Kretobójca Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Mam aku Ni-Mh XCell 8x2500mAh, nie używałem ich pewnie z pół roku. Przyszła wiosna, więc chciałem żonie aparaturkę wyrychtować. Podłączyłem pakiet do Sharka20 i nabiło mi 3077mAh. Coś jest nie teges z ładowarą, czy te nimhy mogą tyle przyjąć? Zważywszy, że były głęboko rozładowane. Bo jeśli to jest norma, to ja inwestuję w XCele. Mam w moim nadajniku oryginalny pakiet nimh Hitec, czyli made in China i w 1300mAh pakuję maksymalnie 770mAh. Jak to jest z tymi pojemnościami, jakimi kryteriami kierują się producenci że nas tak oszukują? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinmb Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Sprobuj je rozladowac,i naladuj ponownie...Jak znowu tyle wejdzie to xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kretobójca Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Właśnie je rozładowuję, jutro wieczorem podam wyniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Podłączyłem pakiet do Sharka20 i nabiło mi 3077mAh. Przy akumulatorkach jakie stosujemy do nadajników i odbiorników ładowarki czasem mają problem z Delta Peak'iem. Czyli czasem nie radzą sobie z identyfikacją poziomu naładowania, przy którym powinny zakończyć proces. To ile udało się wpakować w akumulatorki pokaże dopiero rozładowanie. Rozładuj i naładuj jeszcze raz - czyli uformuj je ponownie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 jeśli Twoja ładowarka ma funkcję rozładowywania to sprawdź ile energii wypompuje z akumulatorów następnie naładuj i znowu rozładuj za pomocą licznika w ładowarce tak wielkie rozbieżności dla mnie zawsze były oznaką śmierci akumulatora ( czasem jedno ogniwo w pakiecie ) pompowany prąd zamieniany jest w ciepło a nie magazynowany w ogniwach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kretobójca Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Utopia, masz rację z tym zrytym palnikiem, jak cholera. ***** (ładowarka) wyładowała, ostygła i zaczęła ładować od nowa. Nie zdążyłem zaobserwować jak jej poszło. Jak naładuje, to poda raport. Rano zapiszę co i jak, i w robocie napiszę jak jej poszło. Edit: DSCH:2080mAh CHG:2125mAh Czyli w Chińskiej normie. Koledzy dostają po punkciku, tak z zasady. Przekliniak to jedynie we Włatcach Móch może tak swobodnie się wypowiadać Tu chyba to nie wypada. Edit: Przepraszam za słownictwo. Szczerze powiedziawszy, to byłem pod wpływem alkoholu. Ale dzisiaj jestem piękny i młody:) I kulturalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Może dla potomnych dodajmy jeszcze Ładowarka może wskazać większą pojemność od deklarowanej przez producenta w przypadku ogniw przeznaczonych do oddawania znacznych prądów jeśli rozładujemy je bardzo małym prądem . Ale ten wynik będzie pokazywany tylko przy rozładowywaniu Każdy producent opisując ogniwa kieruje się jakąś wewnętrzną zakładową normą -problem w tym że nie udostępnia się klientom detalicznym kart katalogowych akumulatorów i baterii . Cały myk cudownych paluszków dostępnych w supermarketach o kosmicznych pojemnościach rzędu 5000mAh polega na podaniu pojemności ogniwa rozładowywanego prądem poniżej 100mA ( dla przykładu) .jeśli to samo ogniwo obciążymy już prądem 1-2A zrobi się gorące i po prostu się udusi bo rezystancja wewnętrzna nie pozwala na oddawanie tak wielkich prądów .Dawno temu gdy popularne były do napędów ogniwa NI-CD wiele firm zajmowało się parowaniem ogniw do pakietów gdyż bywało że nawet z dobrej jakości zawodniczych akumulatorów rozrzuty na poszczególnych egzemplarzach sięgały 30% a to oznaczało że jedno ogniwo było w stanie oddawać 60A a inne już ledwo 40 A. Im większa rezystancja wewnętrzna tym mniejsze możliwości oddawania prądu do obciążenia. Jednak każda technika ma swoje ograniczenia - niska rezystancja wew. oznacza ograniczenie pojemności elektrycznej ogniwa ale umożliwia oddawanie bardzo dużych prądów . Natomiast wiele akumulatorów dostępnych teraz w sprzedaży detalicznej nie nadaje się nawet do zasilania fotograficznych aparatów cyfrowych pomimo że mają pojemność kilku tyś mAh obciążenie ich prądem kilku amper powoduje śmierć akumulatora już po kilku-kilkunastu cyklach . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.