msegen Opublikowano 1 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2009 Siemka. Od dawna zastanawiałem się nad kupnem routera , dlatego że gdy siostra chce pograć na internecie muszę łączyć kablem drugi komputer a mój w tym czasie nie używany ciągnie dużo prądu. Router do 300zł , 3 antenki do komputerów . Czy jak mam router to muszę mieć włączony komputer ? . Siostra ma laptopa , i są dwa PC . Proszę o poradę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 1 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2009 Pytanie tylko jak sygnal jest doprowadzany do Ciebie. Masz siec osiedlowa, neostrade, netie? Jak masz router to zaden komp nie musi byc wlaczony zeby na pozostalych byl net. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msegen Opublikowano 1 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2009 Sygnał jest radiowy. Czytałem że jak jest sygnał radiowy to musi być urządzenie podłączone do komputera o takim samym adresie MAC i podłączone do routera. w tym linku : http://forum.pcformat.pl/showthread.php?tid=60616 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 1 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2009 kup jakiś router np. D-Link AirPlusG DI-524 i ustawiasz NAT. Wtedy tylko podajesz dostawcy internetu MAC adres karty WAN i to wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
attyla Opublikowano 1 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2009 Napisz dokładniej jak wygląda ten dostęp do internetu napisałeś że dostęp jest radiowy czy do komputera masz podłączony kabel z anteny WIFI ? wpięty do karty sieciowej bezprzewodowej czy też do komputera masz wpiety kabel zakończony wtykiem rj-45 tak jak w zwykłej sieci przewodowej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 1 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2009 Po 1 kup router ktory ma opcje AP CLIENT - najtanszy jaki ja stosuje to Minitar (jakies 150zl). Jesli masz zamiar miec jeszcze w domu sygnal radiowy to musisz miec jeszcze Access Pointa badz drugi router. edit: z tego co pisze to ma karte wifi aktualnie w kompie edit2: w dlinku nie widze opcji ap client. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msegen Opublikowano 1 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2009 w komputerze mam kartę Railink , wtyczka jest podobna coś do wtyczek antenowych / dekoderów cyfrowych cyfrowych . To chyba wtyczka WiFi . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 1 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2009 No to np. taki router. Podlaczasz komputery pozniej juz tylko kablem utp do zwyklych sieciowek. http://www.interprojekt.pl/katalogp.aspx?p=minitar_mwgar.aspx&k=MIN-MWGAR-BLACKAP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlody25 Opublikowano 1 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2009 WIFI to bezprzewodowa łączność więc jak może być do niej wtyczka. Ja mam router ten co podał meloow i mam kabel z sieci pod wtyczkę WAN i 2 PC pod odpowiednie wtyczki 1,2 Mam też antenkę do WIFI ale nie chciałem kupować karty bezprzewodowej, a i tak miałem remont więc wkuliśmy kabel w ścianę PS: Nie żebym szpanował nowym pokojem ale właśnie wczoraj skończyliśmy kłaść tapetę 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 1 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2009 jezeli masz karte z kompie i doprowadzasz do niej sygnał z anteny to musisz zrobić jak pisał diem potrzebujesz jeszcze access Pionta (AP) pracującego jako klient dopiero wtedy bedziesz miał sygnał na kablu ETH (rj45) i to wpinasz w jakiś router z NAT. Wtedy masz własna siec LAN i nikt nie widzi kompów po twojej (za nat-em) stronie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.