dragon Opublikowano 10 Września 2006 Opublikowano 10 Września 2006 Od paru tygodni zbieram sie na budowe modelu Cataliny. Plany na komputerze posiadam wiec problemu powinno nie byc. Myslalem zeby Cataline zrobic z balsy. Czesci wycinane laserowo. I tu jest pytanie. Czy to ma sens?? Jakie dac wyposazenie?? Rozpietosc to 1,76 m. Jaki silnik?? Jaki naped?? Pzdr, Franek Przepraszam, za duzo pytan. Ps. Z modelami rc mialem juz doczynienia. Aktualnie buduje rwd-5 , Catalina byla by pozniej.
Tomek Opublikowano 10 Września 2006 Opublikowano 10 Września 2006 !.7M Catalina o pewnie spalina .Z tego co pamietam to Catalina to 2 silnikowiec (ale moge sie mylic). Jesli to 2 silnikowiec tomoze jednak elektryk. Podaj jaka wage przewidujesz. Dodam tylko ze opanowanie 2 silnikow spalinowych to nie taka prosta spraw.
dragon Opublikowano 10 Września 2006 Autor Opublikowano 10 Września 2006 Wlasnie chodzi mi naped. Wagi narazie nie oszacowalem. Catalina dwusilnkowa jest. To jak myslisz??
Tomek Opublikowano 10 Września 2006 Opublikowano 10 Września 2006 To nie kwestja jak ja mysle tylko jak Ty ja zbudujes. Przy tych rozmiarach naiprosciej zapakowac 2x -87 -12 cm3 i w gore. Spokojnei pociagna do 5 klg gotowego modelu. Mimo wszystko to bedzie kawal modelu i troche umiejetnosci tez by sie przydalo.
dragon Opublikowano 10 Września 2006 Autor Opublikowano 10 Września 2006 Czyli spalinka?? Na 2.5 m cataline radza 6.5 ccm. Jesli chodzi o umiejetnosci to bede sie starl je zdobyc zanim bede latal Catalina.
Tomek Opublikowano 10 Września 2006 Opublikowano 10 Września 2006 Silnik to racej do wagi niz rozpietosci mbo jak zrobisz 45 kg cataline to raczej dwie 120 cm3 sie przydadza
dragon Opublikowano 10 Września 2006 Autor Opublikowano 10 Września 2006 Ok, ja oblicze wage to sie odezwe. Narazie to do przyszlego tygodnia!
motyl Opublikowano 10 Września 2006 Opublikowano 10 Września 2006 Dodam tylko ze opanowanie 2 silnikow spalinowych to nie taka prosta spraw. Wszystko zależy od aparatury u mnei nie było by problemów Obrotomiez dzień strojenia i chodzą jak złoto, ale za to jakei wspomaganie można zrobić w zakrętach czy korkociągu
dragon Opublikowano 18 Września 2006 Autor Opublikowano 18 Września 2006 Probowalem liczyc i mam pytanko. Czy elektryczny silnik nie bylby nie oplacalny dla tak duzego samolotu?? Chodzi mi glownie o koszt pakietow oraz koszty , ladowarki oraz silnikow o tak wysokiej mocy (na jakies 3 kg).
motyl Opublikowano 18 Września 2006 Opublikowano 18 Września 2006 Do sapliny musisz doliczyć PALIWO, do elektryków kWh nie liczysz niby Ale koszt elektryka o tej masie to jakies 60% więcej niż spaliny
dragon Opublikowano 18 Września 2006 Autor Opublikowano 18 Września 2006 Czyli bardziej spalina?? Jakie dobre silniki bys polecil?? OS. Max bardzo dobre podobno ale niestety chyba jedne z najdrozszych.
Tomek Opublikowano 18 Września 2006 Opublikowano 18 Września 2006 Nie chce Cie urazic ale zabieranie sia za 2-silnikowca jako pierwszy model spalinowy (tak zrozumialem twojapierwsza wypowiedz ) to troche za szybko. Mam za soba 2 modele spalinowe 2 silniki (super tiger 51) czekam na 3 (4taktk 91 ) i nadal mam spore obawy przed budowa 2 silnikowego doniera czy wellingtona. Wlasni o rozpietosci 1,7 m Dlaczego ? Bo brakuje mi doswiadczenia i pewnosci e to co robie mam sen. Wez pod uwage ze wyjdzie model o wadze do 4-5 kg. A to sa naprawde nie przelewki. Od tego ze w razie kolopotow to masz pocis nie kierowany (np. padniety pakiet zasilajacy ) lub sama wytrzymalosc konstrukscji ,bo obciazenia dzialajace na konstrukcje sa ogromne. Moze na poczatek jesli juz koniecznie lodz latajaca to moe 1 silnikowa w rozmiarze 1,3-1,5m .Niby nie wielka roznica ale i koszty i skomplikowaniekonstrukcji duzo mniejsze. Radze sie zastanowic.
motyl Opublikowano 18 Września 2006 Opublikowano 18 Września 2006 Czyli bardziej spalina?? Jakie dobre silniki bys polecil?? OS. Max bardzo dobre podobno ale niestety chyba jedne z najdrozszych. Jakei silniki ?? Niech si e TOMEK wypowie jemu już jeden poleciłęm i chyba nei narzeka bo kupil drugi Wiesz OS są fajen ale 40% ceny to MARKA
hubert_tata Opublikowano 18 Września 2006 Opublikowano 18 Września 2006 Ale wszystko co lata nad wodą jest takie pociągające
dragon Opublikowano 18 Września 2006 Autor Opublikowano 18 Września 2006 Dzieki za odpowiedzi. Jesli chodzi zas o ten pierwszy hydroplan niestety nie starczy pieniedzy na dwa modele. Latalem na spaliniakach parenascie godzin, to nie to samo co wlasny model ale w koncu cos. Zreszta zanim zaczne ladowac na wodzie minie sporo czasu. Musze sie preciez nauczyc perfkcyjnie ladowac na ladzie. Teraz buduje Rwd-5. No nic, wracajac o problemow pienieznych to jeszcze troche poczekam zanim mnie bedzie stac na dwa nowe silniki. No i wlasnie. Co myslicie o slnikach SuperTigre??
Tomek Opublikowano 18 Września 2006 Opublikowano 18 Września 2006 Marcin mi polecil Super Tigera.Jamam 2 sztuki -51 czyli 8cm3. Ma mje juz jakis czas i na razie moge powiedziec wiele dobrego o nich. Pala super szybko regulacja tez nie klopotliwa. Jedynem mankamentem jest slaby material na laczniu silnika i wydechu. 2 takie silniki spokojnie uniosa w gore 5 kg model. (pewnie powiesisz gonawet na smigle-raczej na smiglach) Koszt zakupu silnika to ok 300zł dotego instalacja w granicach 30zl do tego serwo 30zl i wszystko x2 czyli naped to 800 zl a jeszcze nawet jednej wrgi nie wycielismy. Koszt takiego modelu trzeba liczyc w granicach 1400 zl. A moze byc ze wyjdzie i 1800zł
dragon Opublikowano 18 Września 2006 Autor Opublikowano 18 Września 2006 Ja tam myslalem ze dam C-40. Mialbym chyba i tak spory zapas mocy. Catalina ponad dwumetrwa P. Lecha Podórskiego latala na 6,5 ccm i miala spory zapasik mocy. Zreszta ona wazyla 6 kg. Wiec myle ,że model o okolo 0,5 m mniejszy bedzie troche lzejszy. Jak myslisz??
Tomek Opublikowano 18 Września 2006 Opublikowano 18 Września 2006 Chyba ze zrobisz elektryka 1,3m Wtedy Silnik t -21 50zl regiel 15A 80zl pakiet 1500 11V 140zl x2 = 540zl i koszt budowy modlu w granicach 250zl czyli mniej niz polowa czny spaliny 1,7m i duzo latwiejsza budowa . Nie liczc juz ceny paliwa.
motyl Opublikowano 18 Września 2006 Opublikowano 18 Września 2006 bedzie troche lzejszy bedzie troche lzejszy, moze ze 0,5kg
dragon Opublikowano 18 Września 2006 Autor Opublikowano 18 Września 2006 Czyli myslicie o 1,3 m?? Dzieki za pomoc. Tylko jedno pytanie: Skad wziac do niej plany??????
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.