Skocz do zawartości

Raj dla szybowników.hałda w Łaziskach Górnych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich szybowników i nie tylko.Serdecznie zapraszam na hałdę w Łaziskach Górnych na Śląsku.Zamieszczam kilka zdjęć i krótki opis.

album_pic.php?pic_id=1369

Wysokość min. 150 m deniwelacji.Latamy na wschód lub południowy-zach.Lądowisko na szczycie 50 na 80 metrów.trawka ładnie skoszona cały rok-żadne krzaki.

http://www.youtube.com/watch?gl=PL&feature=channel_page&v=agTH4Aj6-bA

Przy wietrze 3m/s piękny żagiel i silna termika-od wsch.czarne składy węgla kopalni Bolesław Śmiały, od południowego-zach. wymienniki ciepła elektrowni Łaziska.

3 metrowym szybowcem gwarantuję osiąganie podstawy chmur.Obowiązkowo hamulce a i silnik się przydaje.Mniejsze modele świetnie radzą sobie na żagielku.

Gorąco polecam i zapraszam... :)

• Odpowiedzi 47
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

jadąc od Katowic ,przed Łaziskami trzeba wjechać na wiadukt(przed tablicą z temp. jezdni),skręcamy w lewo i zaraz w prawo.W dół lasem aż do ostatnich zabudowań,kończy sie asfalt i tam trzeba zostawić auto.Mieszkańcy są bardzo przyjażni(warto sie przywitać i zapytać czy nie będzie przeszkadzać).Na szczyt prowadzi ścieżka ok.400m.

Jest co prawda droga szutrowa z kopalni na szczyt ale nigdy z niej nie korzystałem.Z tego co pamiętam na dole jest szlaban a na wjazd autem trzeba mieć pozwolenie.(pewnie dało by sie załatwić)Teren hałdy teoretycznie należy do kopalni Bolesław Smiały ale latam tam od 4 lat raz w tygodniu a ostatnio też na paralotni i nikt nigdy sie nie przyczepił.

Opublikowano

ja ;]Wszystko fajnie ale problem z ladowaniem-kamienie duze a mialem depronowca wiec...Pozniej bylem ejszcze z motoszybowcem 2m i ten sam problem..Albo ladowac do reki albo...sam niewiem ;]

Opublikowano

albo w zimie :wink: tyle że łapy kostnieją.Kiedyś mnie na Kostuchnie SOKiści pogonili-teraz chyba wyluzowali...?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

witam,

Czy wybiera się ktoś w najbliższą niedzielę na tę hałdę? Będę wracal z Wisły i chętnie bym się zatrzymał gdzieś na polatanie z kimś szybowcami.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Potwierdzam :) Latałem tam już parokrotnie moim Easy Starem.Przy wysokiej temperaturze,i lekkim wietrze,na pakietach NiMH,i silniku 400(szczotka)mogę latać nawet parę godzin.Jeśli ktoś nie wie jak tam dojechać,chętnie pomogę.Z centrum Mikołowa na miejsce jest 7 km.

• 4 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

przez ostatni tydzień pogoda dopisuje,jak również towarzystwo...

coraz więcej ptaków z Modellotu-już 2 Albatrosy a dziś oblatana Fregata elektro.

Niestety krawędz zbocza na SW zniszczona przez koparki(halda znowu zaczyna płonąć)co bynajmniej nie przeszkadza w lataniu(tylko widok nieciekawy).Na osłodę wykoszono trawsko więc jest przyjemnie.pozdrawiam i zapraszamy na wspólne loty :wink:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.