buwi777 Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Mam pytanie do użytkowników wspomnianego nadajnika JR DSX9. W nadajniku który użytkuję - MX16s - jest taka opcja ( funkcja ) zamieniająca logiczne kanały. Np. lotki są na kanałach 2 i 5. Mając odbiornik tylko czterokanałowy mogę finalnie przypisać w nadajniku że lotki są sterowane poprzez kanały np. 3 i 4 w odbiorniku. Czy podobną funkcję ma wspomniany nadajnik?
Ładziak Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Nie widzę takiej opcji, ale nie widzę też sensu jej stosowania w świetle przykładu, który podajesz. W ofercie Spektrum jest 1 odbiornik 5-kanałowy (ma dual aileron ports), a pozostałe mają 6 lub więcej kanałów, nawet ultralekkie.
jacek LP Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Mam pytanie do użytkowników wspomnianego nadajnika JR DSX9. W nadajniku który użytkuję - MX16s - jest taka opcja ( funkcja ) zamieniająca logiczne kanały. Np. lotki są na kanałach 2 i 5. Mając odbiornik tylko czterokanałowy mogę finalnie przypisać w nadajniku że lotki są sterowane poprzez kanały np. 3 i 4 w odbiorniku. Podejrzewam, że pytanie i podany przykład mają związek z potencjalną możliwością przypisania kanałów do odbiornika 4 kanałowego w szybowcach. Wtedy kanał gazu mógłby zostać zastąpiony np. lotką, dzięki czemu lotki miałyby możliwość pracy na dwóch osobnych kanałach. Rzecz w tym, że trzeba zerknąć na produkowane odbiorniki Spektrum. Nie ma potrzeby stosowania takiego przykładu, ponieważ Spektrum produkuje odbiorniki sześciokanałowe AR-6100, AR-6100E o wadze 4,4g i AR 6300 o wadze 2,2g. Ich waga jest mniejsza niż czterokanałowych odbiorników pracujących na 35MHz. W ofercie nie ma 4 kanałowych, więc nie ma raczej większej potrzeby stosowania takich kombinacji.
buwi777 Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 27 Kwietnia 2009 To w takim razie ostatnie pytanie do Pawła: Mam odbiornik 5-cio kanałowy Spectrum: 1,2 kanały - lotki 3 - wysokość 4 - kierunek 5 - zaczep Oczywiście mogę przypisać ulubiony górny prawy wyłącznik do tego "5" kanału ( zaczepu ) ? ps. Oczywiście kolejność kanałów przypadkowa - chodziło mi o ILOŚĆ kanałów.
Ładziak Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Opublikowano 27 Kwietnia 2009 2, 6 - lotki. Tak 6! Bo ten 5-cio kanałowy odbiornik ma wspomniany wyżej dual aileron ports . 3 - wysokość 4 - kierunek 5 - podwozie (oficjalna nazwa kanału), który możesz przypisać pod prawie dowolny pstryczek w nadajniku - ale nie musisz, bo jest jak sobie życzysz. Górny prawy. Pozostaje jeszcze wolny kanał 1 (gaz), który możesz wykorzystać pod hamulce czy coś... ja się nie znam ;-) .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.