tytan12 Opublikowano 2 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 Witam,siedzę po troszce przy komp. i tak się zastanawiam,czy do profilu SD7032 przy rozpiętości 1900 ,cięciwa przy kadłubie 170,końcówka 130 opłaca się robić klapy.Latam tym modelem na profilu S 3021,trochę mam kłopoty z lądowaniem,model jest szybki,mimo że łem o innym profilu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 2 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 Na moje do modelu 2m nie opłaca się robić klap tylko klapolotki zmiksować do lądowania z ogonem. Myślę, że klapy to w modelu powyżej 2m dopiero warto robić, choć tu zdania pewnie będą podzielone ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 2 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 7032 jest znacznie wolniejszym profilem od 3021. Klapy mogą być zupełnie niepotrzebne. Inna para kaloszy że zysk z ich zastosowania może być niewspółmierny do kosztów wykonania. Przy tak małych cięciwach wprowadzając klapy może się okazać, że szczelina na zawiasie fatalnie wpłynie na profil i więcej stracisz w locie bez klap. Ale to trzeba sprawdzić. Nie wiem jakie są Twoje możliwości wykonawcze w oprofilowaniu szczeliny. Pozdrawiam - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 2 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 No i tu zaczyna się problem,klapolotki czy lotki plus zmiksowane klapy,do lądowania używam lotek do góry i wysokości w dół,ale to trochę nie wystarcza,przy większym wychyleniu lotek do góry wiadomo model traci sterowność,a mam dość małe lotnisko :evil:Dzięki,Jurek,ale jak się człowiek nudzi.... :crazy: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wezyr994 Opublikowano 2 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 Ja też mam dwumetrowego szybowca o cienkim profilu i zdecydowanie szybszy od Twojego, nie mam klap i spokojnie do latania na smietniku wystarczy. Co innego do latania na zboczu lub tam gdzie jest mało miejsca. Ja osobiście bym nie robił lotek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 2 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 Witam,Wojtku,no to się pościgamy,ale lotki to ja mam :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wezyr994 Opublikowano 2 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 Przepraszam klapy. Nie ma problemu, w sobote będzie ładnie :twisted: , będzie sucho możemy przetestować zabawki :mrgreen: . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareq Opublikowano 2 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 Ja mam 2m GEMa na profilu MH-32 i jestem zadowolony z klap. Lądowanie z buterfly na ograniczonym lądowisku to jest to czego mi zawsze brakowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 2 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 I oto mi chodziło,pozdr.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.