne, tzn nie nastawne. HS-81 na lotkach; nie używam, ale czy nie będą za słabe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
false Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Orczyki można zmienić w każdym momencie, to nie problem. A serwa 2,6kg powinny wystarczyć, zwłaszcza, że ma latać spokojnie i powoli, bez dużych obciążeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbruski Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Hej, Gumy mocujące skrzydła, mam nadzieję, zostaną wymienione na zdecydowanie mocniejsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
false Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2008 mam kilka pasm modelarskiej gumy 3x3 i jeszcze parę grubszych, tak że skrzydło trzymane jest bardzo mocno (testowane ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeKuba Opublikowano 9 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2008 Na twoim miejscu wywaliłbym ten zbiornik po konserwie i dał normalny plastikowy, bo od drgań mogą luty puścić i będziesz miał basen w modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigkris Opublikowano 9 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2008 zgadzam sie z DeKuba ten zbiornik to pomylka ledwo mowiac. to mozna zastosowac w F2B bo tam w razie rozszczelnienia nic sie nie dzieje a tu masz wszystko zalane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur z kołobrzegu Opublikowano 9 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2008 kiedyś modelarze lutowali i wszystko było ok :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigkris Opublikowano 9 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2008 kiedyś modelarze lutowali i wszystko było ok :wink: zauwaz ze wtedy dostep do zbiornikow plastikowych byl utrudnionych. to tak jak o balse sie "bito", byla pewnego rodzaju rarytasem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 10 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2008 ...eeee tam: jak porządnie polutowany (co nie znaczy grubo, czyli zalane cyną) to nie ma prawa puścić. A silniki kiedyś wolniej kręciły i mocniej trzęsły :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
false Opublikowano 12 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2008 o zbiornik sie boje najmniej, bo lutowany wprawna reka i w asyscie kwasu solnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 9 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 Wicherek nadal ma swój kształt i mimo modyfikacji zachowałeś jego nieśmiertelny kształt . Miło popatrzeć i przypomnieć sobie (miałem 2 wicherki 10 i 25) . Ten model moim zdaniem ma znaczną przewagę nad gotowcami , przemyślany dający sporo satysfakcji z budowy i pozwalający zdobyć doświadczenie w budowie i pilotażu modeli. Łatwy tani i doskonale latający pozwala na wiele modyfikacji. Model symbol polskiego modelarstwa ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.