RossiQ Opublikowano 1 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2009 Witam. Zamierzam zbudować swój pierwszy motoszybowiec. ToTo-1. Dlaczego on, bo jest przeznaczony pod szczotkowy silnik Speed 400. Jestem na etapie wycinania planów. Po pewnych przemyśleniach mam mały problem. Po pierwsze: - Ile serw musi byc w tym modelu i gdzie sie znajdować. Widziałem gdzieś 3 ale nie jestem pewien i skoro maja być na skrzydłach to jak mam kierowac lotem szybowca. Chyba nie da sie pod jeden kanal podpiąć 2 swrew?? Najlepiej by bylo podac również model tych serw z niższej pulki cenowej. - W jakis sposob to wszystko podlaczyc do odbiornika?? 1 kanał - silnik - regulacja obrotow 2 kanał - ??? - tu mają być lotki ?? 3 kanał ster wysokosci 4 kanał ster kierunku Słyszałem cos o kablu Y ale nigdzie nie znalazlem schematu, bo z tego co widzialem to zwykły rozdzielacz bez jakiejkolwiek elektroniki. Jeśli się mylę to proszę o poprawienie. Oj na wodzie było łatwiej. Moja Motorowka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 1 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2009 Serw, najlepiej 3-4 Jedno na lotkę, ewentualnie dwa. Reszta serw [2 sztuki] to ster kierunku i wysokości. Obejrzyj modele kolegów i zobaczysz jak to wygląda :wink: Co do kanałów to: 1:Lotki 2:Wysokość 3: Silnik 4: Kierunek To jest ustawienie tak jak wiele osób tak lata. Ale Ty nie musisz przecież :mrgreen: Każdy lata jak mu wygodnie. A podpinasz to za pomocą wtyczek, tylko nie pomyl ułożenia, sygnał musi być pod sygnał wpięty a - pod - [+ jest w środku] Jeśli chodzi o tanie serwa dostępne w polsce to: serwa Tower Pro, lub E-sky. Ewentualnie na allegreo lub u nas w giełdzie dostępne HXT :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtk Opublikowano 1 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2009 Barlu, te kanały są przypisane do nadajników hitec. Nie wiesz jaki kolega ma nadajnik więc mu nie podpowiadaj źle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.