darek.3333 Opublikowano 8 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2009 Witam Zakupiłem wczoraj Ładowarkę jak w tytule w modelarnia.pl. Sprzedawca nie miał adaptera balansera do moich pakietów WOW-RC. Pozbierał więc końcówki z gniazdami pasującymi do moich pakietów i wtyczkami pasującymi do adaptera balansera ładowarki. No i wg zasady czerwony z czerwonym a potem po kolei zlutowałem (gniazdo poza czerwonym miało kolory od czerwonego , niebieski , zółty i czarny. Wtyczka czerwony i reszta czarne. Niestety ładowarka zgłasza błąd i słusznie bo jak pomierzyłem napięcia na wyjściu adaptera to tylko dwie cele mają napięcie. I co mnie zastanowiło adapter ma ponumerowane wtyki od 1-7 i numer 1 wypada na przeciwnej stronie niż czerwony kabelek (reszta czarne) na oryginalnej wiązce ładowarki łączącej adapter z gniazdem balansera. Może trzeba odwrócić polaryzację? EDIT: Jakoś nie doczekałem się odpowiedzi. Po czterech przelutowaniach kabli (podszkoliłem się w lutowaniu) w końcu doszedłem. Po prostu w złączach PQ dla 3S przedostatni pin jest nie aktywny. Ciekawe dlaczego nie ostatni. A w adapterze ładowarki dla 3S aktywne są piny od 1 do 4 tylko na 1 musi być minus i tak na przemian. Nareszcie ładowarka działa. Ale sprzedawca się nie popisał bo nie dość , że nie miał oryginalnej przejsciówki to mnie wprowadził w błąd każąc lutować po kolei od czerwonego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koper20 Opublikowano 19 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 Witam mam ten sam problem co ty tyle,że jeszcze ładowarka mi bręczy o różnych napięiach na ogniwach jak to nie prawda bo sprawdzałem miernikiem!!! Miałeś też taki przypadek?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 19 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 W instrukcji pisze że ładowarka jest sprzedawana z adapterem pasującym do pakietów typu PolyQest/E-Tech jeżeli masz inny standard wtyczki to trzeba dokupić odpowiedni adapter. Masz instrukcje PL? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koper20 Opublikowano 20 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2009 Oczywiście mam instrukcję Polską!!!Ale nic o tym nie wyczytałem. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 20 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2009 Na dole strona 17 a w sklepie mają różne adaptery np. http://www.sklep.modelarnia.pl/index.php?p2885,kabel-laczacy-ladowarke-c14-z-adapterami-pelikan Musisz dopasować tylko odpowiedni adapter do swoich wtyczek i będzie działać. Podpinanie na siłę nie pasującej wtyczki pewnie uszkodzi ładowarkę i taki przypadek miał nasz kolega na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koper20 Opublikowano 20 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2009 Dzięki za pomoc!! Już opanowałem problem. w adapterze jest po prostu dziwna kombinacja z tymi kablami ,ale kupiłem przejściówkę i teraz wszystko dział Za jakiś czas planuje kupić nowy adapter taki pasujący do akumulatorów Desire Power i WOWRC! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek.3333 Opublikowano 20 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2009 To dobrze , że opanowałeś problem. Po prostu jak źle był podłączony balanser to piny jednego ogniwa mogły zbierać napięcie z dwu ogniw i wyświetlać , że to ogniwo ma za duże napięcie... Ja chciałem kupić adapter ale w sklepie zabrakło. Sprzedawca sprzedał mi kilka kabelków z różnymi końcówkami do samodzielnego montażu :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.