wessel Opublikowano wczoraj o 07:24 Opublikowano wczoraj o 07:24 Buduję model RWD-5 z zestawu p. Leszka i ku mojemu zdziwieniu ( nie bardzo w to wierzyłem) instrukcja jest faktycznie zbędna. Kilka szczegółów p. Leszek wyjaśnił mi telefonicznie i jest ok. Prawie... bo potknąłem się o istotny szczegół a że nie chcę schrzanić to zwracam się do Was o pomoc. Czy ktoś kto ma ten model i wykonał podwozie zgodnie z pierwotnym projektem mógłby wrzucić fotkę piasty podwozia głównego? Jakoś mi nie pasuje geometria i w ogóle brak jakiegokolwiek rysunku tego detalu - pomimo iż - jak powiedział pan Leszek- jestem szczęściarzem bo miał jeszcze jeden wydrukowany komplet planów modelu. Z góry dziękuję za pomoc ! Maciek 1
robas69 Opublikowano wczoraj o 09:43 Opublikowano wczoraj o 09:43 Miałem DKD 1 i dostałem zdjęcia z budowy, m.in. bylo podwozie. To co na zdjęciu już sklejone? To dosyć pancerna konstrukcja ogona. Może warto choć wyażurować wręgi.
wessel Opublikowano wczoraj o 10:46 Autor Opublikowano wczoraj o 10:46 Godzinę temu, robas69 napisał: Miałem DKD 1 i dostałem zdjęcia z budowy, m.in. bylo podwozie. To co na zdjęciu już sklejone? To dosyć pancerna konstrukcja ogona. Może warto choć wyażurować wręgi. Jeszcze bardziej? Wszystkie SĄ ażurowe Przepraszam, dopiero teraz zauważyłem że popełniłem ten post w dziale szybowce i motoszybowce. Poproszę admina o przeniesienie do właściwego działu!
robas69 Opublikowano wczoraj o 11:32 Opublikowano wczoraj o 11:32 Chodzi o te 5 wręg w samym ogonie. Do tego dochodzi jeszcze masa sklejki na bokach i problem z wyważeniem.
wessel Opublikowano wczoraj o 12:18 Autor Opublikowano wczoraj o 12:18 Wszystkie wręgi- do ostatniej pod statecznikiem poziomym - są ażurowe. Tych modeli lata sporo i nie zauważyłem żeby ktoś narzekał na wyważenie.
robas69 Opublikowano 22 godziny temu Opublikowano 22 godziny temu Zobacz plan modelu Schiera. Zresztą jak masz sklejony kadlub to i tak za późno. Na stronie Pana Suchockiego też masz zdjęcia kadluba 2,2 i 3,0 m. Podłużnice i półwręgi.
wessel Opublikowano 22 godziny temu Autor Opublikowano 22 godziny temu Tak, zbudowałem model wg. planów p. Schiera wiele lat temu. Też fajnie latał. Tamta konstrukcja była generalnie o wiele bardziej delikatna już chociażby ze względu na proponowany silnik MVVS i jego wydajność. Do modelu wg. projektu p. Leszka mam kilka zastrzeżeń, ale one dotyczą raczej detali konstrukcji niż ogólnej koncepcji. Ponieważ w opinii kilku osób tu na forum model jest bardzo "lotny" i proponowany silnik jest nieco na wyrost nie sądzę aby problemem było wyważenie , nawet jeśli będzie się to wiązało z dołożeniem ołowiu w nos modelu. Nie jestem nowicjuszem, mam swoje lata i doświadczenie. Moje pytanie dotyczy wyłącznie rozwiązania piasty koła bo czegoś mi tam brakuje - chyba otworów na druty podwozia o których wspominał p. Leszek. Jeśli ktoś ma zdjęcie takiej piasty zmontowanej z oryginalnych elementów z zestawu to bardzo by mi pomogło.
Rekomendowane odpowiedzi