cobra Opublikowano 22 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 Właśnie sobie montuję multiplexowego Foksika. Będzie on jednak troszkę nietypowy, bo rozpiętość zwiększyłem do 65,5 cm (kupiłem dwa modeliki ). Oto postęp prac: Silniczek 8 gram, śmigło pewnie koło 5x3. Regulator mam niestety na razie 10A. Odbiornik - jak widać (ewentualnie lżejsza Corona 4ch z syntezą - tylko ta długa antena :?). Pakiet 2s 430 mAh pójdzie do "brzucha". Lotki na oddzielnych serwach 4 gramowych. Serwa mieszczą się dokładnie w obrysie płata. Wzmocnienia płata metodą jak w ESA węglem 0,7 mm. Waga wyniesie koło 115 - 120 gram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 22 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 Modelik powinien zdecydowanie lepiej latać niż na oryginalnych skrzydłach Tutaj jest trochę modyfikacji na temat FOXa http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=807898&page=8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 22 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 "Pracę domową" odrobiłem - przekopałem całą sieć, ale i tak robię po swojemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinmb Opublikowano 23 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 cobra, a ja mam pewna watpliwosc co do sprawnosci tego modelu w locie.Moj model fox-a wazyl 95 gram i mialem podobne wyposazenie,dokladnie ten sam silnik i moj model na full gazie wzosil sie strasznie mozolnie i ogulnie raczej brakowalo mu bardzo mocy...Przypominam ze model byl lzejszy...Ale kibicuje tobie bo zamierzam kupic jeszcze raz foxa ale tym razem dac mu sporo mocniejszy silniczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 23 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Mam też obawy, ale nie o sprawność modelu, ale o niewielką moc silnika. No, ale zobaczymy. Nie mierzyłem jeszcze ciągu - muszę to zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinmb Opublikowano 23 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 w mim modelu ciag nie przekracal chyba 130g ;/ a mielem ten sam silniczek i podobny pakiet... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 23 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Nie, no dla tego modelu zakładam, że wystarczający ciąg to połowa masy, czyli jakieś 60 gram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinmb Opublikowano 23 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 ;)wiem tylko ze moj model nei chcial sie wznosic powyzej 25m a i toz ajmowalo mu lata... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 23 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Coś nie tak. Piszesz, że Twój fox ważył koło 95 g, ciąg był koło 130 g, a model nie chciał się wznosić :shock:. Przecież miał unlimited vertical Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinmb Opublikowano 23 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 moze faktycznie z tym ciagiem przesadzilem...a i mam do ciebie pytanko..ponieewaz gdy zaliczylem kreta przy silniku zostal tylko1 kabelek..czy moglbys mi ajkos okreslic jak sa przylutowane twoje kabelki alob najlepiej zrobic fotke? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 26 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 No i udało się dziś (na Celulozy) oblatać FOX'a. Wiaterek był porywisty i nie było łatwo. Zmieniłem śmigło 6x3 na 5x4.3 - foksik musi latać szybciej. Polatałem 10,5 minuty (czas pracy silnika) i nie zauważyłem jeszcze słabnięcia pakietu (430 mAh 2s). Nie jestem na razie zadowolony z jego zachowania, ale ten porywisty wiatr nie bardzo dał mi szansę na dobre wyważenie modelu. Chwilami był bardzo nerwowy na wysokości, a chwilami miał tendencję do pompowania. Widzę jednak, że niema on szczególnie dobrych własności lotnych. Muszę go dokładnie ustawić w bezwietrzną pogodę. Aha, masa do lotu wyszła 114 g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinmb Opublikowano 26 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 Gratulacje czy moje przypuszczenia co do braku mocy sie potwierdzily? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 26 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 To zależy, jak do tego podchodzić. W końcu to szybowiec (ale chyba tylko z sylwetki, bo raczej nie z własności lotnych) i dla szybowca moc jest wystarczająca. Ciąg (przy szybszym strumieniu) dla śmigła 5x4.3 to pewnie z 70 g, a więc ponad połowa masy. Nie ma co rozpaczać z tą mocą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinmb Opublikowano 26 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 no coz to nie akrobat...chociaz juz od pol godziny szukam filmiku gdize koles wykonywal zawis takim modelem wiec.. xDJa teraz koncze "prawdziwego" szybowca ale moze kiedys powroce jeszcze do mikrusa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 28 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2008 No, bezwietrznie to dziś nie było. Mimo to, na Celulozy dalej męczyłem się z FOX'em. Jeśli chodzi o sc, przećwiczyłem od 1/4 do 3/4 cięciwy. W zależności od ustawienia, model lata źle lub gorzej - nielot jakiś mi wyszedł. Nie jest w stanie lecieć poziomo dłużej niż sekundę - albo nurkuje, albo staje dęba. Zastanawiam się, czy zwiększeniu powierzchni płata nie powinno towarzyszyć zwiększenie powierzchni statecznik poziomego. Może tu jest pies pogrzebany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinmb Opublikowano 28 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2008 Mozliwe aczkoleiwke moj model jak juz pisalem najlepszym moim modelem niebyl..bardziej lubilem go w wersji szybowcowej i takiego zrobie tez nastepnego.Tylko zastanaiwma sie jak wynesc taki model?tz za pomoca gumy?Ps.sprobuj moze zwiekszyc pow statecznika poziomego moze to faktycznie poprawi wl.lotne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 28 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2008 Najlepiej byłoby dla tego skrzydła policzyć na nowo SC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 28 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2008 Oczywiście zrobiłem to na samym początku! Dla współczynnika stabilności 16% wyszło 42 mm, a dla 8% - 49 mm. Prawdopodobnie przyczyną takiego zachowania modelu jest za mała powierzchnia statecznika poziomego. Nie zwiększyłem go proporcjonalnie to wzrosu powierzchni płata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinmb Opublikowano 28 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2008 Przepraszam za maly offtop ale tutaj jest filmik jak latal moj Fox. film Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rado Opublikowano 4 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2008 Witam, podłaczę się do tematu, poniżej przedstawiam swojego fox'a. Nie wiem jak wy to robicie, że wasze modele ważą niewiele ponad 100g. mnie ledwo udało się uzyskać 130g. No może jakbym jeszcze popracował to z 10g bym go odchudził: skracając kabelki, cofając z 1cm silnik i wyrzucając 2g plasteliny na ogonie podczepione do wstępnego wyważenia. Ale do 100g nie wiem jak zejść. Serva mam 4,5g x2 silnik 10g odbiornik rex 8g reg turnigy 10A ok 10g, pakiet zippy 500mAh 34g (no chyba że mniejszy pakiet) śmigła nie ważyłem (7x3,5 - proby pokazują że ciąg jest równy masie). Reszta jak widać poniżej, no i zrobiłem lotki z balsy. Jak pogoda pozwoli jutro oblot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.