Skocz do zawartości

Niestandardowe wymiary listew balsowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, muszę mieć dosyć niehandlowe wymiary listew: 4x25, 5x15, 12x20, 12x30, 25x35. Co robicie w takich przypadkach? Kleicie w miarę możliwości listwy w tych wymiarów dostępnych w sklepach? Tniecie sami?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mogę ciąć do szerokości jeśli dobrze pamiętam 30mm.

Grubość do 10mm , może więcej ale nie próbowałem.

Spływy robię strugiem i papierem ściernym z prostokątnych.

Stary jestem, pewnie dlatego :)

IMG_4419.jpeg

Opublikowano

Sosnowych nie tnę sam, ale ponieważ sam projektuje i wycinam swoje modele, używam standardowych wymiarów , dostępnych w sklepach.

Jestem wrogiem polityki niektórych firm, stosujących niestandardowe wymiary listew i nie tylko by zmusić klienta do kupowania ich u nich w cenach x3.

Omijam modele takich firm szerokim łukiem, po tym gdy budowałem model szybowca w którym właśnie tak było, do tego listwy kupione u producenta, wracały na poprawkę bo ich wymiary nie miały nic wspólnego z tym co miały mieć.

Co pewien czas chodzi mi po głowie zrobienie sobie małej sensownej piły tarczowej do listewek, ale  na razie nie ma kiedy :)

Opublikowano

Maciej, bardziej chodziło mi tylko o cięcie prostopadle lub skośne w stosunku do długości listwy sosnowe. Nie sądzę zeby ktoś sobie ciął takie listwy na żądany przekrój.

Opublikowano
11 minut temu, robas69 napisał:

Maciej, bardziej chodziło mi tylko o cięcie prostopadle lub skośne w stosunku do długości listwy sosnowe. Nie sądzę zeby ktoś sobie ciął takie listwy na żądany przekrój.

Skośne do łączenia o ile pamiętam już było omówione, prostopadłe to w ogóle nie wiem jaki to problem?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.