GMisio Opublikowano 29 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2009 Witam zastanawiam się czy ładowanie LiPola prądem 1C przy bateri 3s 1350 mA 25C to 1.3 A czy 3.9 A. :?: Pytanie do bardziej doświadczonych "elektryków" jakim prądem ładować najlepiej by zrobić to szybko i nie skrócić żywotności baterii? Pozdrawiam GMisio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinmb Opublikowano 29 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2009 Mam baterie 3s 1350mAh 30C i Laduje ja 3A max.Staram sie nieprzekraczac tej"bezpiecznej' wartosci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 29 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2009 Moja "uczona " ładowarka ładuje zawsze 1 C !!!!Żeby ładowała większym prądem trzeba ja "oszukiwać" że ma ładowac pojemniejszy pakiet. Osobiscie nie polecam tego sposobu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 29 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2009 zastanawiam się czy ładowanie LiPola prądem 1C przy bateri 3s 1350 mA 25C to 1.3 A czy 3.9 A. 1C dla tej baterii to 1.35A Fakt, ze jest to 3S wplywa na podwyzszenie napiecia czyli 3.7V x 3 = 11.1V Dobre lipole jak np. FlightPower laduje jak mi sie spieszy 2C - jest to bezpieczne (nie wybuchna) ale skraca sie ich zycie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 29 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2009 Mam baterie 3s 1350mAh 30C i Laduje ja 3A max.Staram sie nieprzekraczac tej"bezpiecznej' wartosci. Właśnie przekraczasz tę bezpieczną wartość i to ponad dwukrotnie! Chyba, że to są lipole z wyższej półki, dla których jest wozwolone łodowanie prądem 2C, ale to i tak daje 2,7A. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GMisio Opublikowano 29 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2009 Dzięki za te informacje mam jeszcze pytanie dotyczące opcji Fast Charging, czy można wtedy ładować trochę większym prądem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 29 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2009 Dzięki za te informacjemam jeszcze pytanie dotyczące opcji Fast Charging, czy można wtedy ładować trochę większym prądem? Możesz ale skutki będą jak podali koledzy wczesniej. Ta funkcja to tylko trochę inna charakterystyka procesu CC-CV (stały prąd-stałe napięcie) podczas ładowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.