bigkris Opublikowano 26 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 Witam, czy lata ktoś w tych okolicach szybowcami? Jeśli tak to gdzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieczu Opublikowano 26 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 -Lotnisko Pobiednik Wielki, oczywiście bez gumicuku czy innego sposobu nabrania wysokości niema co jechac. -"Śmietnik" stare Krakowskie szybowisko w Pychowicach. -Stradomka, jadąc do Bochni z Krakowa po prawej stronie. -Bronowicka polana (opis dojazdu w temacie Zimowe latanie w Krakowie) (hol potrzebny) -teren MLP (hol pasuje miec choc na upartego z tych malych pagórków mozna coś porzucać) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigkris Opublikowano 26 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 Wieczu, chodzilo mi bardziej o polnocny zachod, w strone Olkusza, Trzebinii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milko Opublikowano 26 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 Teraz nie mogę znaleźć ale na forum swego czasu ktoś opisywał miejsce dobre do latania szybowcami, w okolicy, a praktycznie na-"Osadniku" widocznym na zdjęciu. Jest to spore wzniesienie więc myślę że jakoś dobre miejsce sie znajdzie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigkris Opublikowano 26 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 Milko, osadnik koło chrzanowa, tylko ze wejscie na osadnik jest zabronione, tzn sa wszedzie szlabany itp, ochroniarze tez tam chodza z tego co wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawomir Opublikowano 29 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2008 Klucze kierunek zachód pustynia Błędowska. Piękny żagielek a często termika. Nawet na paralotni da sie polatac. Pozdrawiam Slawomir Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigkris Opublikowano 29 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2008 a cos blizej w strone krakowa? jestem wybredny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 29 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2008 Klucze kierunek zachód pustynia Błędowska. Piękny żagielek a często termika.Nawet na paralotni da sie polatac. Pozdrawiam Slawomir Czy chodzi o to zbocze przy wieży obserwacyjnej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawomir Opublikowano 1 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2008 Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacca Opublikowano 9 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2008 Hej, Ponieważ ostatnio rzadko wieje z południowego zachodu lub zachodu więc na Stradomce nie mogłem latać. Postanowiłem znaleźć zbocze wystawione na północ lub wschód. Wyszukałem na mapie trzy miejsca w Dolinkach Podkrakowskich przy których układ poziomic dawał nadzieję na polatanie przy wietrze z północy lub wschodu. Po objechaniu tylko jedno rokuje pozytywnie - Słoneczne Skały (między Jerzmanowicami i Szklarami). N50°12'23,8" E19°43'42,1" Jest szansa, że przy północnym wietrze da się polatać, ale mam wątpliwości co do ukształtowania terenu. Jest to zbocze nad dolinką a za kilkaset metrów jest następna górka. I tu mam pytanie do doświadczonych Kolegów - czy w takim układzie zbocze będzie "pracować" czy też wiatr przejdzie górą? Przy okazji mam pytanie do Krzyśka (bigkris) - przy jakim kierunku wiatru można polatać szybowcem na zboczu w Nowej Górze? Czy ktoś ma sprawdzone miejsce w promieniu do 50km od Krakowa gdzie można polatać przy wiatrach od północy do wschodu? Pozdrawiam, Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigkris Opublikowano 9 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2008 Wzgorze jest na poludniowy zachod. mozesz je obejrzec na kilku moich filmikach min na tym LINK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 12 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2008 Klucze kierunek zachód pustynia Błędowska. Piękny żagielek a często termika. Byłem dzisiaj. Wiatr wiał dosyć fajnie z zachodu. Niestety czasami ucichał i wtedy trzeba było lądować - termiki nie udało mi się złapać. Można było kilka minut się utrzymać na żaglu. Jak przycichał [wiatr] to niestety lądowanie w tym miejscu jest niezbyt wygodne. Minusy tego miejsca: 1. Kamieniste podłoże. Praktycznie nie ma miejsca bez kamieni - przywaliłem dziobem w jeden przy lądowaniu. Na szczęście tylko wgniotła się balsa. Do naprawienia w parę minut. 2. Ludzie - w niedzielę i pewnie w sobotę też okolica wieży obserwacyjnej obstawiona jest samochodami i ludźmi stojącymi nad zboczem i podziwiającymi tzw. pustynię. W związku z tym trudno wylądować, żeby nie uszkodzić człowieka lub modelu. Podejście pod wiatr praktycznie niemożliwe i trzeba lądować od nawietrznej. A góra kamienista! Poza tym bardzo fajnie. Pewnie w tygodniu jest tam pusto i można bardziej poszaleć. Ale kto w tygodniu ma czas :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigkris Opublikowano 12 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2008 ja bylem z lukasem w nowej gorze dzisiaj. fotorelacje wkleje potem tzn jak wroce do domu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawomir Opublikowano 12 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2008 A w tyncu lata ktos ? Podobno tam sie da tylko niewiem gdzie . Pozdrawiam Slawomir Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigkris Opublikowano 12 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2008 obiecywana fotorelacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klaps6 Opublikowano 16 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2008 obiecywana fotorelacja Nie w tą stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigkris Opublikowano 17 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2008 ja wtedy naciagalem model wiec musialo byc w ta strone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrduraj Opublikowano 17 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2008 ...gdzie byly robione te zdjecia dokladnie?? Moze jakiś namiar na GPS?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigkris Opublikowano 18 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2008 lotniowisko w Nowej Górze. gdzies w tym temacie byl osobny watek z namiarami gps i mapa dojazdu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian RC:) Opublikowano 15 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 Stary temat ale co tam:). Panowie i Panie,gdzie latacie w okolicach Krakowa np.bliżej w stronę Olkusza,lub w ogóle koło Krakowa,w zimowe weekendy? . Pozdrawiam,Adrian. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.