Skocz do zawartości

Odbiornik FS-IA10B - uszkodzenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.... Posiadam odbiornik FS-IA10B i niestety przez pomyłkę zamieniłem + z - i niestety poszedł dym i po odbiorniku. Spalił się jeden element na wejściu, może jest tu jakiś fachowiec, który podpowie mi co to za element bo fajnie było by spróbować go reanimować. Dołączam zdjęcie z zaznaczonym spalonym elementem.

post-21585-0-57822800-1540893196_thumb.jpg

Opublikowano

kondensator tantatalowy, coś jak te pomarańczowe po lewej, szukam fotki żeby oznaczenia znaleźć.

mam,

https://static.rcgroups.net/forums/attachments/6/8/6/4/7/4/a9790290-213-4.jpg

47uF chyba 25V.

Na start wyczyścił bym miejsce i podlutował zwykłego elektrolita i zobaczył czy odbiornik wstaje, ewentualnie sprawdził zasięg.

Pewnie wielu by go od razu do kosza wyrzuciło bo nigdy nie masz pewności kiedy zacznie szwankować.

Opublikowano

Wielkie dzięki - zaraz sprawdzę jak zadziała to super, ale fakt na pewno go nie użyję do motoszybowca czy drona :)

Opublikowano

Wielkie dzięki - zaraz sprawdzę jak zadziała to super, ale fakt na pewno go nie użyję do motoszybowca czy drona :)

Działa... zasięg OK. pracuje raczej stabilnie... WIELKIE DZIĘKI !!!! Temat zamkniety

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.