Gość Anonymous Opublikowano 18 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2008 witam che zbudować latawiec ale nie mogę dostać pergaminu tak słyszałem ze najlepszy do budowy latawca ?? Czym mogę go zastąpić taki pergamin ?? mile widziane play porady itp (będą + ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 18 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2008 Pergamin to chyba cale lata temu sie uzywalo :shock: Teraz najlepiej uzyc czegos a'la ripstopnylon. Napisz jakiego latawca chcesz budowac-bedzie latwiej cos doradzic - chodz ja specjalista od budowy nie jestem jak chce polatac to biore gotowca. I daj spokoj z tymi plusami :roll: Ludzie pomagaja bo chca, a nie dlatego, ze plusa dostana... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 18 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2008 do budowy latawca najlepiej użyć jakiegoś cienkiego materiału, tu masz najprostsze plany http://www.saumodelarnia.fora.pl/od-czego-zaczac,6/latawce-plan,26.html poszukaj w tym temacie a znajdziesz coś dla siebie Poszukaj na googlach a na pewno znajdziesz wiele informacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 18 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2008 che zbudować tego obok ryby gdzie mogę dostać taki materiał hehe ta krowa jest super a gdzie dostanie taki materiał tanio i jaka gramatura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 18 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2008 Taki latawiec to ja z dziadkiem robiłem przy pomocy papieru do prezentów gazety i dwóch listewek 1cmx1cm (innych cieńszych nie było) I latał fajnie... Papier pakowy By Ci starczył zapewne, to moje zdanie :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRUUP Opublikowano 18 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2008 Fajne są latawce skrzynkowe. Miałem kiedys podobny i latał super. naprawde czuło sie ze cos wreku trzymasz był stabilny i latał bardzo wysoko. a pokryć to mozesz folią. Może cos takiego?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 18 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2008 "moi ludzie " zawsze oklejali latawce natronem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
engelbert Opublikowano 18 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2008 ks zapytaj się w aptece o koc ratunkowy. Ta folia poliestrowa jest pokryta metalem są różne kolory, nadaje się idealnie na budowę balonów na ogrzane powietrze, bo jest bardzo lekka. Latawiec z takim pokryciem będzie nie do zdarcia. Dlaczego akurat Hyde Park? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRUUP Opublikowano 19 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 KS jak bys miał problem z folia to daj znać, Moge ci cos załatwić. mam folie OPP która nadaje sie nawet do oklejania modeli ma dokładnie takie same właściwości co profesjonalna folia do oklejania tylko nie ma kleju. OPP 0,004 i 0,002mm 32g/m2 i 16g/m2. Taka co napisałem wyżej metalizowaną jak w coca coli light, PE jest bardzo mocna na uszkodzenia mechaniczne i rozciągiwa. I PET 0.0012 mm. PS jak by ktos chciał okleić model folią przezroczysta to dajcie znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gasiorek0092 Opublikowano 19 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 według mnie to najlepiej zwykłą bibułą (nie karbowaną) :evil: :evil: : ________________________ powodzenia Hitec optic 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 19 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zwykła bibułka przy byle silniejszym podmuchu "eksploduje", a po lądowaniu w krzaczorach będzie miała aparycję durszlaka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 19 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 Tradycyjnie można z listewek i papieru pakunkowego. Do tego przydałoby się jeszcze trochę sznurka (dratwy) i klej do papieru. Mniej tradycyjnie: można zamiast papieru wykorzystać jakąś folię - np. z takich jednorazowych obrusów, byle nie była podklejona jakimś papierem czy czymś tam innym, i skleić taśmą samoprzylepną. Można też uszyć z ortalionu albo najlepiej z ripstop'u. Latawiec uszyty z ortalionu może wyglądać na przykład tak: A wykonany z obrusów foliowych, sklejony taśmą samoprzylepną na szkielecie z bambusowych tyczek, na przykład tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 19 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 dziękuję za taką chęć pomocy Z czego zrobić te pręty miałem kołki bukowe reginowane czy jakoś tak i moment i chrup PS już wiem pręt węglowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
engelbert Opublikowano 19 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 ( pręty) bukowe są ciężkie i mniej elastyczne niż listwy sosnowe. Jak na latawca to tylko sosna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.