Pablo_433 Opublikowano 31 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2008 mam pytanie ,latałem na śmigle 17X 8 w benzynie 26ccm i tłumiku normalna puszka fabryczna ,teraz zastosowałem rure rezonansową zaadoptowaną od M V V S -a 26ccm i kolano biglift ,czy zostać na tym samym śmigle ,czy moge założyć 18 X 8 w PIPER CUB 2,3 m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz P. Opublikowano 1 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2008 Trudno powiedzieć ale moja rada: załóż śmigło jakie by ci odpowiadało i zmierz prędkość obrotową śmigła za pomocą obrotomierza bo różnie to bywa gdy się robi coś by podnieść moc silnika, ale powinno się dobrze spisać śmigło 18x8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_433 Opublikowano 1 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2008 tak teoretycznie powinno być ,bo rura rezo podniesie moc tego silnika a nie wiem czy obroty zwiekszy i ciąg ,rure rezo załozyłem z myślą o holowaniu szybowców Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz P. Opublikowano 1 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2008 Obroty zwiekszy napewno a co za tym idzie także ciąg bedzie wiekszy więc do holowania szybowców napewno bedzie korzystna zmiana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tikicaca Opublikowano 1 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2008 powinno sie raczej stroic dlugoscia rezonansu do dobranego wczesniej smigla tak aby uzyskac jak najwieksze obroty. Jak masz jak zmierzyc obroty to napisz ile wykreca na tym smigle co jest. W piperku 2,8m przy silniku 40cm mam smiglo 18x10, przy 20x8 zaczyna sie robic krucho z przeswitem. Moze sprobuj 17x10, bedzie szybszy w locie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_433 Opublikowano 1 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2008 miałem na zwykłym tłumiku 7300 obrotów , a sam rezonans na moje oko jest bdb bo od MVVS-a widziałem na zlotach jest super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tikicaca Opublikowano 1 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2008 przedtem miales troche ponad 5kg ciagu statycznego. jak dasz 18x8 bedzie wiecej ciagu statycznego, bedzie sie szybciej zbieral z laki, przy 17x10 bedziesz mial wieksza predkosc w locie. Zeby dobrac cos lepiej trzeba by znac krzywa mocy silnika. Najprostszym rozwiazaniem wydaje sie sprobowac na jednym i na drugim smigle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_433 Opublikowano 1 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2008 nara dzieki czkam na pogode i do góry -pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.