Leda_g Opublikowano 14 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2008 I znowu kolejny zestaw ARF, no ale trudno. FlyCat lub inaczej (BobCat) Przy okazji jakiś zakupów dostałem ofertę za 1$ i grzechem byłoby nie skorzystać, takim to sposobem stałem się posiadaczem takiego styropianowego modeliku. Było to jakiś czas temu i leżało to gdzieś w czeluściach szafy, po rozwaleniu Long-EZa chciałem te bebechy do czegoś podobnego wpakować i padło na tego latającego „kota” Ocenę jakości elementów i podzespołów składających się na ten model można byłoby skopiować z tego postu http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=9370 Jest to model tej samej firmy i jakość wykonania pozostawia wiele do życzenia. Ale za to modelik prezentuję się w locie bardzo ładnie. Parametry modelu Rozpiętość – 620mm Długość - 750 mm Waga do lotu – 345g Wyposażenie zostało przeniesione z Long-a tj Serwa – 9g -3szt (2xlotki i ster wysokości) Silnik - EMAX 2812 Regulator – ESC25A Do tego jeszcze Śmigło – obcięte śmigło 7/6 (aby mieściło się między belkami ogonowymi) Akumulator – Lipol 3S 11,1V 1100mAh 15C Model złożyłem jak podawała instrukcja stosując tylko jedno wzmocnienie węglowe w skrzydle, choć obawiałem się o długi wystający do przodu kadłub z ciężkim akumulatorem, myśląc naiwnie że to trochę wytrzyma. Myliłem się i to srodze, już pierwsze lądowanie (dość poprawne) obnażyło moją naiwność. Do domu zaniosłem dziób modelu w osobnej ręce. Dopiero wzmocnienie kadłuba taśmą zbrojoną pozwoliło na pewne latanie. Model lata bardzo ładnie i szybko (choć nie tak jak bym chciał), ale co fajne bardzo ładnie się prezentuje w locie. I tu sedno tematu, jako że chciałbym aby model latał szybciej, a mam wolna turbinkę 54mm (trochę duża), myślę ją wykorzystać w tym modelu. Masa „kotka” wzrośnie i to nieźle (pakiet 2200mAh i ciężka turbinka), ale i prędkość pewnie też. Filmik z lotów już się ładuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi-000 Opublikowano 14 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2008 A może podasz namiar gdzie można takie coś kupić? edit: już znalazłem. musisz być super klientem skoro dają ci takie upusty :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 14 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2008 Tak http://www.r2hobbies.com/ ale to nic nie da bo już tego nie mają. Robili wyprzedaż (to były gołe zestawy, nawet bez pudełka), ja to dostałem prawie gratis po zrobieniu trochę większego zamówienia. Filmik z lotu modelikiem http://pl.youtube.com/watch?v=Apelr1Gtzlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinmb Opublikowano 14 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2008 ekhm...to jest wolno?? :mrgreen: Ma byc jeszcze szybciej? :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 15 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2008 chciałbym aby model latał szybciej, a mam wolna turbinkę 54mm (trochę duża), myślę ją wykorzystać w tym modelu. Spróbować zawsze warto, zwłaszcza jeżeli koniecznie chcesz mieć tam turbinkę i masz już gotowe wyposażenie. Jednak mam wrażenie, że wysokoobrotowy silniczek i kwadratowe śmigło dałoby jeszcze lepsze efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 22 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2009 Modelik po przejsciu z rak do rak dostal nowy silniczek i teraz lata TAK Mirku, rzeczywisci ospale reaguje na wysokosc przez to ze strumien w wiekszosci idzie pod poziomym ale mozna sie przyzwyczaic i po jakims czasie nawet uznalbym to za zalete. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 23 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 Jaki dałeś napęd (śmigło/silnik) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 23 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 Hubert...zabij mnie ale teraz nie pamietam. Sprawdzalem w zamowieniach z UH ale ten silnik chyba kupowalem z zamowieniem laczonym ze Slawomirem. W kazdym razie inruner okolo 3800kv o ile pamietam i smigielko gunther Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 23 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 Fajnie lata, a zasilanie 2 czy 3 lipolki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 23 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 Zasilanie to pakiet 1050mAh 3S 20C a regler 18A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 23 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 Widziałem ten model w akcji. Całkiem nieźle śmigał, a napęd z tego co pamiętam, nie był bardzo wysilony. To tego jeszcze było bardzo wietrznie. Nagrałem wtedy króciutki filmik: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 23 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 Całkiem nieźle śmigał Nie, to już dużo gorsze osiągi, nawet uwzględniajac silny wiatr. Ale generalnie śmigiełko jest lepsze od EDFa, tzn lepszy efekt tańszym kosztem (co w zasadzie od zawsze było wiadomo ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 23 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 Hubert..Ale ten dzwiek...Smigielko tak nie gwizdnie Moze na weekend zamontuje turbinke i porownam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 23 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 Przepraszam ze post pod postem. Juz mam dane tego silnika. Dokladnie to KDA 20-40 31Turn L Brushless Inrunner Przesadzilem mowiac o tak wysokim KV. W sumie to i tak juz info jest nieaktualne bo wlasnie wsadzilem w kotka turbinke i pomijajac szybkosc strumienia to na oko wydaje sie ze i ciag znacznie wiekszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 23 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 No to moje plany się spełnią, nie moimi rękami ale zawszo to realizacja. Chetnie piszę się na jakieś latanie, co by to zobaczyć z turbinką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 23 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 Przesadzilem mowiac o tak wysokim KV Tylko dwukrotnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 23 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 W tygodniu nie mam za bardzo czasu ale w sobote jakis filmik nakrece Zapowiada sie wielce obiecujaco Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 27 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2009 Dzis kozystajac z wolnego mielismy z kilkoma kolegami polatac. Niestety padajacy dzis dzien sprawil ze loty wspolne odwolalismy. No ale deszcz deszczem a latac sie chce...Kozystajac wiec z okazjii ze bede jechac obok lotniska postanowilem zabrac FlyCAT-a i sprawdzic jak to lata z turbina.... POwiem tak...Po wyplacie kupuje jeszcze jednego FlyCAT-a :D:D:D i odpowiednio wzmacniam a na wszystko klade szklo. Banan mi z pyska nie schodzi bo nie spodziewalem sie az takiego latania. Teraz mam pocisk latajacy w stosunku do tego latania na poprzednim filmiku Obiektywnie to predkosc wzrosla o 50% ale pilotujac ma sie wrazenie ze to nie 50 a 100% Mam nadzieje ze jutro padac nie bedzie i uda mi sie kogos znalesc kto nakreci mi filmik. Po poludniu dzis wstawie fotki jak mocowana jest turbina. Wiem jedno- ze da sie jeszcze szybciej. Po pierwsze brak mi stozka wylotowego Po drugie czesc turbiny jest zabudowana co znacznie obniza jej sprawnosc . Po trzecie ze przeciez mozna dac jeszcze pakiet 4S :twisted: Jedyne co sie zmienilo to jeszcze bardziej leniwe reagowanie na wysokosc. No ale caly poziomy jest powyzej strumienia z turbiny. Model tez wymaga sporego lotniska a raczej miejsca na dolot bo nie da sie ostro podchodzic i wyrownac. Za to latanie jest iscie odrzutowe :) beczki szybkie a nawroty szerokie a turbina jaka wsadzilem to TA I wszystko co bierze to 16A a wirnik wywazony dynamicznie i rzeczywiscie drgan nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 28 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2009 Przepraszam wszystkich ze 3 post ale obiecalem filmik z latania na turbinie ak to wyglada na 3S 1050mAh 20C i tej turbince. Pradu nie mierzylem ale max 18A bo taki mam regler. Tutaj FILMIK P.S. Zmierzy mi ktos doplerem predkosc ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 28 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2009 Przy mierzeniu kamera nie powinna być w ruchu :roll: Przy "mniej ruchliwych ruchach" kamery, wychodzi mi średnio 65km/h, ale to nie ten wynik. Kamera leciała za samolotem, więc wynik jest zaniżony, o jak wiele nie wiem. Jak pan da filmik z momentem przelotu, nie za dalekim, gdy kamera się nie będzie ruszać to chętnie zmierzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.