robas69 Opublikowano 22 Września Opublikowano 22 Września Cześć, muszę mieć dosyć niehandlowe wymiary listew: 4x25, 5x15, 12x20, 12x30, 25x35. Co robicie w takich przypadkach? Kleicie w miarę możliwości listwy w tych wymiarów dostępnych w sklepach? Tniecie sami?
robas69 Opublikowano 23 Września Autor Opublikowano 23 Września Cześć. Nie spotkaliście się z takim problemem?
kulfon250 Opublikowano 23 Września Opublikowano 23 Września Tnę sam, mam do tego specjalny przyrząd. Nie kupuję listew, bo to jest totalnie nieopłacalne.
robas69 Opublikowano Poniedziałek o 17:12 Autor Opublikowano Poniedziałek o 17:12 Maciej, na takiej maszynie możesz robić duże przekroje balsy i symetryczne krawędzie spływu?
kulfon250 Opublikowano Poniedziałek o 17:45 Opublikowano Poniedziałek o 17:45 Mogę ciąć do szerokości jeśli dobrze pamiętam 30mm. Grubość do 10mm , może więcej ale nie próbowałem. Spływy robię strugiem i papierem ściernym z prostokątnych. Stary jestem, pewnie dlatego
robas69 Opublikowano Poniedziałek o 21:46 Autor Opublikowano Poniedziałek o 21:46 A listwy sosnowe na długosc i kąt styku piłą stołową?
kulfon250 Opublikowano Wtorek o 08:34 Opublikowano Wtorek o 08:34 Sosnowych nie tnę sam, ale ponieważ sam projektuje i wycinam swoje modele, używam standardowych wymiarów , dostępnych w sklepach. Jestem wrogiem polityki niektórych firm, stosujących niestandardowe wymiary listew i nie tylko by zmusić klienta do kupowania ich u nich w cenach x3. Omijam modele takich firm szerokim łukiem, po tym gdy budowałem model szybowca w którym właśnie tak było, do tego listwy kupione u producenta, wracały na poprawkę bo ich wymiary nie miały nic wspólnego z tym co miały mieć. Co pewien czas chodzi mi po głowie zrobienie sobie małej sensownej piły tarczowej do listewek, ale na razie nie ma kiedy
robas69 Opublikowano Wtorek o 13:38 Autor Opublikowano Wtorek o 13:38 Maciej, bardziej chodziło mi tylko o cięcie prostopadle lub skośne w stosunku do długości listwy sosnowe. Nie sądzę zeby ktoś sobie ciął takie listwy na żądany przekrój.
kulfon250 Opublikowano Wtorek o 13:50 Opublikowano Wtorek o 13:50 11 minut temu, robas69 napisał: Maciej, bardziej chodziło mi tylko o cięcie prostopadle lub skośne w stosunku do długości listwy sosnowe. Nie sądzę zeby ktoś sobie ciął takie listwy na żądany przekrój. Skośne do łączenia o ile pamiętam już było omówione, prostopadłe to w ogóle nie wiem jaki to problem?
Rekomendowane odpowiedzi