Dylek Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Model skończony , teraz czas na oblot :jupi: Fotki : Mam pytanie dotyczące Dual rate , na razie ustawiłem tak : w jeden pozycji przełacznika wychylania max , a w drugiej połowa maxymalnych wychyleń , czy tak jest dobrze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jary14 Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Mam pytanie dotyczące Dual rate , na razie ustawiłem tak : w jeden pozycji przełacznika wychylania max , a w drugiej połowa maxymalnych wychyleń , czy tak jest dobrze ? I bardzo dobrze stawiłeś Czekam na relację z oblotu... No i jak się skończyło z tym ŚC ?? 1/3 czy prog ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dylek Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Mam pytanie dotyczące Dual rate , na razie ustawiłem tak : w jeden pozycji przełacznika wychylania max , a w drugiej połowa maxymalnych wychyleń , czy tak jest dobrze ? I bardzo dobrze stawiłeś Czekam na relację z oblotu... No i jak się skończyło z tym ŚC ?? 1/3 czy prog ?? SC ustawiłem wg programu , a wychodziło koło 1/3 . Model już oblatany niestety trochę folia się uszkodziła ponieważ lądowałem w trawie , ale wolałem nie ryzykować na drodze , gdyż dawno nie latałem i trochę nie pewnie się czułem :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jary14 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Czyli wszystko łokej Bo model wraca po oblocie do domu w 1 kawałku Teraz tylko pozostało ćwiczyć, ćwiczyć ... i ćwiczyć xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kpx800 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Witam! Przepraszam, że trochę odbiegnę od tematu, ale mam ten sam model i chciałem się zapytać czy kiedy latasz to jest bardzo niestabilny? Mój pierwszy oblot zakończył się wyrwaniem podwozia i model teraz czeka na naprawę. W trakcie lotu modelem miałem problem, gdyż teoretycznie ten SC miałem idelanie, a jak wystartował to tak w górę ciągnął, że musiałem ostro korygować drążkiem.Model także gibał mi się na boki.Czy miałeś coś podobnego? Ogólnie bardzo mi się podoba model. Latam na śmigle 10x5 i dźwięk wydobywa się jak z rasowej spalinówy.Model kupiłem w przecenie za 400 zł wszystko też na modele.sklep.pl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dakon Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2009 sprawdź skłon silnika, bo mi to wygląda na zbyt duże pochylenie w górę. Zmień o 1-2 stopnie w dół i powinno być dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadek041 Opublikowano 2 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2009 Witam prawdopodobnie będę za niedługo miał ten modelik i tutaj moje pytanko czy silnik e max cf 2822 o ciągu jakieś 750g da radę z pakiecikiem 3S będzie możne wykonywać akrobacje na tym silniku będzie wystarczający zapas mocy aby szedł w górę pionowo ?? Proszę o odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryykk Opublikowano 25 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 Cześć. Już idzie paczuszka do mnie z takim modelem oraz z osprzętem. Czy możesz zrobić zdjęcie kadłuba i tego jak tam wszystko zamocowałeś ? Pomoże mi to ustawić SC w swoim Edge. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_skot Opublikowano 25 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 Witam prawdopodobnie będę za niedługo miał ten modelik i tutaj moje pytanko czy silnik e max cf 2822 o ciągu jakieś 750g da radę z pakiecikiem 3S będzie możne wykonywać akrobacje na tym silniku będzie wystarczający zapas mocy aby szedł w górę pionowo ?? Proszę o odpowiedz 750g ciągu dla tego modelu i tego co z nim chcesz zrobić to zdecydowanie za mało. Do akrobacji potrzebujesz ciągu równego w przybliżeniu 1,5 - 2 masy modelu. Minimum to silnik o mocy 200W i regulator 30A. Taki zestaw pozwoli Ci latać dość spokojnie z pewnym zapasem mocy. Z pakietem 3s 1300 mAh masz ok 10 min spokojnego (podkreślam - spokojnego :!: ) latania i na śmigle nie powisisz. Do takiej zabawy potrzeba silnika w granicach 300W i SC niemal w połowie cięciwy. W ostateczności 25A ale ograniczeniem będą rozmiary śmigieł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dylek Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Wiec po dlugiej przerwie w lataniu zamierzam odbudować model . W jaki sposób wzmocnic podwozie i czy stosowac te z zestawu czy zrobic inne ? oto zdjecia przedstawiajace sytuacje : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modrzej Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Zdecydowanie trzeba wzmocnić to miejsce... ja dał bym większą powierzchnię sklejki pod golenie i dla pewności przelaminował matą szklaną nawet na samo CA, po prostu, żeby było lepsze trzymanie niż zwykły styk... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dylek Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 To moze dobrym pomysłem bylo by dorobienie kilku poprzeczek w kadlubie i doklejenie np sklejki 2-3 mm ? i dopiero do tego podwozie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modrzej Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 ale po co tak kombinować? w sumie wystarczyło by chyba nawet z powrotem przykleić oryginalny element i przelaminować matą... jak by nie patrzeć samo CA nie wiąże z siłą betonu więc nie ma co się dziwić, że to odpadło... prawdopodobnie odleciało by też przy większym "placku" (lądowanie na placka) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dylek Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 To moze jeszcze inaczej wzmocnic miejsce gdzie bedzie wklejone podwozie zalaminowac i do tego przykrecic golen podwozia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modrzej Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 A po co kleić goleń? jak dobrze zrobisz to miejsce, gdzie będzie przykręcane to wytrzyma spokojnie... no chyba, że będziesz latał po nie wiadomo jakim terenie ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dylek Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Co do podwozia juz mam plan , lecz zamierzam zmienic silnik z : http://www.nastik.pl/dualsky-xm2830ca12-p-423.html na : http://www.nastik.pl/dualsky-xm3530ca12-p-446.html i teraz mam problem co do pakietu 1300 http://www.nastik.pl/dualsky-1300mah-30c5c-111v-p-1218.html czy 1700 http://www.nastik.pl/dualsky-1300mah-30c5c-111v-p-1218.html a moze jednak 2200 przyznam ze 1300 wystarczal mi na latanie na dotychaczasowym silniku , lecz bylo on troche slabysz wiec rozwazam ten 1700 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mellon-68 Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Co do podwozia juz mam plan , Witaj, Jak już wzmocnisz podwozie to możesz lądować nawet na trawie. Ja przy swojej naprawie wkleiłem, dodatkowe klocki sosnowe pomiędzy pozostałości które trzymały oryginalną sklejkę podwozia + dodatkowe poprzeczki z listewek 4x4 sosnowych pomiędzy miejsce przykręcania podwozia (czyli sosnowe klocki) i najbliższe wręgi z przodu i z tyłu), Jedna rzecz, która może ci zaoszczędzić kolejnych napraw podwozia to śruby mocujące. Załóż poliamidowe 4mm zamiast oryginalnych metalowych 3mm. Jak trafisz na nierówność przy lądowaniu to najwyżej wymienisz śruby i unikniesz "stolarki". Ten modelik, ładnie lata ale ma stosunkowo dużą masę do powierzchni i lata jak akrobat pomimo pozornie dużych lotek i steru wysokości. Nie lubi małych prędkości (kołysze skrzydłami) taki już jego urok. A przy końcówce pakietu uważaj bo ten model aby go wyprowadzić z przepadnięcia potrzebuje sporo mocy w baterii. Jak bedzie o tym pamiętał to dłużej nim polatasz. PS. Poza tym łatwo można kupić nowy w HK http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=5191&Product_Name=TM_EDGE_540_EP_G2_ARF_36inch i kosztuje tylko 60 USD Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dylek Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Co do podwozia juz mam plan , Jedna rzecz, która może ci zaoszczędzić kolejnych napraw podwozia to śruby mocujące. Załóż poliamidowe 4mm zamiast oryginalnych metalowych 3mm. Jak trafisz na nierówność przy lądowaniu to najwyżej wymienisz śruby i unikniesz "stolarki". Chodzi poprostu o plastikowe sruby ? A co do silnika i pakietu co bylo by lepsze , przyjme rowniez inne propozycje za rozsadne pieniadze i do kupienia na terenie polski . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mellon-68 Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Dokładnie, śruby plastikowe do kupienia w Składnicy Modelarskiej na Dwernickiego. Co do napędu to Ci nie pomogę bo jakoś nigdy nie pasjonowało mnie studiowanie właściwości silników elektrycznych. Z pewnością znajdzie się Ktoś, kto Ci podpowie. Ja swoim EDGE'em z TM-Pro latałem tylko okazyjnie. Pewnie to moje subiektywne zdanie ale jakoś mało wrażeń daja mi modele elektryczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modrzej Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2010 w sumie te plastikowe nie głupie wyjście... prędzej złamie śrubę niż wyrwie mocowanie goleni... A co do silnika... do łagodnego latania możesz mieć stosunek ciągu do masy modelu 1:1 ale jak chcesz poszaleć to przydało by się to 1.5 ~ 2 razy więcej w stosunku do masy... a pakiet... co tu dużo ukrywać... im większa pojemność tym dłużej polatasz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.