darek_op Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zamówiłem ten regulator Regulator i mam pytanie odnośnie jego współpracy z LiFe. Poniewaz planuję zakup akumulatorów LiFe zastanawiam się czy będzie on prawidłowo funkcjonował z pakietem 3 lub 4 ogniw LiFe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzradek Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Ten regulator (zresztą jak większość innych tanich) nie ma programu dla akumulatorów LiFe. Będzie z nimi współpracował pod warunkiem ustawienia go na program dla Nixx (chodzi o napięcie odcięcia silnika, które musi być niższe niż dla LiPol) Maksymalne napięcie też nie będzie przekroczone. Tak więc odpowiedź na twoje pytanie: TAK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekNW Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Witam myślę że temat regulatorów do LI-fe będzie tematem rozwojowym gdyż akumulatory te stają się coraz popularniejsze, a z tego co się orientuję używa się do nich zwykłych reglerów które wykrywają je jako jako 3 li po i zbyt wcześnie odcinają im prąd.Może ktoś zna regulatory dedykowane to proszę o namiar ,ja znam tylko drogi regulator jedi spin w którym można ustawić prąd odcięcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtk Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2009 http://rc-electrotown.pl/index.php?products=product&prod_id=2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2009 http://rc-electrotown.pl/index.php?products=product&prod_id=2 Albom ślepy albom .... gdzie w opisie jest że obsługuje LiFe :?: :?: :shock: :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pilot Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zamówiłem ten regulator Niestety ale nie był to dobry krok. Do LiFe najlepsze są regulatory z możliwością dokładnego ustawienia ilości ogniw i ew. napięcia odcięcia na celę. Ustawiasz wtedy na NiCd/NiMh i odpowiednią ilość ogniw przyjmując napięcia odcięcia dla LiFe ok. 2,5-2,7V i niklowe ok. 0,8V na celę. Dla przykładu 3S LiFe x 2,6 = 7,8V co odpowiada 9-10 aku Nixx. Takie ustawienia są możliwe w regulatorze podanym w linku przez mtk. Przy pakiecie 3S LiFe możesz ustawić zamówiony regulator na pakiet Nixx. Jest szansa, że będzie działał OK. Sprawdź tylko napięcie przy jakim odcina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sudik Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Albom ślepy albom .... gdzie w opisie jest że obsługuje LiFe :?: :?: :shock: :shock: Koledze chyba chodziło o prąd odcięcia : " Cutoff voltage – Napięcie odcięcia baterii. Low(2,6V), Middle(2,85V), High(3,1V) " Pozdrawiam Bartek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek_op Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 na razie zrezygnowałem z zamówionego regulatora. Przeglądałem ofertę z lnku od mtk , zastanawia mnie tylko karta do programowania, czy jest ona w komplecie z regulatorem? Może macie jakieś inne sprawdzone regulatory działające z LiFe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Regulator http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=4314 do tego programator http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=2119 Napięcie odcięcia ustawione na 8,4 V dla pakietu LiFe 4s i wszystko gra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pilot Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 zastanawia mnie tylko karta do programowania, czy jest ona w komplecie z regulatorem? Karty nie ma w komplecie, kupujesz oddzielnie. Może macie jakieś inne sprawdzone regulatory działające z LiFe? Typowych do LiFe jeszcze nie widziałem ale na Jeti znajomy lata bez problemu. Każdy regler z możliwością ręcznego ustawiania napięcia lub ilości ogniw (nie automat) będzie dobry. Turnigy polecam bo ma spore możliwości programowania i w miarę rozsądną cenę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 W innym wątku zadałem to samo pytanie, i otrzymałem dwie odpowiedzi 1) http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=4314 2) Jeti Spin - o którym już była mowa. Z tego co się tam dowiedziałem... Z Li-Fe używam regulatora, w którym napięcie odcięcia mogę regulować dość dokładnie i w szerokich granicach (programatorem usb z komputera). Nie pamiętam w tej chwili, jaki to model regulatora. Edit: Przypomniało mi się: ten regulator to hexTronik 36A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 No właśnie podałem go dwa posty wyżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekNW Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 O ile producenci ładowarek w miarę szybko podjęli temat life ,to producenci,regulatorów dali ciała ,a to tylko wymiana oprogramowania w istniejących regulatorach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek_op Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Hextronic jest tutaj w całkiem rozsądnej cenie, ale nie ma z kolei regulatora http://rc-electrotown.pl/index.php?products=product&prod_id=10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek.3333 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Hextronic jest tutaj w całkiem rozsądnej cenie, ale nie ma z kolei regulatora http://rc-electrotown.pl/index.php?products=product&prod_id=10 Nie bardzo rozumiem... jak to hextronik nie ma z kolei regulatora :?: :crazy: Przecież sam w sobie jest regulatorem. A czy ktoś próbował podłączyć do zwykłego regulatora obsługującego pakiet max 3S li-pol pakiet 4S Li-Fe? Napięcie odcięcia około 9V czyli około 2,25V na ogniwo a podobno można zjechać do 2V na ogniwo. Byłoby akurat tylko co ze startem bo napięcie naładowanego Li-Fe będzie wyższe niż 3S Li-pol.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek_op Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Prezentujemy regulator firmy hextronik. Jest lekki i wytrzymały co stawia go blisko swojej konkurencji. Jego parametry są takie same, a w wielu przypadkach lepsze od europejskich odpowiedników. Regulator może być programowany poprzez aparaturę lub programator USB PC * Precyzyjne ustalenie poziomu odcięcia zapewne tylko za pomocą programatora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek.3333 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Bez instrukcji trudno określić czy napięcie odcięcia też da się programować z poziomu aparatury (ruchy drążkiem gazu) - warto to sprawdzić. A żeby go programować z komputera czy trzeba mieć specjalny program? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 O ile sobie przypominam z drągów nie da się zaprogramować nic, lub tylko podstawowe rzeczy. Napięcia na pewno tylko przez usb. Z programatorem jest program na płytce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek_op Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 No to dalej jesteśmy w lesie. Jak jest regulator to nie ma programatora. Warto wrócic do pytania zadanego przez darek.333 A czy ktoś próbował podłączyć do zwykłego regulatora obsługującego pakiet max 3S li-pol pakiet 4S Li-Fe? Napięcie odcięcia około 9V czyli około 2,25V na ogniwo a podobno można zjechać do 2V na ogniwo. Byłoby akurat tylko co ze startem bo napięcie naładowanego Li-Fe będzie wyższe niż 3S Li-pol.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 ja latam na takim TP i Pakiecie 3s A123. wszystko ok jeśli chodzi o napiecie odcięcia ale zdecydowanie odradzam ten regulator z uwagi na małe mozliwości programowania. osobiście mogę polecić regulatory turnigy. dużo możliwości programowania. do tego tania karta bo szkoda instrukcję nosić i drągami ciągle machać. Ustawiasz w nich tym NIMH i odcięcie 60% i masz ideał do LIFE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.