Skocz do zawartości

Osprzęt do Toto1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zbudowałem model szybowca Toto1 według planów Motylastego.Teraz muszę zkompletować osprzęt.

Model ma 320g bez silnika i aku rozpiętość 136cm.

Regulator już mam Mag 8 25A (3f)

Czy ten silnik będzie się nadawał?

Jaki do tego aku polecacie?Oczywiście nie za drogi.

I dla pewności zapytam czy na aku 2000mAh 15c oznacza że można pociągnąć 30A ?dobrze rozumiem?

A tak wygląda modelik

Edytowałem link do silnika bo jednak tamten mógłby się nie zmieścić do kadłuba.Sorki za zamieszanie.

Opublikowano

Ślicznie wykonałeś model.

Silnik się nada, a co do pakietu to np. 1300mah lub coś lżejszego np.1000mah z tego co mi wiadomo to szybowiec nie potrzebuje duże pakietu. Ponieważ służy on tylko do wzbijania się do góry.

Może przemyśl coś z oferty dzwonków Tower Pro ? (silnik)

Opublikowano

Bardzo fajnie go zrobiłeś, lepszy od oryginału.

Wsadź silnik TowerPro 2408-21 ( dzwonek )

Śmigło 8x4 przy pakiecie 3S1P 1050 mA i będzie latał jak złoto.

Mój latał na zwykłym Speedzie 400 i z ciężkim pakietem NiMh 8 cel, później wsadziłem samoróbkę z Cdromu.

Opublikowano

I pod kilku lotach z pakietów byś miał bańki.

A co do modelu to rzeczywiście ładnie wykonany, ale masz chyba statecznik pionowy trochę skoszony, chyba że to wina zdjęcia.

Opublikowano

Dziękuję za miłe słowa o modelu oraz za porady.Zdecyduję się na Tower Pro 2408-21 z racji tego ,że ten 2406-21 mugł by nie wejść w kadłub (nie wiem na styk).A co do pakietu to chyba zdecyduję się na jakiś z większym C za względu na regulator (25A) który planuję wykorzystać w motorówce.

Planuję obciąć tą długą ośkę od tego dzwonka i założyć propsawer (chyba tak to się nazywa) czy tak można?Nie ma przeciwskazań ?

Pozdrawiam Piotr

Opublikowano

Dokładnie... Nie wyrobiły by prądowo. Ten drugi może być przy silnik ciągnącym 13A. Ja z akumulatorem 1000mah z którego ciągnąłem 17A mam doświadczenie i akumulator się jeszcze wspaniale trzyma. Jest to akumulator fullymax 25C. Kosztuje ok. 65zł :wink: Silnik, dzwonek zwykły za 35zł Ci starczy tam :] (nie potrzebujesz żadnej mocnej maszyny, toż to moto szybowiec i na dodatek nieduży, ciąg silnika w granicy ok 500g, żebyś mógł go podratować czasem silnikiem jakby coś :) ) Ten e-max jak najbardziej starczy... Ten TP http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=3524 również :wink: Możesz wybrać też coś z silników RAY, o podobnych parametrach. Obroty celowałbym w 1100-1400 :)

EDIT: Nie patrz na regulator a na silnik ile pobiera prądu... Dobierz akumulator z lekkim nadmiarem wydajności :wink:

Opublikowano

Bardzo dobre :) Silnik jak najbardziej da radę będziesz miał dość zapasu mocy,akumulator na tym zestawi się nie powinien grzać twój regiel też , śmigło zamów z 3-5sztuk, bo jak połamiesz to Ci zbraknąć może :wink: (propsaver nie oznacza że śmigło nie będzie złamane)

Pozdrawiam i życzę udanego oblotu...

PS: Nie zapominaj o złączkach od strony silnika, chyba że lutujesz z regulatorem :wink:

Nie pominąłeś serw? :lol:

Z tańszych dobre będą: http://rcsklep.pl/product_info.php?cPath=31_74_38&products_id=107

Opublikowano

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi.

Rwgiel z silnikiem myślałem zlutować.Serwa są już w modelu(tower pro SG91) który zresztą odbył dziś pierwsze loty bez napędu z małego wzniesienia.Nawet leciał,ale brakowało mu prędkości.Ważne że nie rozbity.

Pozdrawiam

Opublikowano

To teraz aby silnik dobrze ustawić i będzie śmigać ;) Najpierw daj na 0stopni, potem trymuj (jakieś podkładki pod łoże) tak żeby na max gazu leciał prosto, a model trymuj tak by i bez gazu leciał prosto (w miarę) :wink: (nauki od cobry :] )

Chyba zrozumiałe? :)

Opublikowano

Lubart zrozumiałe.Tak zrobię.

Co do pakietu to ciężko będzie mi ocenić go bo nie miałem styczności z innymi.

Mam jeszcze pytanie,widzę że na forum stosuje się podziękowanie w postaci "pomógł".Jak się to robi?A może za mały mam staż ?

Opublikowano

Rzeczywiście w dobrej cenie ten silnik ,ale już zamówiłem ten który pisałem wcześniej.W jednym sklepie mam wszystko co potrzebowałem.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Modelem próbowałem latać z osprzętem polecanym przez Was.

Pierwszy start (gaz na połowę)-model leci ,lekko się unosi i dość szybko skręca w lewo.Zawracając w lewą stronę znalazł się nad rowem z wodą przez co wpadłem w panikę i ostro zawróciłem.Model stracił prędkość i na płasko spadł na ziemię.Oczywiście nie zdjąłem gazu i śmigło połamane.Drugi start był tragiczny.Nie zauważyłem że cięgno od steru wysokości się podgiął i ster był wychylony w dół.Lot trwał około 1s zabijając kreta.Poszło śmigło i trochę wygiął się dziób samolotu.Więcej śmigieł przy sobie nie miałem,więc jeszcze rzut ręką bez śmigła-leci przyzwoicie.

Rozumiem ,że jako że model na silniku skręca w lewo to mam zrobić wykłon w dół i w prawo.Dużo tych podkładek ładować pod łoże ?

Opublikowano

Tak abyś silnik miał wychylony 1,5-2,0 stopni,czyli jedna podkładka powinna załatwić sprawę,możesz dać nawet dwie,a jak się okaże że na silniku schodzi w dół,zabierzesz mu jedną i po problemie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.