Jaromir Opublikowano 16 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2009 Po ostatniej kraksie już naprawiona i oblatana. Nadal mam wrażenie, że SC jest zbyt w tyle (może dziś przesunę go jeszcze z 1cm do przodu na próbę). Model jak się oddaje drąga na większej prędkości (na silniku) to potrafi zrobić takie małe "myk" w dół. Oś mam już z 6 stopni w dół i 3 w prawo (na kierunek nie narzekam) i nadal przy gazie zadziera. Będę go męczył bo jeszcze przed wakacjami chciałbym zrobić RC (z nomenklatury programistów - Release Candidate ) Nadal się waham czy robić keson konstrukcyjny czy ze styropianu. Czy krawędź natarcia z rurki "szklanej" to doby pomysł? Czy pozostać przy listewce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaromir Opublikowano 16 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2009 ObrazekKilka (z nieskończenie dużej liczby)możliwych sposobów A taka uwaga... Usiłowałem zważyć moją antenę odbiornika Wyszło poniżej 2g (dokładniej nie potrafi moja waga kuchenna ) Czy jest sens tak "symetrycznie" ją majtać po skrzydle? Ja bym ją teraz pociągnął np. w lewo przy krawędzi do końca i "wrócił" ile tam jej jeszcze zostanie w pobliżu spływu - była by bardziej "rozciągnięta"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 16 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2009 Mnie kiedys koledzy na lotnisku ochrzanili, ze antena miala ostre zagiecia - ale to byl blade (shock flyer) i nie odlatywalem dalej jak 50 metrow - problemow nie mialem - jednak od tamtej pory antene jezeli mam za dluga - to zawsze jak najmniejszy promien giecia mam. PS. Edytuj prosze posty - zwlaszcza jezeli piszesz w tak krotkim odstepie czasu pomiedzy 1 a 2 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaromir Opublikowano 16 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2009 Mnie kiedys koledzy na lotnisku ochrzanili, ze antena miala ostre zagiecia - ale to byl blade (shock flyer) i nie odlatywalem dalej jak 50 metrow - problemow nie mialem - jednak od tamtej pory antene jezeli mam za dluga - to zawsze jak najmniejszy promien giecia mam. Jasne - w moim skrzydle da się zrobić łagodny "zakręt" o średnicy z 10-12 cm, najwyżej w jakąś delikatną rureczkę elastyczną wsadzę aby mieć pewność, że się potem samo gdzieś nie zagnie. PS. Edytuj prosze posty - zwlaszcza jezeli piszesz w tak krotkim odstepie czasu pomiedzy 1 a 2 . OK - next time, myślałem, że jak różne tematy to lepiej osobno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaromir Opublikowano 17 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2009 Dziś znowu polatałem FaqtDeltą. Okazało się, że wbrew moim wcześniejszym eksperymentom daje się wejść nią na duże kąty natarcia. Wyłączyłem silnik i pomału ściągnąłem drąga do oporu! No i nadał leciała, trzeba było tylko dość mocno lotkami machać aby leciała prosto... Do momentu aż sobie przypomniałem, że mam ster kierunku! Trzymanie kursu w takim przeciągnięciu kierunkiem i lotkami jest dużo łatwiejsze. Nie wyglądała tak jak Kolumbia czy MIG-21 przy podchodzeniu do lądowania (mniej zadarta), ale leciała bardzo wolno i całkiem stabilnie. Chyba skończą mi się problemy z za małym lotniskiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaromir Opublikowano 25 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 Ostatnio zwiększyłem wychylenia sterów. Teraz to dopiero lata - niestraszne są jej (bardziej mi ) podstawowe akrobacje (pętle wew. i zew., beczki, plecki, zawroty "bojowe" a nawet koślawe ósemki). Ciąg na poziomie 450-550g (ciągle mam za małe śmigło do tego silniczka), waga modelu obecnie z kamerką to 725g. W zamieściłem filmik z kamerą umieszczoną obiektywem do tyłu - na stery. Dość ciekawie to wygląda (jak dla mnie ) O, w tym wątku: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?p=192646#192646 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diakon Opublikowano 29 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2009 Witam. Bardzo ładna delta . Przejrzałem te 4 strony tematu, ale nie znalazłem informacji o wymiarach modelu - bardzo bym zatem poprosił . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaromir Opublikowano 29 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2009 Witam. Bardzo ładna delta . Przejrzałem te 4 strony tematu, ale nie znalazłem informacji o wymiarach modelu - bardzo bym zatem poprosił . Dzięki A no tak... Tu podałem więcej danych: http://www.osolin.pl/rc/FaqtDelta/ Rozpiętość: 118cm. Długość bez sterolotek: 54cm. Powieżchnia (całkowita) 38dm2. Waga gotowego do lotu: około 720g (z kamerką). Silnik "bezszczotkowy" około ~140W mocy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaromir Opublikowano 8 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zacząłem testować FaqtDeltę na udźwig. Na razie w ramach balastu doczepiłem jej iPhona No bo nie mam lżejszego aparatu cyfrowego, a i przy okazji zmierzyłem prędkość za pomocą GPS. Lata średnio maks. do 50km/h (nawet nieźle) W normalnym locie szybowym przy tej wadze koło 15-17km/h. W iPhonie wyłączyłem moduł GSM (AirPlane Mode ) Fotki trochę kiepskie (poruszone - iPhone bujał się lekko na gumach i uchwycie do startu z ręki - następnym razem podłożę mu gąbkę). Tu efekty: http://www.osolin.pl/osolin_atrakcje/z_lotu_ptaka/ Te o lepiej nasyconych kolorach to z iPhone Ale nie fotki są tu dla mnie ważne - iPhone waży 140g. Waga w locie wzrosła do 870g. A FaqtDelta latała nawet lepiej! W locie szybowym szybsza troszkę, ale w lekkim noszeniu nabierała wysokości (wczoraj u nas było w zasadzie pełne zachmurzenie). Bardzo mile mnie to zaskoczyło. Chyba osiągnąłem z 380m. A to ciągle na za małym śmigle to tego silnika (o 1 cal). Teraz wiem, że z pływakami też sobie da radę Będę chciał jeszcze sprawdzić czy do 1050g masy (udźwig 320g) będzie latać przyzwoicie, jak tak to może z niej być niezła „platforma” RC-CAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.