ojdas Opublikowano 5 Maja 2009 Opublikowano 5 Maja 2009 Witam, Szukam osoby, która pomogłaby przeskalować plany samolotu Morris Mustang do wydruku na kartkach a4, link do planów (6 od góry): http://www.modelarz.com/pliki.php?itp=1&w=lista&offset=80). Posiadam silnik 7,5 cm3 i do tego silnika chciałbym wykorzystać te plany. pzdr. piotr
krzylas Opublikowano 6 Maja 2009 Opublikowano 6 Maja 2009 Ja Ci przekonwertowałem te plany z DXF ( w DWG jak widzę jest to samo ) do formatu JPEG i rozdzielczości 10 000 x 10 000. Potem, aby przeskalowac plany w dowolnej skali modelu na format A4 ściągnij darmowy program: :arrow: Posteriza Link do strony programu Otwórz ten plik ( tu akurat w formacie JPEG ) , który chcesz przesklawać, ustaw opcje i wydrukuj plany. Jeśli nie będziesz czegoś wiedział w Posteriza jest plik pomocy. ( a w opcjach j. polski ) Tu masz przeskalowane plany: ( rozpakuj *.zip - plany będą w utworzonym folderze ) LINK CI WYSYŁAM NA PW ( z powodu tego że plany można pobrać tylko 10 razy z RapidShare - coś nie mogę wysyłać na odsiebie.com ... ) Dostanę + ? :wink: :roll:
ojdas Opublikowano 6 Maja 2009 Autor Opublikowano 6 Maja 2009 Ja Ci przekonwertowałem te plany z DXF ( w DWG jak widzę jest to samo ) do formatu JPEG i rozdzielczości 10 000 x 10 000. Potem, aby przeskalowac plany w dowolnej skali modelu na format A4 ściągnij darmowy program: :arrow: Posteriza Link do strony programu Otwórz ten plik ( tu akurat w formacie JPEG ) , który chcesz przesklawać, ustaw opcje i wydrukuj plany. Jeśli nie będziesz czegoś wiedział w Posteriza jest plik pomocy. ( a w opcjach j. polski ) Tu masz przeskalowane plany: ( rozpakuj *.zip - plany będą w utworzonym folderze ) LINK CI WYSYŁAM NA PW ( z powodu tego że plany można pobrać tylko 10 razy z RapidShare - coś nie mogę wysyłać na odsiebie.com ... ) Dam plusika ;-) fajny ten programik do drukowania wykorzystam też go w swojej amatorskiej fotografij :-) Mam tylko jeszcze pytanko jak konwertujesz te pliki DXF do tak dużej rozdzielczości? pzdr. Piotr
krzylas Opublikowano 6 Maja 2009 Opublikowano 6 Maja 2009 Dziękuję Ci za plusa ======================================================== Mam tylko jeszcze pytanko jak konwertujesz te pliki DXF do tak dużej rozdzielczości? Robię to w taki darmowy sposób ( opisałem go w innym temacie, ale tu napiszę czytelniej ) : :arrow: Zamienianie pliku *.DXF lub *.DWG do pliku graficznego wysokiej rozdzielczości. :arrow: Jeśli mamy plik *.DXF : Uruchamiamy QCAD , otwieramy plik *.DXF . Z Menu File, wybieramy Bitmap Export i np. format *.JPEG . Następnie wpisujemy żadaną rozdzielczość . Ja polecam 10 000 x 10 000 i białe tło. Zapisywanie pliku może trochę potrwać. Oczywiście możemy użyć innego formatu niż *.JPEG - takiego który otworzy program Posteriza. :arrow: Jeśli mamy plik *.DWG : Tu niestety mamy pewne utrudnienie, bowiem QCAD nie odczytuje *.DWG . Mam jednak prosty sposób. Uruchamiamy np. program A9CAD . Otwieramy plik z planami w formacie *.DWG . Następnie z menu wybieramy Save As , a w pojawiającym sie okienku - wpisujemy nazwę pliku jaki chcemy zapisać. Z listy zamiast *.DWG wybieramy *.DXF . Następnie postępujemy tak jak z plikiem *.DXF . Myślę że jest to bardzo proste QCAD jest programem płatnym. Ja jednak używam wersji demo - QCAD Proffesional Demo . W wersji Demo mamy takie ograniczenie, że program działa przez 10 minut i potem się wyłącza. Napewno wystarczy to jednak do zapisania pliku *.DXF do innego formatu ... Łącznie aplikacja może działać przez 10 godzin. :arrow: Możemy także posłużyć się wirtualną drukarką plików graficznych - wtedy jednak otrzymamy obraz o niskiej rozdzielczości ... Postarałem się to bardzo czytelnie i ładnie opisać. Zapewne podobny problem, ze skalowanie plików z planami ma wiele osób. Czy mógłym prosić moderatorów o przemyślenie przyklejenia tego tematu ?
Slawek_9000 Opublikowano 6 Maja 2009 Opublikowano 6 Maja 2009 szczerze mówiąc, nie widzę powodu dla którego ma się coś robić trudniej niż można. Istnieją całkiem DARMOWE programy CAD w których można sobie przeskalować, zmodyfikować czy nawet narysować plany a potem je wydrukować. Nie widzę też sensu kombinowania i drukowania na 50 formatkach A4 skoro mozna iść do wyświetlarni planów i za 5 czy 10 zł wydrukować na wieeeelkim formacie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.