Skocz do zawartości

Spadochron

Gromo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie ma napisane na stronie czy rakieta ma spadochorn czy tasme hamujaca. Urzadzenia hamujace sa czescia modelu i nie sa jednorazowe :) . Co lot skladasz i wsadzasz do rakiety.

Jednorazowe sa natomiast silniki.

Opublikowano
Urzadzenia hamujace sa czescia modelu i nie sa jednorazowe

Nie jest to do końca prawda. Bywa bowiem czasami, że spadochron lub taśma starci połączenie z rakietą i wtedy często zarówno rakieta jak i pozostałe jej elementy są zaginione ;D

A tak na poważnie to między rakietą a spadochronem czy taśmą należy zastosować "hamulec" gumkę, przeglądać stan urządzenia przed każdym lotem, stosować osłony termiczne np. z waty między silnikiem, a spadochronem, a wszystko musi wyskakiwać z rakiety na lekkie wstrząśnięcie. To tylko tak pokrótce, najlepiej skierować się do pobliskiej modelarni.

• 4 lata później...
Opublikowano

Mam prosbę o podpowiedź. Zbudowałem swoją pierwszą rakietę (Meteor ) i lata naprawdę super! Udało się zrobić wszystko na tyle prosto, że leci dokładnie w kierunku, w którym została wystrzelona ;) Niestety mam kłopot z osłoną termiczną między silnikiem a spadochronem - zgodnie z instrukcją stosowałem chusteczki higieniczne, ale albo były nieszczelne i nie wypychały spadochronu (wylatywała tylko głowica, a spadochron był osmalony), albo były szczelne i siedziały za mocno i w ogóle się nie przesuwały ani nie przepuszczały gazu. Na 8 wykonanych lotów spadochron wyszedł trzy razy przy czym tylko raz całkiem się rozwinął. Jaki materiał najlpiej się sprawdza?

Opublikowano

Czasze spadochron często posypuje się talkiem jeśli jest on z folii. Pomaga to jego napelnianiu i zapobiega sklejaniu bytów. Na przekładki termiczne najlepsza jest wata. Wchodzi lekko ale szczelnie wypełnienie cały przekrój rakiety

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

W rakietach klasy s6a, na modelarni stosujemy tłoczki z depronu. 2 koła o srednicy wnętrza rakiety (by łatwo wypadały). Między 2 koła doklejamy 2 paski depronu i powstaje nam "tłoczek", który jest jednorazowy :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.