Skocz do zawartości

krawędź natarcia balsa 1"x3/4"

pmuchars

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Poszukuję balsowej krawędzi natarcia o wymiarach 1" x 3/4".

Czy ktoś z Was zna jakiś sklep w Polsce w którym można taką kupić?

Pozdrawiam,

Piotrek

Opublikowano

a nie lepiej zwykła listwę przykleić i wyszlifować klockiem ?? do danego noska profilu niz jakaś typową i płacić majątek za to ??

Opublikowano

Taka listwa kosztuje 2,5$ (ja potrzebuje ich 5) wiec nie jest to majatek. Pytanie tylko czy sa dostępne w Polsce czy trzeba ściagac z zagranicy.

W miom modelu i tak bedęmiał pełno nietypowych rzeczy do zrobienia więc co sie da to chcę kupić gotowe.

Pozdrawiam,

Piotrek

Opublikowano

2,5$ pewnie gdzieś kosztuje ale w polsce tyle kosztuje mała listwa ... pozatym w takim rozmiarze kleił bym ją ze zwykłych z pustką w środku bo swoje bedzie ważyła

Opublikowano

Konstrukcja skrzydła wymaga pełnej krawędzi natarcia, poza tym duzo wagi w ten sposób nie zaoszczędzę, a przy przewidywanej wadze modelu (ok 14kg) będzie to niezauważalne.

Pytanie tylko czy uda mi się kupić taką listwę gdzies w Polsce czy będę musiał ją zamówić gdzies ze stanow (wtedy wiecej zapłacę za przesyłkę niz za same listwy ;) )

Pozdrawiam,

Piotrek

Opublikowano
Konstrukcja skrzydła wymaga pełnej krawędzi natarcia

- zamknięty profil skrzynkowy jest przecież wytrzymalszy na odkształcenia od litego pręta no ale ok Ty budujesz i wiesz czego szukasz

Opublikowano

zwykłą listwę 25x20 mm to juz dawno znalazłem, tyle ze mnie interesuje gotowa krawędz natarcia 1"x3/4" (czyli 25x19mm) - uznałem ze skoro są gotowe to po co samemu strugać (tym bardziej ze musiałbym tego wystrugać 5m)

Pozdrawiam,

Piotrek

Opublikowano

Niby tak tylko z doświadczenia to te "gotowe" do żadnych normalnych profili nie pasują . Zawsze jest jakieś struganko - taniej strugać z pełnej pozatym przy takim profilu zrobić frez z blaszki i jazda -kilka minut i pod wymiar będzie

Opublikowano

Witaj Tomku, też buduje ( ale bardzo powoli ) coś o rozpiętości 3,6m i na krawędź natarcia zdecydowałem

się, na kombinację : sosna- sklejka, mały keson. Przy tych rozmiarach i wadze, nie chce mieć wgnieceń od transportu,

czy nawet w czasie samej budowy. Listwy sosnowe kupiłem w Chornbah, całkiem przystojna cena, no i w

jednym kawałku 2m, można dostać i 2,4m. Ze względu na wagę listwy są od wewnątrz kesonu wyfrezowane a żeberka mają noski.

Wielkie modele buduje się na dwa trzy loty w sezonie ale nie na dwa trzy sezony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.