Skocz do zawartości

Demoiselle- mój pierwszy model, relacja z budowy.

ludwik1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na początek skonstruowałem sobie warsztat w garażu, żeby się żona nie denerwowała, że robie bałagan w domu :)

album_pic.php?pic_id=1797

Mój model to Demoiselle od SIG'a

album_pic.php?pic_id=1798

Relacja będzię się posuwała powoli, a to z powodu bardzo znanego- brak czasu ;)

Jestem początkujący i muszę powiedzieć, że mam duży stres, że ja wiem tak niewiele, a Wy będziecie mnie krytykować, a może czasem chwalić. Jednak zawsze chciałem zbudować model RC, a teraz wiem, że stać mnie na takie hobby. Liczę na Waszą pomoc.

• Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano
Jestem początkujący i muszę powiedzieć, że mam duży stres, że ja wiem tak niewiele, a Wy będziecie mnie krytykować, a może czasem chwalić

Spokojnie sie mozesz odstresowac ;)

Bedziemy krytykowac tylko jesli:

Zapytasz jak cos zrobic - bo nie wiesz - otrzymasz porady, a zrobisz po swojemu (w dodatku zle)

Zazdroszcze miejsca do dlubania - ja kilka razy dostalem juz porzadny ochrzan w domu za przyklejenie stolu do roznych rzeczy takich jak - model, szklanka, ubranie, inne :lol:

Powodzenia w budowie.

Opublikowano

Przy takim porządku w garażu aż chce się pracować. Ciekawe jakie pobojowisko będzie w czasie budowy modelu :P

Model bardzo fajny, planowałem podejść do niego ale jakoś zawsze coś innego wpadało mi do głowy. Czekam na relację.

Opublikowano

To są kleje, których będę używał:

album_pic.php?pic_id=1801

Balsaloc się przyda do krycia modelu, ponieważ jest to litespan, słyszałem, że jest z tym ciężko, ale ja tak łatwo się nie poddam hehe.

No i w końcu zacząłem, model leżał ponad rok w pudełku i czekał na porządny warsztacik, a ja w międzyczasie czytałem... Pierwsze elementy zostały połączone, majowy weekend sprzyja takim pracom, jest trochę czasu :)

album_pic.php?pic_id=1799

P.S. Jakby się znalazł jakiś modelarz w okolicach Kołobrzegu, to chętnie zapraszam do pomocy, na pewno będę miał pytania...

Opublikowano

Widzę,że działasz podobnie jak ja. Najpierw cichaczem podglądałęm forum, aż w końcu zapadłą decyzja,że zaczynam działać. Kibicuję z całego serca, i życzę powodzenia w budowie.

Na Twoim pierwszym zdjęciu u samej góry jest kawałek tabliczki z napisem "wzbroniony". domyślam się że w całości napis na tabliczce brzmi "Żonie ....." wstęp wzbroniony :rotfl:

Opublikowano

Cała tabliczka wygląda tak:

album_pic.php?pic_id=1813

a kogo uznam za "nieupoważnionego" to już moja sprawa :D

Tak poza tym prace małymi kroczkami posuwają się do przodu, konstrukcja nabrała przestrzenności (zdjęcia słabej jakości, bo na szybkiego robione telefonem, za jakiś czas wrzucę lepsze :))

album_pic.php?pic_id=1814

P.S. darek_op masz pozdrowienia od mojej żony :)

Opublikowano

Tak jak już wspominałem, ograniczeniem jest wolny czas, a cierpliwość, to najlepsza cecha modelarza. Jak tylko coś się posunie do przodu na pewno o tym napiszę.

Opublikowano

I znów weekend :) Znalazłem wg mnie "trochę" czasu żeby pogrzebać przy modelu w garażu (moja żona jak wróciłem powiedziała "co Ty robiłeś tyle godzin tam?). Owocem moich prac jest prawie skończony kadłub, zostało tylko wkleić siedzenie.

album_pic.php?pic_id=1863

Sporo czasu zajęło obrabianie bambusowych patyczków z których są zrobione maszciki do olinowania, trzeba buło je szlifować do odpowiedniej średnicy.

Następny etap to będzie sklejanie skrzydeł, już się nie mogę doczekać :D

Opublikowano

Czasem zdarzy się, że i w tygodniu znajdę odrobinę czasu, a to owocuje włożona pracą nad modelem. I tak udało mi się dzisiaj rozpocząć pracę nad skrzydłem, które wygląda teraz tak:

album_pic.php?pic_id=1886

Jak tylko będę mógł, to znowu coś dorzucę :)

Opublikowano

W międzyczasie dokończyłem skrzydło i zrobiłem drugie. Teraz będę musiał z pomocą mojej ukochanej wkleić tulejki, w które owe skrzydła będą wsunięte. Później wezmę się za koła, one też są z balsy.

Oto owoc mojej pracy:

album_pic.php?pic_id=1898

i inne ujęcie

album_pic.php?pic_id=1900

Opublikowano
Teraz będę musiał z pomocą mojej ukochanej wkleić tulejki,

hmmm my robimy to za pomocą kleju

sorki ale ma dziś kierunek anty-cellulit :mrgreen:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Oj, minęło sporo czasu a ja nie tknąłem modelu :( Czasem tak bywa, że doba musiałaby mieć przynajmniej 36 godzin, to by wystarczyło czasu na wszystko...

Dzisiaj jednak przysiadłem i zbudowałem koło do mojego modelu, które wygląda tak:

album_pic.php?pic_id=1973

A prowizorycznie przy modelu tak:

album_pic.php?pic_id=1974

Jak powstawało koło można obejrzeć w mojej galerii :)- Zapraszam.

Opublikowano

Ostatnio trudno mi znaleźć chwilkę, ale jak tylko zajdę do garażu, to prace małymi kroczkami się posuwają. Zrobiłem drugie koło i wszystkie te moje wypociny złożone do kupy wyglądają mniej więcej tak:

album_pic.php?pic_id=2063

Opublikowano
i wszystkie te moje wypociny złożone do kupy wyglądają mniej więcej tak:

Chyba rzeczywiście mniej-więcej bo albo ja czegoś nie wiem, albo lotki są nie z tej strony co być powinny xD

Bardzo mi się podoba tem model - nie mogę się doczekać oblotu (i mam nadzieje filmiku)

Opublikowano
ludwik1 napisał/a:

i wszystkie te moje wypociny złożone do kupy wyglądają mniej więcej tak:

Chyba rzeczywiście mniej-więcej bo albo ja czegoś nie wiem, albo lotki są nie z tej strony co być powinny xD

Bardzo mi się podoba tem model - nie mogę się doczekać oblotu (i mam nadzieje filmiku)

jary14,

http://www.oldrhinebeck.org/collection/airplanes/Demoiselle_New.JPG

http://www.jcrc.com/2003Events/2003EIFF/2003JCRCEIFF/2003Photos/images/EIFF%2050%20Brad%20Dudenhoffer%27s%20Sig%20Demoiselle.jpg

http://www.indoorflyingmodel.com/image/Demoiselle/Dem_Front_Top-300.jpg

Opublikowano

święta zasada - nie wiesz, nie pisz. JAKIE LOTKI??? Jakbyś ruszył :ass: i obejrzał zdjęcie modelu na początku wątku, to byś nie klepał w klawiaturę. No chyba że ironii nie wyczułem. :roll:

Opublikowano
bo albo ja czegoś nie wiem,

Słowa-klucz.

Na płacie w przodu jest miejsce tak jakby miały być tam lotki. Więc się spytałem.

Wiem, że mogłem ruszyć 4 litery :oops: , ale nic wielkiego się chyba nie stało.

Teraz przynajmniej inni wchodzący od razu na 2 stronę tematu i mający podobne wątpliwość do moich nie będą musieli się cofać :P :P :P

Sorry za zamieszanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.