agadoskat Opublikowano 29 Października 2017 Opublikowano 29 Października 2017 Witajcie, korzystając z letnich promocji w Oldgliders, jesiennych wieczorów i dobrego doświadczenia z Salamandrą postanowiłem rozpocząć budowę nowej,większej wersji. Dotychczasowa w skali 1/4 sprawuje się wyśmienicie i tak też wygląda. Bardzo dobrze się holuje(nie podbija) i świetnie łapie termikę. Jestem zakochany w tym szybowcu więc decyzja o większej była tylko kwestią czasu Gdyby ktoś był zainteresowany jest aktualnie na sprzedaż. Wracając do tematu większej siostry. Model trafił po tygodniu od zamówienia do mnie do domu. Dwie paczki - w jednej wycięte wręgi, żeberka, inne drewniano-sklejkowe elementy do budowy, laminatowe dzwignie, zaczepy linek, hamulce metalowe(TopModel), naklejki, plany 1:1, płyta ze zdjęciami z budowy. Ta ostatnia powiedziałbym niezbędna żeby zorientować się "co do czego". Nie chodzi tu o oczywiste elementy takie jak wręgi kadłuba czy żebra bo to łatwo wyczytać z planów. Bez zdjęć trudno dopasować mniejsze elementy służące do np. przyklejenia mocowania linek, itp. Są to ułatwienia konstruktora tego modelu(chwała mu za to) a nie standardowe rozwiązania. W drugim pudełku deszczułki balsowe. Do budowy potrzebne będą jeszcze listwy sosnowe do skrzydeł - to już we własnym zakresie trzeba sobie zorganizować. Czas zaczynać Na pierwszy wieczór poszedł statecznik pionowy. Elementy dobrze ze sobą pasują. Warto je gdzieniegdzie delikatnie przeszlifować (ślady po frezie) i doprowadzić kąty do 90 stopni jeśli wymaga tego klejenie. Po frezie zostają delikatne zaokrąglenia rogów wewnętrznych. Ta kosmetyka w przypadku poziomego zajęła jakieś 5 min z przerwami na piwko Środek statecznika oraz jedną powierzchnię kleiłem na CA, zamykając statecznik z drugiej strony poszedł Pattex Wood, elementy laminatowe oczywiście na żywicę. Na tą chwilę wygląda to tak: Teraz czas na szlifowanie....cdn.
BINIU 98 Opublikowano 29 Października 2017 Opublikowano 29 Października 2017 Witaj , no to będą w kraju dwie , moja lata już 3-ci sezon.
agadoskat Opublikowano 30 Października 2017 Autor Opublikowano 30 Października 2017 Witaj , no to będą w kraju dwie , moja lata już 3-ci sezon.Zbyszek, rozmawialiśmy w tym roku na Żarze o Twoim modelu, zachwycałem się jego rozmiarami i wykonaniem - może pamiętasz, ja latałem 6 metrowym K8B. Straszyłem i groziłem, że zrobię konkurencję więc.... się dzieje. Choć taki problem to nie problem, widok będzie zacny w powietrzu -zwłaszcza, że ja w innej od Twojej wersji kolorystycznej zrobię
BINIU 98 Opublikowano 30 Października 2017 Opublikowano 30 Października 2017 Zbyszek, rozmawialiśmy w tym roku na Żarze o Twoim modelu, zachwycałem się jego rozmiarami i wykonaniem - może pamiętasz, ja latałem 6 metrowym K8B. IMG_1941.jpg Straszyłem i groziłem, że zrobię konkurencję więc.... się dzieje. Choć taki problem to nie problem, widok będzie zacny w powietrzu -zwłaszcza, że ja w innej od Twojej wersji kolorystycznej zrobię Pamiętam, widok tandemu będzie zacny,
agadoskat Opublikowano 2 Listopada 2017 Autor Opublikowano 2 Listopada 2017 Święto, świętem jednak....praca się sama nie zrobi Na dzisiejszy wieczór poszedł ster wysokości. Standardowo w pierwszej kolejności wycięte puzle ze sklejki klejone na CA i następnie nakładki balsowe na żeberka, grubsza balsa na końcówki i dzisiaj wieczorem szlifowanie.
agadoskat Opublikowano 15 Listopada 2017 Autor Opublikowano 15 Listopada 2017 Prace powoli posuwają się do przodu, poziomy oraz wysokość uznaję za zakończony. Przy wklejaniu laminatowego łącznika steru pojawiły się "ponadplanowe" śruby żeby wzmocnić łączenie. Całość po oszlifowaniu wygląda następująco: 1
Rekomendowane odpowiedzi