RossiQ Opublikowano 1 Maja 2009 Opublikowano 1 Maja 2009 Witam. Zamierzam zbudować swój pierwszy motoszybowiec. ToTo-1. Dlaczego on, bo jest przeznaczony pod szczotkowy silnik Speed 400. Jestem na etapie wycinania planów. Po pewnych przemyśleniach mam mały problem. Po pierwsze: - Ile serw musi byc w tym modelu i gdzie sie znajdować. Widziałem gdzieś 3 ale nie jestem pewien i skoro maja być na skrzydłach to jak mam kierowac lotem szybowca. Chyba nie da sie pod jeden kanal podpiąć 2 swrew?? Najlepiej by bylo podac również model tych serw z niższej pulki cenowej. - W jakis sposob to wszystko podlaczyc do odbiornika?? 1 kanał - silnik - regulacja obrotow 2 kanał - ??? - tu mają być lotki ?? 3 kanał ster wysokosci 4 kanał ster kierunku Słyszałem cos o kablu Y ale nigdzie nie znalazlem schematu, bo z tego co widzialem to zwykły rozdzielacz bez jakiejkolwiek elektroniki. Jeśli się mylę to proszę o poprawienie. Oj na wodzie było łatwiej. Moja Motorowka
Barlu Opublikowano 1 Maja 2009 Opublikowano 1 Maja 2009 Serw, najlepiej 3-4 Jedno na lotkę, ewentualnie dwa. Reszta serw [2 sztuki] to ster kierunku i wysokości. Obejrzyj modele kolegów i zobaczysz jak to wygląda :wink: Co do kanałów to: 1:Lotki 2:Wysokość 3: Silnik 4: Kierunek To jest ustawienie tak jak wiele osób tak lata. Ale Ty nie musisz przecież :mrgreen: Każdy lata jak mu wygodnie. A podpinasz to za pomocą wtyczek, tylko nie pomyl ułożenia, sygnał musi być pod sygnał wpięty a - pod - [+ jest w środku] Jeśli chodzi o tanie serwa dostępne w polsce to: serwa Tower Pro, lub E-sky. Ewentualnie na allegreo lub u nas w giełdzie dostępne HXT :wink:
mtk Opublikowano 1 Maja 2009 Opublikowano 1 Maja 2009 Barlu, te kanały są przypisane do nadajników hitec. Nie wiesz jaki kolega ma nadajnik więc mu nie podpowiadaj źle
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.