Skocz do zawartości

Rozmieszczenie elektroniki w FunJet

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zabieram sie do budowy FunJet'a i mam pytanie do posiadajacych doswiadczenie z tym modelem.

Moje wyposażenie:

Silnik TP B20-40-14L

Smiglo 5x5 lub 6x5

Regulator: EMAX 40A

Pakiety: Hextronic 2200mah

Serwa: TP SG90 lub SG91

Odbiornik: Spektrum AR7000

Wiem ze odbiornik troche przesadzony ale na chwile obecna wlasnie taki mam wolny :)

Poszperalem troche w internecie ale nadal nie jestem przekonany jak najlepiej rozmiescic elektronike. Chodzi mi glownie o regiel i odbiornik.

Wydaje mi sie ze takie rozstawienie powinno byc dobre:

(ogon) Silnik -> regulator -> odbiornik -> pakiet (dziob)

Pakiet bedzie mocowany na rzep a czy pozostala elektronike wystarczy na tasme dwustronnie klejaca czy nalezaloby czyms mocniejszym?

Z gory dziekuje,

Pozdr.

Opublikowano

Dobrze rozplanowałeś rozmieszczenie wyposażenia.

U mnie regulator przyczepiony jest opaską kablową do rurki płatów, a odbiornik i pakiet na rzepy. Dodatkowo przed pakietem mam włożony odpowiednio docięty kawałek pianki.

Opublikowano

Dzieki za odpowiedz.

Czy bylaby szansa na fotke jak to jest u ciebie pomontowane?

Jak przymocowane sa sewra? Na CA?

Pozdr.

Piotr

Opublikowano

Tak na CA. W instrukcji to jest nawet [strona 15, rysunek Abb. 05]. Wystarczy zaaplikować w "ogonki" na śrubki tylko, bo i tak ciasno siedzą te serwa w otworach. Przynajmniej ja tak zamierzam...

Opublikowano

No to i ja tez tak zrobie.

Cos kiedys slyszalem o innym kleju ale dla pewnosci uzyje CA bo tam chyba spore sily musza dzialac na te serwa podczas szybkich lotow wiec zeby ich nie wyrwalo.

Barlu - kiedy oblot?

Opublikowano
No to i ja tez tak zrobie.

Cos kiedys slyszalem o innym kleju ale dla pewnosci uzyje CA bo tam chyba spore sily musza dzialac na te serwa podczas szybkich lotow wiec zeby ich nie wyrwalo.

Barlu - kiedy oblot?

Możesz polimerem itp. ale to jest bez sensu :wink: U mnie oblot, nie wiem, jak wyposażenie będzie. A to dopiero jak dolar spadnie... [a powoli opada, może zejdzie do 3.3zł :) ] Ja życze udanego oblotu Twojego FJ :) Daj fotkę jak rozmieściłeś to :faja:

Opublikowano

Tak jest pokazane na pudełku, takie rozmieszczenie. Ale odbiornik z przodu jest narażony na duże niebezpieczeństwo w razie wypięcia się pakietu, lub przy niefortunnym lądowaniu/wypadku. Omówione już to było na forum. Tym bardziej będzie źle jeśli "ząbki" pod wpinanie serwa będą w stronę pakietu. Z odbiornika zostanie placek, a pakiet może zostać przebity :( Więc odbiornik za pakietem jest najlepszym rozwiązaniem :wink:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Uruchomiłem ponownie swojego FJ i latałem w ostatnią niedzielę.

U mnie wyposażenie rozmieszczone jest następująco (patrząc od tyłu):

- silnik

- regulator (przytwierdzony opaską do rurki - dźwigara)

- odbiornik (na rzep)

- pakiet (na rzep).

Opublikowano

Ursus, fajne malowanie. Kontrastowy kolor na statecznikach bardzo pomaga w orientacji w czasie lotu.

Alchemique, mówię o Twoim FJ.

A co do tematu, dałem pakiet najbardziej z przodu, a odbiornik między pakietem a regulatorem. Bałem się o zakłócenia, bo przewody wysokoprądowe owijają się dokoła odbiornika, ale nic takiego nie występuje.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
URSUS - mógłbyś pokazać fotkę z wyposażeniem widocznym od góry (znaczy na wierzchu) ?

Jak ci się lata tym modelem ?

Hej Gryzon,

Funjet sklejony a ja niestety nie zrobilem fotki. Namalowalem za to jak mniej wiecej to wyglada:

22bbb7c09e87aa14.gif

A tutaj zdjecie 'wnetrza bebechow':

58e8dd350b7c5906.jpg

Szczerze mowiac jeszcze nie latalem :)

Czekam na kogos ze znajomych zeby sie umowic na terner<->uczen. Do tego 3 tygodnie temu urodzila mi sie corka wiec nie bardzo moge sobie pozwolic na dlugie wypady na latanie. Przynajmniej na razie.

Jak tylko oblatam to zdam relacje.

Pozdr.

Piotr

Opublikowano

O taką fotkę mi chodziło dzięki !

Pozdrowienia dla świeżego tatusia i całej rodzinki !

Korzystaj jak żona pozwoli i jak tylko maluch uśnie - migusiem na lotnisko bo później to już tylko coraz mniej czasu na latanie no i tak gdzieś chyba przez kolejne 16 lat :D

Opublikowano
O taką fotkę mi chodziło dzięki !

Pozdrowienia dla świeżego tatusia i całej rodzinki !

Korzystaj jak żona pozwoli i jak tylko maluch uśnie - migusiem na lotnisko bo później to już tylko coraz mniej czasu na latanie no i tak gdzieś chyba przez kolejne 16 lat :D

Ehh, no to zes mnie pocieszyl :(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.