Skocz do zawartości

Wicherek 25

Ghandi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Tak - jestem chodzącą przetwórnią balsy :mrgreen: :jupi: Po dokończeniu Dromadera, pomiedzy przemysleniami o centropłacie bristol-c oraz cessną 182 rozpocząłem budowę wicherka w wersji 25 - elektro.

Narazie powstał sobie tylny statecznik.

Żeberka...

wi1.jpg

Krzidło...

wi2.jpg

wi3.jpg

Konstrukcja poziomego statecznika jest w 100% balsowa, zostanie pokryty od góry i dołu balsą 1mm, jesli sie uda to azurowaną ;)

Kadlub - balsa + sklejka. Sklejka będzie wzmacniała te części gdzie mocowane jest podwozie, zastrzały i mocowanie silnika.

Przewidywany napęd - prawdopodobnie TowerPro 2408-21 ;) - zobaczymy ile finalnie wyjdzie wagi modelu. Być może dam szansę PJS'owi 550 ? sie zobaczy.

Serwa - 2x conrad midiserwo, regielek tower pro, odb rex5. Oklejenie folią biała/czerwona/czarna/żółta.

Znając siebie dzisiaj pewnie dłubnę skrzydła ;)

Opublikowano

Ghandi, czy RadioZet nie potrzebuje elektryka z uprawnieniami na dźwig? Popracowal bym z obą i pomodelował fajna masz robote :0

Opublikowano
Ghandi, czy RadioZet nie potrzebuje elektryka z uprawnieniami na dźwig? Popracowal bym z obą i pomodelował fajna masz robote :0

:mrgreen: niestety nie slyszalem zeby kogos szukali ;)

nie mysl jednak ze ja w robocie nic innego nie robie jak dlubie modele ;) mam troche wolnego czasu - dlubie, nie mam wolnego - nie dlubie ;)

• 2 lata później...
Opublikowano

po uuu hu hu hu dlugim czasie wicherek 25 ostatecznie powstał i to nie jako elektryk, ale jako spalina, więc chyba zmienia się kategoria wpisu. Dzisiaj prowizorycznie ( bo brakuje mi jeszcze tylko zastrzałów i gumy do skrzydel) poskładałem oklejony model do kupy.. no i wyszedl wielki knur jak 100 diablow :o

Na wlasne życzenie przedłużyłem mu nieco skrzydła tak, że na chwilę obecną ma jakies 170-180 cm rozpiętości.

Waga na dzień dzisiejszy (samolot + wyposażenie) to 1300-1400 gram. Początkowo chciałem zostawić w nim silnik ASP bodaj 15, ale kiedy poskladalem wszystko do kupy zaczął wydawać mi się ciut mały ten bzyczek silniczek...

Jak myślicie, spróbować z tym ASP 15 czy szukac juz czegos większego?

Wicherek z zalozenia ma służyć do spokojnego latania, ciut szybowania, głównie do nauki latania dla syna i dla mnie do luzikowych lotów.

(oczywiście po ulotnieniu wicherka wracam do spitfire'a, który czeka na mnie i macha skrzydełkami).

Zawsze mogę jutro rano zrobić test w polu :D i zobaczyć czy ASP sobie poradzi z tym klockiem... Pionowo w górę iść nie musi, ale warto byłoby aby się spokojnie wznosił, kto wie może czasem jakieś holowanie Easy Glidera?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.