Skocz do zawartości

Motoszybowiec depronowy

wosiekpl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie

Posiadam skrzydla oraz kadlub z rurki z wlokna weglowego. Sa to pozostalosci z szybowca ktory latal swobodnie ( chyba tak sie nazywa szybowiec termiczny ) Latal on w ten sposob ze byl wyciagany za pomoca linki , po odczepieniu krecil kolka i po pewnym czasie uklad zegarowy powodowal wychylenie steru wysokosci do gory. Szybowiec tracil predkosc i ladowal. Poczatkowo moim zamiarem byla przerobka tego szybowca na motoszybowiec elektryczny ale po poradach jakie otrzymalem na roznych forach , doradzono mi abym dal sobie spokoj z tym szybowcem bowiem nie nadaje sie do przerobki badz byla by ona zbyt daleko idaca w stosunku do budowy nowego.

Daltego tez zastanawiam sie nad dwoma rzeczami

1 to zrekonstruowac caly szybowiec i zamontowac aparature sterujaca aby moc kontrolowac go w locie.

2 to zrobic nowy szybowiec a raczej motoszybowiec. Jako podstawowy material mam do dyspozycji depron 3 i 6 mm. Przegladnolem w internecie wiele projektow ale poniewaz jestem nowatem nie wiem ktory wybrac ( dopiero co skonczylem budowe RWD5 i zaczynam sie uczyc latac i jak dla mnie lata on za szybko )

Projektow jest duzo a mi chodzi o taki w miare prosty do nauki podstawowych nawykow aby z czasem przejsc na np RWD5. Wiem ze ten samolot byl skonstruowany z mysla do nauki ale mialem juz cztery kraksy i wlasnie oczekuje na czesci zamienne. Dlatego tez pomyslalem o modelu wolniejszym , latwiejszym do opanowania.

Co mi mozecie poradzic.

Pozdrawiam

Wosiekpl

Opublikowano

Radzę latać tym RWD tak długo aż przestanie być za szybki i latanie nim zacznie być nudne,gdy tak się stanie pomyśleć o następnym modelu.

Opublikowano

Wosiek ciężko wyobrazić sobie coś wolniejszego od RWD , motoszybowiec będzie miał cieńszy profil pewnie będzie latał jeszcze szybciej. Z tym RWD to moze próbujesz latać w przy zbyt silnym wietrze ? generalnie powyżej 4 m/s to raczej słabo się RWD lata . Czy skrzydło do RWD masz z lotkami czy bez ? i napisz jaką masz wagę do lotu swojego RWD

Opublikowano

Witam

Odpowiadam szybko bo nie chce naduzywac tego forum do tematu nie zwiazanego z motoszybowcami. Waga ok 900 gr tak duza bo po kilku kraksach zostal zmodyfikowany przod , wzmocniony listewkami. Skrzydlo zrobilem nowe z lotkami ale ma lekki wznios. Stare w czasie lotu zlamalo sie na pol. Fakt ze wial dosc silny wiatr ( nawet modele z silnikiem spalinowym mialy kilka kraks ) ale skrzydlao bylo juz nadwyrezone i sie po prostu zlamalo.Opis zamiescilem w innym dziale , temat budowa RWD5.

Zas wracajac do tematu motoszybowca to chyba poslucham Waszych rad i zostane z RWD ale w miedzyczasie bede naprawial szybowiec i postarm zamiescic w nim aparture sterujaca.

Pozdrawiam

Opublikowano

Daj już spokój temu szybowcowi :D

Nawet jak w końcu go przerobisz to nie wiadomo jak po Twojej przeróbce będzie latał.

Nie myślałeś żeby kupić gotowca np.Multiplexa i zacząć latać.

Opublikowano

Witam

Myslalem Easy Giler bo tak chyba sie nazywa. Mysle ze mozemy skonczyc dopiero co rozpoczety temat aby zbyt nie przeciagac. ( ktos moze powiedziec to po co go zaczolem )Chodzilo mi o Wasza opinie na temat szybowca ktory posiadam i co mozna by z nie zrobic. Ale sadze ze prosciej bedzie kupic nowy niz tracic czas i pieniadze na cos co moze wogole nie latac badz latac jako tako.

Szybowiec ten przelezal na strychu u tescia ponad 15 lat wiec bylo by z nim troche roboty, glownie wymiana pokrycia bo reszta jest w miare dobrym stanie

Jeszcze raz dzieki

Pozdrawiam

Wosiekpl

Opublikowano
dopiero co skonczylem budowe RWD5 i zaczynam sie uczyc latac i jak dla mnie lata on za szybko )

Projektow jest duzo a mi chodzi o taki w miare prosty do nauki podstawowych nawykow aby z czasem przejsc na np RWD5. Wiem ze ten samolot byl skonstruowany z mysla do nauki ale mialem juz cztery kraksy i wlasnie oczekuje na czesci zamienne. Dlatego tez pomyslalem o modelu wolniejszym , latwiejszym do opanowania.

Co mi mozecie poradzic.

Pozdrawiam

Wosiekpl

Witam!

Czytam Twojego posta i pomyślałem o moim sobotnim lataniu Easy Starem Multiplexa. Muszę przyznać, że w pewnym sensie jest to model genialny - genialnie łatwy w pilotażu dla każdego. Ale zacznę od początku. Wybrałem się ze szwagrem na łąkę polatać. Dla szwagra był to absolutnie pierwszy kontakt z latającym modelem RC. Pierwszy lot wykonałem ja, a potem tak na próbę przy drugim locie przekazałem nadajnik szwagrowi. Byłem naprawdę w ciążkim szoku, gdy oglądałem jak dobrze sobie radzi :shock: Wystarczy, ze wspomnę jak przy drugim locie śmigał niezłą chwilę na plecach a przy trzecim wylądował idealnie, powolutku do moich rąk. To był dla mnie szok. Przydażyło się także jedno lądowanie na niewysokim, na szczęście, drzewie :lol: Szwagier wcześniej jedynie miał styczność z grami komputerowymi (symulatory samolotów z II wojny).

Piszę to wszystko dla tego, że często czytam na forum o naprawdę długiej i bardzo wyboistej drodze do udanych lotów, którą przechodzą początkujący modelaże. Często kupują różne dziwne wynalazki na allegro, zaczynają od warbirdów i akrobatów - porażka gotowa. Ja zacząłem od Nemo i Easy Stara i wszystkim polecam te modele na początek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.