Eryk Opublikowano 5 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2008 Witam! z kolegą wymyśliliśmy sobie że zbudujemy pompę, no i zaczeły sie schody. Nie wiemy jak uruchomić agregat :| z obudowy wystają 3 pręty, domyślam sie ze jeden z nich to +, kolejny -, i ostatni to uziemienie. ma ktoś może podobny sprzęt i próbował to uruchomić :?: ps. nie było już żadnego plastiku, na którym miałby być rozrysowany ten schemat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basti_Ka Opublikowano 5 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2008 A coż to za szrot... Spróbuj to rozkręcić...bo z tego widoku dużo nie pomogę :roll: W środku kable gdzieś się rozchodza...a wtedy będzie wiadomo co jest co :wink: Ale powinno być : lewa 0 robocze prawa faza i góra 0 ochronne o ile się nie myle... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaja18 Opublikowano 5 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2008 http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=9485&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Opublikowano 5 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2008 no Adamie, Ty masz chociaz tę 'czarną puszke', a ja nie wiem czego sie dotknąć bo jej nie mam :? chyba najpierw rozkręce to padło. :x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 5 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2008 Nie rozkręcisz bo to hermetyczne pudło, a jak rozkręcisz ( przetniesz ) to możesz tylko zanieść na złom. Poszukaj w serwisach AGD kompresorek w trochę lepszym stanie. To plastikowe pudło być musi - to służy do rozruchu i bez tego to - sądzę - se ne da panie Havranek Patrząc na zdjęcie resztek kompresora gra nie warta świeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaja18 Opublikowano 5 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2008 Przeczytaj ostatni post Motyla na 1 stronie. Można uruchomić bez puszki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Opublikowano 28 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 sprawa sie zmieniła odrobinę kupiliśmy nową pompę, jest sprawna. Teraz przychodzę z bardziej rzeczowym pytaniem, jak zrobić włącznik do tego ustrojstwa? rozumiem, że drugi obieg prądu, do ktorego jest podłączona puszka, musi załączać kompresor, z tym że kompletnie nie wiem czego sie chwyci w tej kwestii. Może jakiś schemat, ew. część, która jak dostanie prądu załącza drugi obwód? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredzio Opublikowano 28 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 Nic prostszego - puszka podłączona do zasilania 12V, śruba na puszce do uzwojenia przekaźnika, a drugi koniec uzwojenia przekaźnika do drugiego bieguna zasilania 12V. W ten sposób stykanie się puszki ze śrubą regulacyjną włącza przekaźnik. Do styków przekaźnika podłączasz zasilanie pompy 220V i teraz zetknięcie się puszki ze śrubą włącza pompę, a ich rozejście się ją wyłącza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Opublikowano 28 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 czyli z tego co zrozumiałem, to 220v leci przez puszkę. własnie tego chciałem uniknąć, zeby sobie przypadkiem krzywdy nie zrobić, to w końcu prąd. Chyba ze zle zinterpretowałem Twoją wypowiedz :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredzio Opublikowano 28 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 NIE!!! 220V leci jedynie przez przekaźnik. Przez puszkę leci 12V. Cały myk to właśnie przekażnik - do cewki podłączasz 12v z puszki. Pojawienie się napięcia na cewce powoduje zwarcie styków roboczych, do których masz podłączone zasilanie 220V pompy. W przekaźniku nie ma połączenia między cewką a stykami roboczymi, bo to nic innego jak sterowany elektromagnesem włącznik. To 12V to właśnie sterowanie elektromagnesem, a 220V podłączasz pod wyjścia "włącznika". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Opublikowano 28 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 tak. zdecydowanie bardziej obrazowo teraz opisałeś. już rozumiem jak to rozwiązać. musze sie tylko dostać do cewki dziękuje bardzo za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 28 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 musze sie tylko dostać do cewki A w jakim celu ?? Musisz sobie zamontować trafo 230/12 a nie rozbierać cewke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Opublikowano 28 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 A w jakim celu ?? podobno mam sie do niej podpiąć, rozbierać jej nie mam zamiaru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmax Opublikowano 28 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 Mowa jest o cewce przekaźnika . P.S. Mam trochę złe przeczucia, gdy zaczyna się zabawa wysokiem napięciem bez znajomości podstaw elektrotechniczncych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 28 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 Ręce i nogi opadają. Proponuje oddac to komus kto ma większe pojecie !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staszczyk Opublikowano 17 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2008 Także buduje taką pompe i mam pytanie czy taki transformatorek sie nada? http://www.piekarz.pl/index.php?page=offer&item=8577 Jeżeli nie to bym prosił o podrzucenie jakiegoś P.S. Erasso jak będzieś miał jakieś problemy z puszką to służe pomocą 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.