Arek66 Opublikowano 6 Lipca Opublikowano 6 Lipca Witam wszystkich forumowiczów. Jestem tu nowicjuszem, jak i w modelarstwie RC. Zgromadziłem kilka fajnych modeli do latania i chciałbym zacząć przygodę z małym lotnictwem. Otóż posiadam model motoszybowca, który po przejściach u poprzedniego właściciela otrzymał ode mnie nowe życie. Po wymianie włąściwie całej elektroniki mam problem z uruchomieniem lotek. Do modelu zakupiłem nowy nadajnik Radiolink AT 10 z odbiornikiem R9DS. Lotki w tym modelu są sterowane odrębnymi serwomechanizmami. Po podłęczeniu do portu nr 1 działa prawidłowo lewa lotka patrząc od tyłu modelu. Prawą podłączyłem do kanału 7 /aux/ i teraz nie wiem jak to zmixować, aby lotki działały prawidłowo. Czy ktoś z kolegów może mi krpk po kroku pomóc ustawić to w menu nadajnika? nie ogarniam jeszcze angielskich określeń, a menu jest niestety w tym języku. Nie znalazłem również instrukcji w języku polskim, a ta która jest dostępna, nie istruuje jak to zrobić. Bardzo oczekuję pomocy, a nawet kontaktu w tej sprawie. Zawszelką pomoc z góry dziękuję.
rkrzysztof Opublikowano 7 Lipca Opublikowano 7 Lipca Najprościej; użyj kabla "Y" do sterowania lotkami. Podłączysz do wyjścia kanału "1".
Arek66 Opublikowano 7 Lipca Autor Opublikowano 7 Lipca Właśnie o tym też przeczytałem. Nie mam takiego przedłużacza, więc sobie zamówię i myślę, że to rozwiąże problem. Bardzo dziękuję za życzliwośc i pomoc . Pozdrawiam .
rkrzysztof Opublikowano 7 Lipca Opublikowano 7 Lipca Nie trzeba od razu kupować, zrobisz bez trudu z dwóch przedłużaczy.
Arek66 Opublikowano 7 Lipca Autor Opublikowano 7 Lipca W sume też prawda, nie pomyślałem o tym. Dziś powalczę z tematem.😀
Bodzioch Opublikowano 7 Lipca Opublikowano 7 Lipca Przecież ten nadajnik ma wszystko. Ustawiasz sobie lotki , klapy co ci potrzeba , nie potrzeba żadnych kabelków,
Arek66 Opublikowano 7 Lipca Autor Opublikowano 7 Lipca Panie Andrzeju. Z całym szacunkiem, ale napisałem, że nie mam pojęcia jak do tego się zabrać w menu nadajnika. Nie wiem,jak skonfigurować drugą lotkę na kanale 7. Nie mam obycia jeszcze z funkcjami nadajnika, a brak instrukcji w języku polskim do tego konkretnego radia, nie pomaga. Wiem, że w tej klasie i ceneie nadajników jest on bardzo dobrze wyposażony. Dlatego też po wielu pozytywnych opiniach go kupiłem wraz z kilkoma odbiornikami. Uczę się małymi krokami i dlatego pytam. Pomysł z kabelkiem wydaje się na początek prosty i zrozumiały dla mnie. Programowanie, mixowanie itd. to przyszłość w moim doświadczeniu. Najlepiej byłoby to skonsultować z jakimś doświadczonym modelarzem,ale takiego w moim otoczeniu nie znam.
Bodzioch Opublikowano 7 Lipca Opublikowano 7 Lipca Z całym szacunkiem ale masz zamiar z niego korzystać czy żeby leżał na półce ? Prościej było kupić FS i6X jeżeli nie masz zamiaru zapoznać się z tym nadajnikiem. W FS i6X kilka kliknięć i gotowe. W Radiolinku jest więcej ustawień ale do opanowania. Trzeba usiąść z nadajnikiem i powoli poznawać dane funkcje. Instrukcji po polsku pewnie nie znajdziesz a jakby miała być to pewnie jak gruba książka. Nie podchodź do niego jak do jeża. Sprzęt kupiony teraz nie masz wyjścia.Pomoc jakiegoś modelarza byłaby najlepsza.
pjk11 Opublikowano 7 Lipca Opublikowano 7 Lipca moze to pomoze https://www.youtube.com/watch?v=DKTS3X66tCE
Arek66 Opublikowano 7 Lipca Autor Opublikowano 7 Lipca Super chyba o to mi chodziło. Ten nadajnik ma bardzo podobne oprogramowanie. Wprawdzie zrobiłem lotki na jednym złączu w kanale 1, ale trzeba wykorzystywać to jakie daje możliwości aparaturka. Jeszcze raz dziękuję panie Przemku.
rkrzysztof Opublikowano 13 Lipca Opublikowano 13 Lipca Arek, nie za dużo od razu. Na spokojnie poznasz możliwości swojego nadajnika i stopniowo wdrożysz to do posiadanych modeli.
Rekomendowane odpowiedzi