Ładziak Opublikowano 4 Października 2008 Opublikowano 4 Października 2008 Ale do 100g nie wiem jak zejść Tak, jak pisałeś - pakiet 300mAh - i masz 15g do przodu, do tego np. regulator 6A i kolejne 4g, odbiornik corona i kolejne 2g. Powodzenia w oblocie! Przy okazji - zastanawiam się, dlaczego wszyscy dają lotki, a nie ster kierunku? Przecież byłoby lżej, prościej i tak samo skutecznie.
rapier Opublikowano 4 Października 2008 Opublikowano 4 Października 2008 Przy okazji - zastanawiam się, dlaczego wszyscy dają lotki, a nie ster kierunku? Przecież byłoby lżej, prościej i tak samo skutecznie. Czy lzej-raczej porownywalnie, prosciej - pewnie tak, a czy skutecznie to z tym bym juz sie zastanowil...Patrzac juz na sama sylwetke i platowiec odnosi sie wrazenie ze lotki sa jak najbardziej wskazane. Poza tym ja po prostu nie lubie latac majac do dyspozycjii tylko SK. A jak juz mam wybor zwlaszcza przy malym i szybkim modelu to zawsze wybiore lotki
Ładziak Opublikowano 4 Października 2008 Opublikowano 4 Października 2008 To jest model samostateczny. Lotki są pomyłką - wg mnie. Chciałbym, żeby ktoś kompetentny zrobił kiedyś porównanie. Nasuwa się porównanie do EasyStara, który ma podobny układ i producent wyposażył go w ster kierunku, a dorabianie lotek jest psu na budę...
mammuth Opublikowano 4 Października 2008 Opublikowano 4 Października 2008 To jest model samostateczny. Lotki są pomyłką. Przeca wlasnie o to chodzi - aby go z tej samostatecznosci - wystatecznic Chodzi mi tez przerobka po glowie - mam serwa 3.7 gram, pakiety 300mah - reszte dokupic mozna za 25 funciorow - tylko kiedy to zbudowac ?
Ładziak Opublikowano 4 Października 2008 Opublikowano 4 Października 2008 Przeca wlasnie o to chodzi - aby go z tej samostatecznosci - wystatecznic Tylko jakim kosztem i z jakim efektem...
mammuth Opublikowano 4 Października 2008 Opublikowano 4 Października 2008 Tylko jakim kosztem i z jakim efektem... koszt podobny - a efekt - trzeba by porownac .
Ładziak Opublikowano 4 Października 2008 Opublikowano 4 Października 2008 koszt podobny AERODYNAMICZNY!
Leda_g Opublikowano 5 Października 2008 Opublikowano 5 Października 2008 To jest model samostateczny. Lotki są pomyłką. Masz rację "Uważam że dla kogoś kto zacząłby przygodę z modelarstwem na tym modelu należy zrezygnować z lotek na rzecz steru kierunku. Model będzie wtedy bardzo podobny do ES (no może poza prędkością lądowania) Myślę że dorabianie lotek w skrzydłach z taką konstrukcją to jest małe nieporozumienie. Wyraźnie widać że model nie chcę się przechylać i lubi latać poziomo. Sterowanie sterem kierunku wyjdzie na dobre temu modelikowi." Te słowa pisałem już kilka miesięcy temu w tym poście http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=7200&postdays=0&postorder=asc&highlight=fox&start=45
Rado Opublikowano 5 Października 2008 Opublikowano 5 Października 2008 Witam wszystkich )) Jak widać powrót do domu z bananem na gębie. Pogoda i warunki dzisiaj były piękne. Na łączkę zabrałem foxa i EG. Na pierwszy ogień poszedł Fox. Pierwsze wypuszczenie, mały szok co do prędkości oddalania się tego maleństwa, ale jak najbardziej poprawny lot i w pełni dający się kontrolować lotkami i wysokością. Przy lądowaniu połamałem 2 śmigła (7x 3,5). Na szczęście miałem jeszcze 2 szt 6x5. I okazało się że z tm lata lepiej (mniejszy opór i większa prędkość). Pakiecik starczył na 20min latania. Gaz przez cały czas na 3/4 do full - zdejmowany tylko do lądowania. Powiem szczerze że nie wyobrażam sobie latania tym modelem bez lotek na samym SK. Może to z tego powodu że uczyłem się latać ZAGi na sterolotkach, a ze SK dopiero zaczynam zabawe na EG. Model w zasadzie nie wymagał żadnej korekty oprócz trymu wysokością (zaciągnięcia). To będzie chyba mój ulubiony modelik do szybkich wypadów. Zważywszy, że mam jeszcze 1 taki sam pakiet 3s i 1 ogniwko z poprzedniego - będę miał do dyspozycji 3 pakiety - co da godzinkę latania - myślę że to spokojnie mi wystarczy ). Po emcjach zwiazanych z Foxikiem nastąpiły loty EG - ale to były już majestatyczne loty motoszybowcem o zupełnie innym charakterze i uroku. W sumie 2 godzinki na łączce. Nasyciłem głód latania po ostatniej kiepskiej pogodzie. Jeszcze słowo o foxie - widziałem, że jszcze ktoś z forum ma takiego niebieskiego - firmowanego przez pelikana. Ponieważ mam jeszcze jednego multiplexa (rzutek dla synka) mam porównanie i jedno co mogę powiedzieć - Pelikan nie ma wzniosu (oprócz podwiniętych uszu) - bardziej układ przypomina EG niż ES. Stąd może moje wrażenie że lotki działają bardzo skutecznie. Multiplex ma bardzo wyraźny wznios - stąd może lotki są mało skuteczne i wydaje się że SK byłby bardziej wskazany. Poniżej fotki
BodzioPilot Opublikowano 26 Grudnia 2008 Opublikowano 26 Grudnia 2008 Witam, rowniez jestem w trakcie skladania swojego foxa i ciagle zastanawiam sie jak zamontowac silnik, chodzi mi tu szczegolnie o zamocowanie, kawalek sklejki, balsy? W tej chwili posiadam tylko sklejke 3mm , i drugi problem wiaze ze sklonem silnika. Jakby ktos mogl umiescic zdjecie zamocowanego silniczka bede bardzo wdzieczny:) Pozdrawiam
Leda_g Opublikowano 28 Grudnia 2008 Opublikowano 28 Grudnia 2008 jestem w trakcie skladania swojego foxa i ciagle zastanawiam sie jak zamontowac silnik, Tutaj masz masz jak ja to zrobiłem http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=7200&postdays=0&postorder=asc&start=30
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.