pmuchars Opublikowano 14 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2008 Witam, Poszukuję balsowej krawędzi natarcia o wymiarach 1" x 3/4". Czy ktoś z Was zna jakiś sklep w Polsce w którym można taką kupić? Pozdrawiam, Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 14 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2008 a nie lepiej zwykła listwę przykleić i wyszlifować klockiem ?? do danego noska profilu niz jakaś typową i płacić majątek za to ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmuchars Opublikowano 14 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2008 Taka listwa kosztuje 2,5$ (ja potrzebuje ich 5) wiec nie jest to majatek. Pytanie tylko czy sa dostępne w Polsce czy trzeba ściagac z zagranicy. W miom modelu i tak bedęmiał pełno nietypowych rzeczy do zrobienia więc co sie da to chcę kupić gotowe. Pozdrawiam, Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 14 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2008 2,5$ pewnie gdzieś kosztuje ale w polsce tyle kosztuje mała listwa ... pozatym w takim rozmiarze kleił bym ją ze zwykłych z pustką w środku bo swoje bedzie ważyła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmuchars Opublikowano 14 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2008 Konstrukcja skrzydła wymaga pełnej krawędzi natarcia, poza tym duzo wagi w ten sposób nie zaoszczędzę, a przy przewidywanej wadze modelu (ok 14kg) będzie to niezauważalne. Pytanie tylko czy uda mi się kupić taką listwę gdzies w Polsce czy będę musiał ją zamówić gdzies ze stanow (wtedy wiecej zapłacę za przesyłkę niz za same listwy ) Pozdrawiam, Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob Mc Fly Opublikowano 14 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2008 A z takiej listwy nie chcesz spróbować wystrugać natarcia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 14 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2008 ...właśnie :evil: Raptem 1 mm w jednym wymiarze. A nie łaska przeliczyć sobie na metryczne?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 14 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2008 Konstrukcja skrzydła wymaga pełnej krawędzi natarcia - zamknięty profil skrzynkowy jest przecież wytrzymalszy na odkształcenia od litego pręta no ale ok Ty budujesz i wiesz czego szukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmuchars Opublikowano 14 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2008 zwykłą listwę 25x20 mm to juz dawno znalazłem, tyle ze mnie interesuje gotowa krawędz natarcia 1"x3/4" (czyli 25x19mm) - uznałem ze skoro są gotowe to po co samemu strugać (tym bardziej ze musiałbym tego wystrugać 5m) Pozdrawiam, Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 14 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2008 Niby tak tylko z doświadczenia to te "gotowe" do żadnych normalnych profili nie pasują . Zawsze jest jakieś struganko - taniej strugać z pełnej pozatym przy takim profilu zrobić frez z blaszki i jazda -kilka minut i pod wymiar będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
engelbert Opublikowano 15 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2008 Witaj Tomku, też buduje ( ale bardzo powoli ) coś o rozpiętości 3,6m i na krawędź natarcia zdecydowałem się, na kombinację : sosna- sklejka, mały keson. Przy tych rozmiarach i wadze, nie chce mieć wgnieceń od transportu, czy nawet w czasie samej budowy. Listwy sosnowe kupiłem w Chornbah, całkiem przystojna cena, no i w jednym kawałku 2m, można dostać i 2,4m. Ze względu na wagę listwy są od wewnątrz kesonu wyfrezowane a żeberka mają noski. Wielkie modele buduje się na dwa trzy loty w sezonie ale nie na dwa trzy sezony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.