darek.3333 Opublikowano 8 Marca 2009 Opublikowano 8 Marca 2009 Witam Zakupiłem wczoraj Ładowarkę jak w tytule w modelarnia.pl. Sprzedawca nie miał adaptera balansera do moich pakietów WOW-RC. Pozbierał więc końcówki z gniazdami pasującymi do moich pakietów i wtyczkami pasującymi do adaptera balansera ładowarki. No i wg zasady czerwony z czerwonym a potem po kolei zlutowałem (gniazdo poza czerwonym miało kolory od czerwonego , niebieski , zółty i czarny. Wtyczka czerwony i reszta czarne. Niestety ładowarka zgłasza błąd i słusznie bo jak pomierzyłem napięcia na wyjściu adaptera to tylko dwie cele mają napięcie. I co mnie zastanowiło adapter ma ponumerowane wtyki od 1-7 i numer 1 wypada na przeciwnej stronie niż czerwony kabelek (reszta czarne) na oryginalnej wiązce ładowarki łączącej adapter z gniazdem balansera. Może trzeba odwrócić polaryzację? EDIT: Jakoś nie doczekałem się odpowiedzi. Po czterech przelutowaniach kabli (podszkoliłem się w lutowaniu) w końcu doszedłem. Po prostu w złączach PQ dla 3S przedostatni pin jest nie aktywny. Ciekawe dlaczego nie ostatni. A w adapterze ładowarki dla 3S aktywne są piny od 1 do 4 tylko na 1 musi być minus i tak na przemian. Nareszcie ładowarka działa. Ale sprzedawca się nie popisał bo nie dość , że nie miał oryginalnej przejsciówki to mnie wprowadził w błąd każąc lutować po kolei od czerwonego.
Koper20 Opublikowano 19 Marca 2009 Opublikowano 19 Marca 2009 Witam mam ten sam problem co ty tyle,że jeszcze ładowarka mi bręczy o różnych napięiach na ogniwach jak to nie prawda bo sprawdzałem miernikiem!!! Miałeś też taki przypadek??
olo Opublikowano 19 Marca 2009 Opublikowano 19 Marca 2009 W instrukcji pisze że ładowarka jest sprzedawana z adapterem pasującym do pakietów typu PolyQest/E-Tech jeżeli masz inny standard wtyczki to trzeba dokupić odpowiedni adapter. Masz instrukcje PL?
Koper20 Opublikowano 20 Marca 2009 Opublikowano 20 Marca 2009 Oczywiście mam instrukcję Polską!!!Ale nic o tym nie wyczytałem. Pozdrawiam
olo Opublikowano 20 Marca 2009 Opublikowano 20 Marca 2009 Na dole strona 17 a w sklepie mają różne adaptery np. http://www.sklep.modelarnia.pl/index.php?p2885,kabel-laczacy-ladowarke-c14-z-adapterami-pelikan Musisz dopasować tylko odpowiedni adapter do swoich wtyczek i będzie działać. Podpinanie na siłę nie pasującej wtyczki pewnie uszkodzi ładowarkę i taki przypadek miał nasz kolega na forum.
Koper20 Opublikowano 20 Marca 2009 Opublikowano 20 Marca 2009 Dzięki za pomoc!! Już opanowałem problem. w adapterze jest po prostu dziwna kombinacja z tymi kablami ,ale kupiłem przejściówkę i teraz wszystko dział Za jakiś czas planuje kupić nowy adapter taki pasujący do akumulatorów Desire Power i WOWRC!
darek.3333 Opublikowano 20 Marca 2009 Autor Opublikowano 20 Marca 2009 To dobrze , że opanowałeś problem. Po prostu jak źle był podłączony balanser to piny jednego ogniwa mogły zbierać napięcie z dwu ogniw i wyświetlać , że to ogniwo ma za duże napięcie... Ja chciałem kupić adapter ale w sklepie zabrakło. Sprzedawca sprzedał mi kilka kabelków z różnymi końcówkami do samodzielnego montażu :wink:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.