szczurekoo7 Opublikowano 23 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 Witam. Chciałbym przedstawić mój pierwszy model budowany od zera, a jest nim Cessna 182 z planów Dave Blum. Na razie jestem w trakcie budowy, ale mam nadzieję, że zdążę go jeszcze oblatać przed zimą. Model ma rozpiętość: 104cm, długość: 76cm waga: jeszcze nie znana, ale w granicach 300-500g Model jest wykonany z balsy i po części z sosny, z wzmocnieniami z prętów węglowych. Podwozie z 2,5mm drutu do tego koła piankowe 38mm, a pokryty zostanie folią Oracover Easycoat. Plany zostały lekko przerobione, to znaczy dodałem lotki i skręcane koło. Wyposażenie: Silnik - Tower Pro 2408-21 HL Serwa - Tower Pro SG90 Regulator - Tower Pro 18A Odbiornik - Esky 6-kanałowy EK2-0420 Śmigło 8x6? Pakiet - ... celi? Mam jeszcze parę pytań: Jaki powinien być kąt lotek przy wychyleniu? Jaki zastosować pakiet do tego silnika? Z czego zrobić okna? Chciałbym jeszcze podziękować Piotrkowi_f3j/m, gdyby nie On to nawet bym nie zaczął tej budowy Zdjęcia robione telefonem, lecz nie długo wstawię lepszej jakości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 26 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2008 Witaj. Mam jeszcze parę pytań:Jaki powinien być kąt lotek przy wychyleniu? Jaki zastosować pakiet do tego silnika? Z czego zrobić okna? Ad.1 Myślę że na początek jakieś 6* Ad.2 3s1p około 1100mAh Ad.3 Okna zrób z plexy 1mm Pozdrawiam i życzę udanych lotów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 21 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2008 i co z tą Cessną :wink: poleciała jestem ciekawy bo fajnie wyglą na poprzednich zdjęciach... masz plany :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 22 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2008 Bardzo fajny modelik robisz ;]. Jaki zastosować pakiet do tego silnika? odpowiedź uzyskasz wpisując model silnika w :google: i klikając pierwszą stronę.Żeby nie przemęczać powiem od razu, że 2-3 cell litowo-polimerowych ,a pojemność weź jak największą, ale taką ,żeby się w tych 550 g max zmieścić! Ja bym dał jednak 2s o dużej pojemności i prądzie rozładowania około 15C.Ale na 100% pewien nie jestem, tylko na 99,(9) % Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 22 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2008 Ja bym dał jednak 2s o dużej pojemności to niezbyt dobry pomysł :? ten silnik ma około 500g ciągu a mogę się założyć że model wyjdzie do lotu około 600-700g :? na pakiecie 2s1p ten silnik będzie miał około 400-420g ciągu wiec troszkę za mało jak na model 700g Charakterystyka : * Obroty / Volt : 1400 [KV] * Średnica : 31 mm * Wysokość : 32 mm * Wysokość całkowita : 62 mm * Śr. wału : 3 mm * Waga silnika : 47 g * Pobór prądu : 13,8 A przy 10 V, max. 18 A * Zasilanie : 2 - 3 Li-Pol * Śmigło : 9x4 - 10x4,7 (2s), 8x4 (3s) * Moc maksymalna : 113,4 W/60 sek. (przy pakiecie 3s) no i jeszcze śmigło musisz zmienić na 8x4 a nie 8x6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Hanuszkiewicz Opublikowano 22 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2008 Przecież to Cessna z klubowego projektu... Ad.3 Okna zrób z plexy 1mm myślę że pleksa 1mm to sporo za pancernie ! :shock: Ja zrobiłem okna (szybki) z przezroczystych okładek do bindowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 22 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2008 sorki za OT ale gdzie mozna kupic ( jeśli mozna , a tak słyszałem) i za ile taką cessne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Hanuszkiewicz Opublikowano 22 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zobaczę po nowym roku , gdzieś powinienem chyba mieć zdołowany :wink: , znaczy schowany komplet laserowo ciętych formatek tego modelu.... Przypomnij się na PM na początku roku... 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 22 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zobaczę po nowym roku , gdzieś powinienem chyba mieć zdołowany :wink: , znaczy schowany komplet laserowo ciętych formatek tego modelu....Przypomnij się na PM na początku roku... 8) ok. a wszystko jest do budowy w zestawie czy np tylko wręgi? co trzeba dokupic? oprócz folii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kylorc Opublikowano 22 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2008 Trzeba dokupić trochę balsy, bo w zestawie nie ma podłużnic, drutu na podwozie, dźwigarów do skrzydeł, materiału na stateczniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Hanuszkiewicz Opublikowano 22 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2008 Na naszym forum jest dokładna relacja z budowy tego modelu jako projekt klubowy, poszukaj, poczytaj, wszystko się rozjaśni... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 22 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2008 Na naszym forum jest dokładna relacja z budowy tego modelu jako projekt klubowy, poszukaj, poczytaj, wszystko się rozjaśni... dobrze, zaraz najde, za pomoc dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczurekoo7 Opublikowano 22 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2008 Witam, po długiej nieobecności. Na razie nie robiłem nic przy Cessnie, lecz praca ruszy z powrotem na ferie. Wesołych Świąt wszystkim życzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 4 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2009 Coś się ruszyło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebBo21 Opublikowano 4 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2009 Czekamy na info o pracach!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.