Jump to content

tomek.ekk

Modelarz
  • Content Count

    61
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About tomek.ekk

  • Birthday 11/18/1983

Profile Information

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Skąd
    Gdańsk
  • Imię
    Tomek

Recent Profile Visitors

215 profile views
  1. i tu chyba jest właśnie pies pogrzebany
  2. A czy jest możliwe, że podczas lutowania ogniwa się uszkodziły - stąd tak mało w nie wchodzi? Kiedy ładowałem je w ładowarce pojedynczo, w każde z nich wchodziło około 2300-2400mAh. Po zlutowaniu jak już wspominałem wcześniej weszło około 2500mAh. Dziś rozładowałem pakiet do 0,9V i ponownie naładowałem - weszło około 3600mAh. Trochę więcej ale biorąc pod uwagę, że powinno wejść około 9200mAh, to jednak żadne pocieszenie...
  3. Mam jeszcze jeden problem... Mam 4 akumulatorki AA połączone równolegle dla zwiększenia pojemności. Ładuję je prądem 1/10C jednego akumulatorka x 4 - bo tyle mam połączonych tj. łączna pojemność 10000mAh - prąd ładowania 1A. Ładowanie powinno trwać minimum 10h. Nie wiem czemu, ale ładowarka wyłącza ładowanie po niecałych 3h - czyli tak jakbym ładował się tylko jeden akumulatorek (2500mAh), a nie 4 sztuki połączone równolegle. Co jest nie tak?
  4. Powiedzcie mi jeszcze proszę jak odpowiednio sprecyzować temperaturę silnika, aby go nie przegrzać. Jak na razie palę go na wolnych obrotach czasami robiąc tylko "przegazówkę" :-) Silnik na bogatej mieszance na wolnych obrotach jest lekko ciepły. Kiedy zubożę mieszankę robi się gorący - po przegazówce wręcz parzy w palce. Czy wtedy już powinienem go zgasić i wystudzić czy jest to normalna temperatura pracy?
  5. Witajcie, mam pytanie - nigdy nie zwracałem na to uwagi, bo zawsze włączałem Sharka i patrzyłem ile wbiło w pakiet dopiero po zakończeniu ładowania. Chodzi mi o to jakie napięcie powinno być dla naładowanego pakietu NiMh. Wczoraj ładowałem pakiet prądem 1/5C i przy około połowie pojemności napięcie było już 1,64V. Czy to normalne? Przerwałem ładowanie i po chwili zmierzyłem napięcie na pakiecie miernikiem - było 1,51V. Nie wiem czy gdybym ładował do końca, to napięcie byłoby już takie cały czas czy by jeszcze wzrosło. pakiet był praktycznie zimny podczas ładowania.
  6. Silniczek już odpala "z palca" :-) Ustawienie iglicy wysokich umożliwiające zapłon, to 15 ząbków, a i tak strasznie dymi, więc po końcowych ustawieniach na pewno będzie jeszcze mniej - czyli potrzeba było nie 2 jak podaje instrukcja, a pół obrotu...
  7. Jutro ustawię fabrykę tj. 1 i 3/4 wolne oraz 2 wysokie i będę kombinował dalej tylko z iglicą wysokich Jak nie ruszy pomyślę nad rozrusznikiem
  8. Przecież wystarczy od nowa przywrócić "fabryczne" ustawienia obu iglic i zacząć próby uruchamiania od nowa tym razem regulując tylko tę od wysokich. Czy się mylę?
  9. No tak ale przecież jeżeli silnik nie chce zapalić i jeżeli ma zapalić na powiedzmy 1/4 gazu, to wtedy chyba winna jest iglica wolnych obrotów? Ja tylką z nią kombinowałem - wysokich obrotów nie ruszałem. Instalacja jest szczelna i reguluje tak jak piszesz. Wkręcam do końca i wykręcam o daną wartość.
  10. Nie jestem uparty, bo bardzo chętnie korzystam z porad bardziej doświadczonych tym bardziej, że jest to mój pierwszy spalniak. Ustawiłem tak jak podano: wone na 1 i 3/4, a wysonie na 2. Silnik od czasu do czasu popiardywał. raz pochodził może ze 4 sekundy i na tym koniec. Zmieniałem co kilka prób odpalenia ustawienia śrubki wolnych i 1/10 obrotu raz w lewo... gdy było już sporo za dużo to później od ustawień wyjściowych w prawo. Na poppiardywaniu się skończyło - silnik ma chęć odpalić ale coś nie jest tak. Obawiam się, że bez rozrusznika go nie odpalę. Może kiedy będzie dotarty i ustawiony, to będzie odpalał bez problemu z palca. teraz chyba się to nie uda...
  11. Np. w instrukcji dotyczącej docierania silników ASP i Magnum typu ABC od Nastika. http://www.nastik.pl/manual/ASP_Magnum_instrukcja.pdf
  12. Paliwo tankowałem dopiero raz... Wlałem 100ml i praktycznie mam pewnie jeszcze około 90ml. W wężyku tłumik -> zbiornik nigdy nie było paliwa - obserwuję to na bieżąco podczas prób odpalania.
  13. Odpalam tak jak zalecają w instrukcjach... Ustawienie igły wysokich na 2,5 obrotu, a wolnych na 3. Przed odpaleniem przepustnica otwarta, zatykam wlot powietrza, kręcę aż paliwo podejdzie do gaźnika (zaleje cały wężyk). Nastepnie przepustnica na 1/4, podłaczam żarzenie i próbuje odpalić... Czy może procedura ta wygląda inaczej...? Dodam, że dziś jeszcze spróbowałem z 8 akumulatorkami AA i silnik wykazywał większe chęci odpalenia. Kilkukrotnie sam wykonał kilkanaście odbrotów po czym gasł - nie było tego przy 4 akumulatorkach - więc chyba jednak źródło zailające ma znaczenie... Co do grzania LM338, to są przecież radiatorki, a nawet gdyby, to w rękach tego trzymał nie będę i grzanie będzie działało tylko przez kilka senkund więc chyba nie będzie problemu. Faktem jednak jest to, że po kilkunastu próbach odpalenia z tłumika wylewam dość sporo paliwka - jeszcze kilka dni prób i samymi próbami odpalenia dotrę silnik Czyli co? Źle podają w instrukcjach ustawienie iglic?
  14. Koszt wszystkich elementów potrzebnych do budowy nie przekroczy 10 zł. Scalaka wysteruje opornikami na 1,4V stabilnego napięcia. Max prąd jaki daje scalak, to 5A. Myślę, że świeca będzie się porzadnie żarzyć. Dam znać jak zbuduje i przetestuje.
  15. Buduje sobie żarnik na sterowanym układzie LM338. Dam znać jak się spisuje
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.