ursus Opublikowano 25 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 Witam, Zabieram sie do budowy FunJet'a i mam pytanie do posiadajacych doswiadczenie z tym modelem. Moje wyposażenie: Silnik TP B20-40-14L Smiglo 5x5 lub 6x5 Regulator: EMAX 40A Pakiety: Hextronic 2200mah Serwa: TP SG90 lub SG91 Odbiornik: Spektrum AR7000 Wiem ze odbiornik troche przesadzony ale na chwile obecna wlasnie taki mam wolny Poszperalem troche w internecie ale nadal nie jestem przekonany jak najlepiej rozmiescic elektronike. Chodzi mi glownie o regiel i odbiornik. Wydaje mi sie ze takie rozstawienie powinno byc dobre: (ogon) Silnik -> regulator -> odbiornik -> pakiet (dziob) Pakiet bedzie mocowany na rzep a czy pozostala elektronike wystarczy na tasme dwustronnie klejaca czy nalezaloby czyms mocniejszym? Z gory dziekuje, Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 25 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 Dobrze rozplanowałeś rozmieszczenie wyposażenia. U mnie regulator przyczepiony jest opaską kablową do rurki płatów, a odbiornik i pakiet na rzepy. Dodatkowo przed pakietem mam włożony odpowiednio docięty kawałek pianki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ursus Opublikowano 25 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 Dzieki za odpowiedz. Czy bylaby szansa na fotke jak to jest u ciebie pomontowane? Jak przymocowane sa sewra? Na CA? Pozdr. Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 25 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 Tak na CA. W instrukcji to jest nawet [strona 15, rysunek Abb. 05]. Wystarczy zaaplikować w "ogonki" na śrubki tylko, bo i tak ciasno siedzą te serwa w otworach. Przynajmniej ja tak zamierzam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ursus Opublikowano 25 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 No to i ja tez tak zrobie. Cos kiedys slyszalem o innym kleju ale dla pewnosci uzyje CA bo tam chyba spore sily musza dzialac na te serwa podczas szybkich lotow wiec zeby ich nie wyrwalo. Barlu - kiedy oblot? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 25 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 Czy bylaby szansa na fotke jak to jest u ciebie pomontowane? Nie da rady - model jest w tej chwili bez wyposażenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 26 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2009 No to i ja tez tak zrobie. Cos kiedys slyszalem o innym kleju ale dla pewnosci uzyje CA bo tam chyba spore sily musza dzialac na te serwa podczas szybkich lotow wiec zeby ich nie wyrwalo. Barlu - kiedy oblot? Możesz polimerem itp. ale to jest bez sensu :wink: U mnie oblot, nie wiem, jak wyposażenie będzie. A to dopiero jak dolar spadnie... [a powoli opada, może zejdzie do 3.3zł ] Ja życze udanego oblotu Twojego FJ Daj fotkę jak rozmieściłeś to :faja: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alchemique Opublikowano 26 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2009 Serwa wklej na klej na ciepło. U mnie w FJ patrząc od ogona był silnik, regiel, potem dwa pakiety 3s 2200 i na samym przodzie odbornik. Kable poprowadziłem dołem w tej "rynience" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 27 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2009 Tak jest pokazane na pudełku, takie rozmieszczenie. Ale odbiornik z przodu jest narażony na duże niebezpieczeństwo w razie wypięcia się pakietu, lub przy niefortunnym lądowaniu/wypadku. Omówione już to było na forum. Tym bardziej będzie źle jeśli "ząbki" pod wpinanie serwa będą w stronę pakietu. Z odbiornika zostanie placek, a pakiet może zostać przebity Więc odbiornik za pakietem jest najlepszym rozwiązaniem :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ursus Opublikowano 25 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2009 Tak wyszlo: Pozdr. Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 25 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2009 Uruchomiłem ponownie swojego FJ i latałem w ostatnią niedzielę. U mnie wyposażenie rozmieszczone jest następująco (patrząc od tyłu): - silnik - regulator (przytwierdzony opaską do rurki - dźwigara) - odbiornik (na rzep) - pakiet (na rzep). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzradek Opublikowano 26 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2009 Ursus, fajne malowanie. Kontrastowy kolor na statecznikach bardzo pomaga w orientacji w czasie lotu. Alchemique, mówię o Twoim FJ. A co do tematu, dałem pakiet najbardziej z przodu, a odbiornik między pakietem a regulatorem. Bałem się o zakłócenia, bo przewody wysokoprądowe owijają się dokoła odbiornika, ale nic takiego nie występuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gryzon Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 URSUS - mógłbyś pokazać fotkę z wyposażeniem widocznym od góry (znaczy na wierzchu) ? Jak ci się lata tym modelem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ursus Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2009 URSUS - mógłbyś pokazać fotkę z wyposażeniem widocznym od góry (znaczy na wierzchu) ? Jak ci się lata tym modelem ? Hej Gryzon, Funjet sklejony a ja niestety nie zrobilem fotki. Namalowalem za to jak mniej wiecej to wyglada: A tutaj zdjecie 'wnetrza bebechow': Szczerze mowiac jeszcze nie latalem Czekam na kogos ze znajomych zeby sie umowic na terner<->uczen. Do tego 3 tygodnie temu urodzila mi sie corka wiec nie bardzo moge sobie pozwolic na dlugie wypady na latanie. Przynajmniej na razie. Jak tylko oblatam to zdam relacje. Pozdr. Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gryzon Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2009 O taką fotkę mi chodziło dzięki ! Pozdrowienia dla świeżego tatusia i całej rodzinki ! Korzystaj jak żona pozwoli i jak tylko maluch uśnie - migusiem na lotnisko bo później to już tylko coraz mniej czasu na latanie no i tak gdzieś chyba przez kolejne 16 lat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ursus Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2009 O taką fotkę mi chodziło dzięki !Pozdrowienia dla świeżego tatusia i całej rodzinki ! Korzystaj jak żona pozwoli i jak tylko maluch uśnie - migusiem na lotnisko bo później to już tylko coraz mniej czasu na latanie no i tak gdzieś chyba przez kolejne 16 lat Ehh, no to zes mnie pocieszyl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gryzon Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Ostatnie OT - napisałem "chyba" bo mój "model" ma niecałe 1,5 roku .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.