Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Amadi Opublikowano 17 Września 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 17 Września 2023 Cześć. Chciałbym przedstawić moje, i ojca modele, oraz problemy niektórych z nich. Zacznę od najmniejszych modeli: SZYBOWCE Easy Glider PRO Multiplex 1,8m. Model również bardzo prosty w sterowaniu, bardziej nadaję się do szybowania, i można trochę złapać termikę. Solius Multiplex. Z tym modelem jest problem, ponieważ ma luz na skrzydłach, i w locie jest niestabilny, i czasami widać jak mu się skrzydła telepią. Miał ktoś kiedyś taki problem? Jak sobie z nim poradzić? Multiplex Cularis Model duży, jak na to że jest z elaporu. Fajny model do termiki z pianki, ale problemem są wyczepiające się skrzydła np. przy lądowaniu. Wiem że nie tylko My mamy z tym problem, jak sobie z tym radzić. Jantar STD 1 Royal Model 1:5 - 3m Model bardziej wymagający, potrzebuję wyższej prędkości, ale lata się nim przyjemnie. Może wykonać podstawową akrobację, jak i można polatać spokojnie. Fanie uniwersalny model. ASW 19 (własnej konstrukcji) 1:4 - 3,75m Modle z grubym profilem lata bardzo wolno, majestatycznie, na niebie wygląda jak prawdziwy. Jest to najnowszy model, ponieważ oblot zaliczył w tym sezonie. \ SAMOLOTY Wicherek 15 - 1,4m na elektryku Modelem lata się wolno przyjemnie, idealny do nauki. Multiplex Fun Cub NG 1,4m Fajny trenerek z elaporu. Idealny na początek, ale również można nieźle się nim pobawić. Ma taki nadmiar mocy, że idzie pionowo w górę. Swój oblot miał również w tym sezonie. Używał ktoś kiedyś tego modelu, jako holownika do małych szybowców? Jak wrażenia i czy polecacie? Wicherek 50 - 2,2m Aktualnie jest w trakcie wymiany silnika z elektryka na silnik benzynowy RCGF 15cm. Model, jest robiony samemu od podstaw, i lata już drugi sezon. Myślę, żę ten silnik spalinowy go ożywi i będzie jeszcze lepiej latał, niż wcześniej. Na pewno będzie miał nadmiar mocy i będzie bardziej żwawy. A to jedno z zdjęć kilku naszych modeli na lotnisku. Jeśli ma ktoś doświadczenie z którymś z tych modeli, i ma jakieś sposoby na ulepszenie, lub radę na problemy które przedstawiłem, to z chęcią poczytam porady, jak i Wasze opinie o tych modelach. Pozdrawiam Amadeusz 9
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Amadi Opublikowano 13 Listopada 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 13 Listopada 2023 Nowy nabytek: na przyszły sezon: Crack Yak XL od RC Factory 1,1m rozpiętości. 7
Amadi Opublikowano 14 Maja Autor Opublikowano 14 Maja Kolejny model, którym już latam jakiś czas to Yak 54 od Pilot RC o rozpiętości 2,7m. Napędza go silnik 3w 110cm. Model lata poprawnie, jak to modele tej firmy. 2
Rekomendowane odpowiedzi