Ładziak Opublikowano 4 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2008 Ale do 100g nie wiem jak zejść Tak, jak pisałeś - pakiet 300mAh - i masz 15g do przodu, do tego np. regulator 6A i kolejne 4g, odbiornik corona i kolejne 2g. Powodzenia w oblocie! Przy okazji - zastanawiam się, dlaczego wszyscy dają lotki, a nie ster kierunku? Przecież byłoby lżej, prościej i tak samo skutecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 4 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2008 Przy okazji - zastanawiam się, dlaczego wszyscy dają lotki, a nie ster kierunku? Przecież byłoby lżej, prościej i tak samo skutecznie. Czy lzej-raczej porownywalnie, prosciej - pewnie tak, a czy skutecznie to z tym bym juz sie zastanowil...Patrzac juz na sama sylwetke i platowiec odnosi sie wrazenie ze lotki sa jak najbardziej wskazane. Poza tym ja po prostu nie lubie latac majac do dyspozycjii tylko SK. A jak juz mam wybor zwlaszcza przy malym i szybkim modelu to zawsze wybiore lotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 4 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2008 To jest model samostateczny. Lotki są pomyłką - wg mnie. Chciałbym, żeby ktoś kompetentny zrobił kiedyś porównanie. Nasuwa się porównanie do EasyStara, który ma podobny układ i producent wyposażył go w ster kierunku, a dorabianie lotek jest psu na budę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 4 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2008 To jest model samostateczny. Lotki są pomyłką. Przeca wlasnie o to chodzi - aby go z tej samostatecznosci - wystatecznic Chodzi mi tez przerobka po glowie - mam serwa 3.7 gram, pakiety 300mah - reszte dokupic mozna za 25 funciorow - tylko kiedy to zbudowac ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 4 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2008 Przeca wlasnie o to chodzi - aby go z tej samostatecznosci - wystatecznic Tylko jakim kosztem i z jakim efektem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 4 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2008 Tylko jakim kosztem i z jakim efektem... koszt podobny - a efekt - trzeba by porownac . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 4 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2008 koszt podobny AERODYNAMICZNY! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 5 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2008 To jest model samostateczny. Lotki są pomyłką. Masz rację "Uważam że dla kogoś kto zacząłby przygodę z modelarstwem na tym modelu należy zrezygnować z lotek na rzecz steru kierunku. Model będzie wtedy bardzo podobny do ES (no może poza prędkością lądowania) Myślę że dorabianie lotek w skrzydłach z taką konstrukcją to jest małe nieporozumienie. Wyraźnie widać że model nie chcę się przechylać i lubi latać poziomo. Sterowanie sterem kierunku wyjdzie na dobre temu modelikowi." Te słowa pisałem już kilka miesięcy temu w tym poście http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=7200&postdays=0&postorder=asc&highlight=fox&start=45 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rado Opublikowano 5 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2008 Witam wszystkich )) Jak widać powrót do domu z bananem na gębie. Pogoda i warunki dzisiaj były piękne. Na łączkę zabrałem foxa i EG. Na pierwszy ogień poszedł Fox. Pierwsze wypuszczenie, mały szok co do prędkości oddalania się tego maleństwa, ale jak najbardziej poprawny lot i w pełni dający się kontrolować lotkami i wysokością. Przy lądowaniu połamałem 2 śmigła (7x 3,5). Na szczęście miałem jeszcze 2 szt 6x5. I okazało się że z tm lata lepiej (mniejszy opór i większa prędkość). Pakiecik starczył na 20min latania. Gaz przez cały czas na 3/4 do full - zdejmowany tylko do lądowania. Powiem szczerze że nie wyobrażam sobie latania tym modelem bez lotek na samym SK. Może to z tego powodu że uczyłem się latać ZAGi na sterolotkach, a ze SK dopiero zaczynam zabawe na EG. Model w zasadzie nie wymagał żadnej korekty oprócz trymu wysokością (zaciągnięcia). To będzie chyba mój ulubiony modelik do szybkich wypadów. Zważywszy, że mam jeszcze 1 taki sam pakiet 3s i 1 ogniwko z poprzedniego - będę miał do dyspozycji 3 pakiety - co da godzinkę latania - myślę że to spokojnie mi wystarczy ). Po emcjach zwiazanych z Foxikiem nastąpiły loty EG - ale to były już majestatyczne loty motoszybowcem o zupełnie innym charakterze i uroku. W sumie 2 godzinki na łączce. Nasyciłem głód latania po ostatniej kiepskiej pogodzie. Jeszcze słowo o foxie - widziałem, że jszcze ktoś z forum ma takiego niebieskiego - firmowanego przez pelikana. Ponieważ mam jeszcze jednego multiplexa (rzutek dla synka) mam porównanie i jedno co mogę powiedzieć - Pelikan nie ma wzniosu (oprócz podwiniętych uszu) - bardziej układ przypomina EG niż ES. Stąd może moje wrażenie że lotki działają bardzo skutecznie. Multiplex ma bardzo wyraźny wznios - stąd może lotki są mało skuteczne i wydaje się że SK byłby bardziej wskazany. Poniżej fotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BodzioPilot Opublikowano 26 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2008 Witam, rowniez jestem w trakcie skladania swojego foxa i ciagle zastanawiam sie jak zamontowac silnik, chodzi mi tu szczegolnie o zamocowanie, kawalek sklejki, balsy? W tej chwili posiadam tylko sklejke 3mm , i drugi problem wiaze ze sklonem silnika. Jakby ktos mogl umiescic zdjecie zamocowanego silniczka bede bardzo wdzieczny:) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 28 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2008 jestem w trakcie skladania swojego foxa i ciagle zastanawiam sie jak zamontowac silnik, Tutaj masz masz jak ja to zrobiłem http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=7200&postdays=0&postorder=asc&start=30 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BodzioPilot Opublikowano 28 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2008 Dziekuje za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.