goras Opublikowano 30 Stycznia Autor Opublikowano 30 Stycznia Fotka złożonych kilku elementów. Cylinder chyba czwarty wydrukowany ale i tak jest zły, strasznie ciężko się obiera z podpór i niszczy przy okazji. Podzieliłem go żeby sie drukował z dwóch połówek. Blok ten co jest na zdjęciu też ujawnił parę kosmetycznych poprawek. A głowic wydrukowałem już z dziesięć i cały czas nie mogę trafić z ilością podpór, czasem naświetlania i w ogóle ciężki ten silnik jakiś strasznie... cały czas pod górę z czymś ale może się uda wypracować jakąś metodę. 1
goras Opublikowano 31 Stycznia Autor Opublikowano 31 Stycznia ...trochę dołożone jeszcze - ale głowica jeszcze do podmiany... zwiększę grubość ścianki i płaszczyznę tego poziomego żeberka trochę pogrubię. Robię jeszcze test druku w ustawieniu na gęstą żywicę, wydłuża to druk z 1,5h do 8 ale jeśli pomoże z jakością? Czemu nie. Ten daszek nad zaworem wydechowym, jak się dobrze przjrzeć zdjęciu widać że jest urwany. Nie wiem czy sliser źle interpetuje model czy ręcznie podpory trzeba tam dodać bo te generowane autoamtycznie nie wystarczają. Walka... Edit: Po 8h drukowania na drukarce żywicznej uniosły się tylko podpory a głowicy na brak... nie wiem czy to ja świruję czy drukarka... 1
goras Opublikowano Poniedziałek o 16:57 Autor Opublikowano Poniedziałek o 16:57 Znowu tylko układanka. Jeszcze dwa cylindry do wydrukowania, jarzma popychaczy w druku i... malowanie i składanie 2
BartK Opublikowano Wtorek o 06:57 Opublikowano Wtorek o 06:57 Gdybyś nie napisał, że to 3D, to na prawdę miałbym kłopot żeby o tym pomyśleć. Super robota. A czy będzie odwzorowany wewnątrz i elementy ruchome? To by była petarda mieć taką makietę z ruchomymi częściami w modelu! Ale nawet jeśli poprzestajesz na stronie wizualnej, to i tak wygląda niesamowicie.
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. goras Opublikowano Wtorek o 09:27 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano Wtorek o 09:27 W dniu 4.02.2025 o 07:57, BartK napisał: Gdybyś nie napisał, że to 3D, to na prawdę miałbym kłopot żeby o tym pomyśleć. Super robota. A czy będzie odwzorowany wewnątrz i elementy ruchome? To by była petarda mieć taką makietę z ruchomymi częściami w modelu! Ale nawet jeśli poprzestajesz na stronie wizualnej, to i tak wygląda niesamowicie. Hej, dzięki za dobre słowo Zaczęło się wszystko od tego, że dla kolegi Packa z forum zrobiłem silnik w 1:3 do Siemensa, który ma być latającą makietą. I tal już poszło z następnymi. Co prawda nie są dedykowane dla jakieś konkretnego modelu latającego ale w razie potrzeby mogą być. Ale ich modelowanie i wykonywanie stało się przyjemnością samą w sobie A poniżej Siemens, który będzie latał bo chyba nie wrzucałem fotek z jego budowy na forum: PS: a wykonanie modelu odzwierciedlającego ruchomą budowę wewnętrzną w zasadzie jeż jest możliwe ale pewnie już w skali 1:1. Kto wie.. Edit: Jest wątek z tym silnikiem, skleroza... 5
goras Opublikowano 16 godzin temu Autor Opublikowano 16 godzin temu Coraz bliźej końca. Popychacze jeszcze do zrobienia, trochę malowania przed sklejeniem, trochę po, montaż i właście będzie gotowy 1
Rekomendowane odpowiedzi