tytan12 Opublikowano 2 Marca 2009 Opublikowano 2 Marca 2009 Witam,siedzę po troszce przy komp. i tak się zastanawiam,czy do profilu SD7032 przy rozpiętości 1900 ,cięciwa przy kadłubie 170,końcówka 130 opłaca się robić klapy.Latam tym modelem na profilu S 3021,trochę mam kłopoty z lądowaniem,model jest szybki,mimo że łem o innym profilu.
malinn Opublikowano 2 Marca 2009 Opublikowano 2 Marca 2009 Na moje do modelu 2m nie opłaca się robić klap tylko klapolotki zmiksować do lądowania z ogonem. Myślę, że klapy to w modelu powyżej 2m dopiero warto robić, choć tu zdania pewnie będą podzielone ;-)
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 2 Marca 2009 Opublikowano 2 Marca 2009 7032 jest znacznie wolniejszym profilem od 3021. Klapy mogą być zupełnie niepotrzebne. Inna para kaloszy że zysk z ich zastosowania może być niewspółmierny do kosztów wykonania. Przy tak małych cięciwach wprowadzając klapy może się okazać, że szczelina na zawiasie fatalnie wpłynie na profil i więcej stracisz w locie bez klap. Ale to trzeba sprawdzić. Nie wiem jakie są Twoje możliwości wykonawcze w oprofilowaniu szczeliny. Pozdrawiam - Jurek
tytan12 Opublikowano 2 Marca 2009 Autor Opublikowano 2 Marca 2009 No i tu zaczyna się problem,klapolotki czy lotki plus zmiksowane klapy,do lądowania używam lotek do góry i wysokości w dół,ale to trochę nie wystarcza,przy większym wychyleniu lotek do góry wiadomo model traci sterowność,a mam dość małe lotnisko :evil:Dzięki,Jurek,ale jak się człowiek nudzi.... :crazy:
wezyr994 Opublikowano 2 Marca 2009 Opublikowano 2 Marca 2009 Ja też mam dwumetrowego szybowca o cienkim profilu i zdecydowanie szybszy od Twojego, nie mam klap i spokojnie do latania na smietniku wystarczy. Co innego do latania na zboczu lub tam gdzie jest mało miejsca. Ja osobiście bym nie robił lotek.
tytan12 Opublikowano 2 Marca 2009 Autor Opublikowano 2 Marca 2009 Witam,Wojtku,no to się pościgamy,ale lotki to ja mam :rotfl:
wezyr994 Opublikowano 2 Marca 2009 Opublikowano 2 Marca 2009 Przepraszam klapy. Nie ma problemu, w sobote będzie ładnie :twisted: , będzie sucho możemy przetestować zabawki :mrgreen: .
Mareq Opublikowano 2 Marca 2009 Opublikowano 2 Marca 2009 Ja mam 2m GEMa na profilu MH-32 i jestem zadowolony z klap. Lądowanie z buterfly na ograniczonym lądowisku to jest to czego mi zawsze brakowało.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.