Patryk Urban Opublikowano 23 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2006 Witam Może to nie dotyczy modelarstwa ale ładowarek modelarskich nie używa się tylko do modelarstwa Niedawno zakupiłem ładowarkę Swallow Advance http://www.batterieswholesale.com/battery_chargers/swallow_battery_charger.htm I zastanawiam się czy nie mógłbym tą ładowarką podnieść życie aku w mojej komórce. Tzn mam już nowy telefon ale na tej baterii mógłbym przeprowadzić testy. Ta bateria trzyma po naładowaniu jeden dzień. Ale i telefon (a raczej bateria) mojego taty już też powoli zaczyna padać. Mój lionek ma 1300mAh. Czy da się to zrobić ? Tzn. czy formatowanie coś da ?. Jeśli tak to czy może wiecie jak to akku podłączyć ? Rozbierać baterię? Jak uda mi się podłączyć to jakim prądem to rozładowywać/ładować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diakon Opublikowano 24 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2006 Li-ion chyba nie trzeba rozładowywać żeby naładować... No a jeśli to aku jest już dość stare, to raczej wypadałoby kupić nowsze aku - chyba dobrze mówię, co? W każdym bądź razie, kiedyś w komórce miałem przez jakieś 3-4 lata aku NiMH - po tym czasie nie szło wcale rozmawiać, aku szybko padało. A te NiMH za kazdym razem trzeba przecież rozładować by naładować... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 24 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2006 A te NiMH za kazdym razem trzeba przecież rozładować by naładować... a te NiMh mozęsz doładowywać kiedy chcesz tylk otamte NiCd musisz rozładować zeby naładować ( 0,8V na celke ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diakon Opublikowano 25 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2006 W każdym bądź razie niegdyś w "Ekspercie" był artykuł o aku, i pisali właśnie, że aku NiCd cechuje efekt pamięciowy, a NiMH też, tylko że w nieco mniejszym stopniu. A poza tym - słyszałem, że aku NiCd można doładowywać bez rozładowywania małym prądem - tak więc skoro do aparaturki mam aku 600 mAh NiCd, a ta standardowa "ładowarka" Hiteca ładuje prądem 55-60 mAh, to rozumiem, że nie muszę rozładowywać tych aku? Tak przynajmniej słyszałem, ale pytam się tak "dla pewności" - wiadomo Wam coś na ten temat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 25 Lipca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2006 Nadal nie wiem co robić. Czy jest wogule sens ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.