Skocz do zawartości

RWD 5 bis

Bruno266

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 69
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

ehhhh Szkoda że sprawdziłem to dopiero po wycięciu wręg - rozumiem że wszyskie pozostałe są w porządku. I jeszcze jedno pytanie gdzie jeszcze w tej konstrukcji są jakies błędy ewentualnie trudne miejsca ?

Opublikowano

Jeżeli chodzi o wymiary, to nie słyszałem o innych błędach. Natomiast całość (pod względem zastosowanych materiałów) jest "mocno niewspółczesna" - piętno tego, co eufemistycznie nazywa się "gospodarką niedoborów" (brak balsy).

Gość Kamyczek_RC
Opublikowano
Mam plany z 1967r. RWD 5 bis,w skali 1:6 wydają mi się dosyć dokładne do zbudowania półmakiety.

Mogę skopiować te plany i osiem stron opisu budowy tego modelu,jeżeli potrzebujesz to podaj wiadomość na pw.

Jak mnie pamięć nie myli to jeden z nielicznych błędów w tych planach to jedno z żeberek końcowych skrzydła grubość profilu nie mylić z grubością żeberka.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

cd04cac60e73bb95med.jpg

ed2e41dce9464685med.jpg

Tak wyglądają prace na dzień dzisiejszy. Tylko nie wiem pod jakim kątem powinna być wklejona sklejka z mocowaniem podwozia. Nr 5 na oryginalnych planach. czy ma być doklejona do podłużnicy biegnącej po zewnątrz wręg do jej części zewnętrznej czy wewnętrznej ?

Opublikowano

Jeśli dobrze zrozumiałem to chodzi o ten fragment modelu:

zamocowanie1hg9.jpg

Szkielet tej makiety był wystawiony na Targach Modelarskich w Poznaniu.

Mam więcej zdjęć tej konstrukcji i jeśli mogą się przydać w budowie to mogę wysłać na

prywatnego mejla.

Pozdrawiam

Opublikowano

Jak wszyscy zauważyli święta minęły troszkę czasu było i mam już gotowy statecznik pionowy i ster kierunku.

5bb4211820cc3a3cm.jpg

oraz statecznik poziomy:

273b42cab5218e35m.jpg

mam tylko jeden problem jak skleić skrzynkę bagnetową statecznika poziomego

czy listewki 3x3 mm idą z góry i doły czy tylko z dołu ? – dalej czy na skrzynkę nawlekam żebra czy wklejam skrzynkę pomiędzy żebra na oryginalnych planach jest to tragicznie rozrysowane. Może ktoś ma możliwość rozrysowania tego lub jakiś zdjęcia

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dokładnie ta wręga jest asymetryczna - ma za zadanie wykonać skłon do dołu i wykłon w lewo silnika . Tak jest ta konstrukcja zbudowana że belki łoża muszą być wklejone asymetrycznie.

Opublikowano

Dopiero planuje . Skłaniam się do OS max coś ok 6,5 ccm. Zastanawia mnie tylko jedna sprawa czy wykłon do silnika prawoobrotowego powinien byc w prawo patrząc od ogona . Bo jakoś dopiero teraz przemyślałem sprawę łoża pod silnik - i zmontowałem to tak jak jest w oryginalnych planach

Opublikowano

Wykłon jest w dobrą stronę a masz za mały rozstaw belek na silnik.

Taki silnik to już dużo dla tego modelu jeżeli dalej będziesz go robił dokładnie wg.planów.

Ja miałem podobny problem jak zmieniałem silnik i po rozpiłowaniu belek prawie nie było do czego silnika przykręcić.

Na tym etapie możesz to jeszcze poprawić.

Ja u siebie poprawiłem po skasowaniu przodu,wywaliłem resztki belek dołożyłem pełną wręgę

W2 i do niej już przykręcałem silnik zamontowany w normalnym łożu z plastiku.

Opublikowano

OS MAX to bardzo fajne silniki, tylko tłumik się nie zmieści pod maską.

Jak byś miał MVVS to można przełożyć tak cylinder, że można założyć tylny tłumik i mogłoby się wszystko zmieścić pod maską, ale jak masz już silnik to trudno.

Opublikowano

W poprzednim poście napisałem że planuje dopiero zakup więc wszystko można zmienic - może faktycznie Mvvs cos ok 5 ccm wystardzy iłoża nie będzie potrzeby mocno zmieniac . A tylny wydech dobra sprawa bo można by było zrobić imitację kolektora i wydechu tak jak miały oryginalne silniki GipsyMajor w prawdziwym RWD .

Mam jeszcze jeden motyw - sam nie wiem czym okleić konstrukcę folii chciałbym uniknąć papier - mało mnie przekonuje - myślałem o jakimś materiale np jedwab spadochronowy lub szyfon

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.